Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
0048.jpgКризата в Йерусалимската патриаршия е постоянна новина в световните медии през последните години. Смяна на патриарси, вдигане на доверие, борба за легитимност - това е ежедневието на Патриаршята в светата Земя. Особено чувствително към кризата е гръцкото общество, където бяха изнесени факти за осигуряването на големи подкупи от църковни и светски лица в полза на кандидатите за патр. престол. И до днес темата вълнува южните ни съседи. За истинските измерения и причини за кризата разказва Танаси Папатанасиу, известен богослов и главен редактор на списание "Синакси":

В помрачението на църковната криза и сред виковете на спорещите "кой какво направи", "кой кого изпрати" и "кой колко получи" се откроява един вик, който сякаш обединява в едно непримиримите: "Да не загубим Йерусалимската патриаршия!"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
802428_b.jpgЧетири са въпросите, които Гръцката църква и общество обсъждаха преди заболяването на архиепископ Христодул. Сега, въпреки че заседанията на гръцкия Св. Синод ще продължат редовно, тези въпроси няма да бъдат разисквани, нито ще бъде придвижено напред реализирането им. Архиепископът се надява след завръщането си от Америка към края на годината да е в състояние сам да ги придвижи напред. Още повече, че всеки един от тях предизвика бурна обществена реакция и вътрешно-църковен дебат или конфликт между Църквата и правителството. Става дума за проекто-закона за Църковното съдопроизводство, който стана повод за сериозен разрив с Константинополския патриарх Вартоломей, както и за строителството на нова синодална палата, нов катедрален храм и за спорния статут на новосъздадените висши църковни академии.

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

Свещ. Георги Кочетков.JPGОт 31 май до 1 юни в Москва се проведе конференция на тема „Мисията в източна Европа в нейния православен контекст“ под мотото „Жътвата е голяма, а работниците малко“. Домакин на конференцията беше институтът „Св. Филарет“, а съорганизатори: Световното братство на православната младеж „Синдезмос“, Мисионерският отдел на Московска патриаршия и Църковното мисионерско общество от Великобритания. Основните доклади, залегнали в програмата на конференцията, бяха разработки по темата за мисията: „Еклисиологични основания на мисията“, „Мисия и култура“, „Непосредствена и косвена мисия“, „Мисия сред руската емиграция“, „Междуконфесионалното сътрудничество в мисията“, „Мисията в епархията, енорията, манастира, духовното братство и пр.“, „Проблеми при подготовката на мисионера“.

В конференцията взеха участие около двеста участници от петнадесет страни. Големият интерес към конференцията беше напълно удовлетворен от докладите и дискусиите, които те пораждаха. Това беше една от малкото конференции, на която липсваха суперлативи, рядко се говореше с превъзходни форми и вместо отчитането на успехи, се говореше за загуби, за това че „Църквата на Светия Дух“ все повече се превръща в мъртва човешка институция с топлохладни чиновници, в която, по думите на проф. прот. Василе Михок от Румънската православна църква (гр. Сибиу), „царското свещенство“, т. е. миряните, отдавна са превърнати и са се превърнали в безлична маса, в дойна крава, подчинена на клерикалната дефиниция за пълнота на църковния живот: „Pray, pay and obey“ – „Моли се, плащай и се покорявай“.