Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

От словото на новия архиепископ при интронизацията му пролича линията, която има намерение да следва: лоялност към държавата и ненамеса в ония дела, които политиците смятат само за "свои".

Архиепископът подчерта, че Църквата не трябва да се произнася по политически въпроси и същевременно заяви, че тя няма да мълчи.

От тези до известна степен вътрешно противоречиви заяви на  архиеп. Йероним се вижда, че той иска да заяви лоялност към политическата класа в съседна Гърция, която безспорно е имала възможност да "намекне" за предпочитанията си. И не случайно още от самото начало архиепископът ясно се разграничи от линията на покойния си предшественик Христодул, който спечели сърцата на гръцкия народ със заемането на позиция по всички въпроси, които са жизнено важни за народа – както вътрешнополитически, така и външнополитически.

Архиеп. Христодул не смяташе, че има теми-табу за Църквата. Защото кое всъщност не е политика: трудът и препитанието на народа ли? Или образованието и културата? Здравето, болестите и зависимостите? Спортът и предлагането на развлечения? Брутният вътрешен продукт или външният дълг на страната? Военното дело или международните отношения? По кой въпрос Църквата не трябва да има мнение? 

Има един ясен показател: всеки въпрос, повдигнат от Църквата в защита на правата на гражданите, който дразни политиците, безспорно е въпрос на Църквата. Защото Църквата не трябва да "слушка" политиците, а да е коректив на обществения живот.

Наистина, има сериозен проблем, когато хората от висшия клир (пък и от низшия) много започнат да харесват една партия и да заклеймяват другите. Така те стават маша в ръцете на определена политическа сила. Това е непозволено и противно на християнските принципи.

Делото на Църквата е да застане тъкмо зад тези принципи и тях да защищава. Да се надяваме, че такава ще бъде "политиката" и на новия архиепископ Йероним.

 


4.9014084507042 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (71 Votes)

1_48.jpgНовоизбраният архиепископ на Гръцката църква Йероним според осведомителните агенции е обещал да продължи линията на обнова на църковния живот, започната отпреди четиридесет години, поддържана включително и от неговия новопреставил се предшественик архиеп. Христодул.

Преди всичко е хубаво, че той не обещава нова политика, а приемственост. Защото новото лесно се обещава, но трудно се прави. И обикновено после никого не съдят за обещанията, пък и архиереите са с доживотен мандат, така че наказателен вот няма как да им се проведе.

След това прави впечатление, че говори за четиридесетгодишен период.

У нас вече почти няма хора, дето да си спомнят какво беше преди четиридесет години в Гърция, още по-малко – в църквата на нашата съседка. Затова да припомним: през 1967 г. в Гърция се извършва държавен преврат на военните и понеже не генерали, а полковници го оглавяват, техният режим беше известен като „режимът на полковниците“ или „хунта“ (имената няма да ги споменаваме, те вече са без значение).

4.4545454545455 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (11 Votes)
1_42.jpgНа 7  февруари гръцката висша йерархия ще избере нов предстоятел на Гръцката църква. Първоначално петима митрополити бяха заявили желание да се кандидатират, но впоследствие останаха четирима. Това са митрополитът на Спарта Евстатий, на Тива Йероним, на Солун Антим и на Димитриада Игнатий. Според коментарите в гръцките медии двама са основните претенденти – митрополит Евстатий и митрополит Йероним, всеки от които има гласовете на 25 до 28 митрополита. Останалите двама претенденти – Солунският митрополит Антим и митрополит Игнатий имат по около 10 гласа, но те ще бъдат от изключително значение за определянето на окончателния избор.