Мобилно меню

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (13 Votes)
1_42.gifПозволете ми да изкажа просто мнението си (а не прецизирана позиция) за „Договора за свободно съжителство”, което правителството се готви да внесе за гласуване в Народното събрание.

Затруднявам се да разбера протестите на хора, които мислят, че изразяват Църквата, и отказват правото на подобно законодателно становище на държавата. Като че ли пребивават вън от пространството и времето, мислейки, че съвременното гръцко общество в своята цялост е „паството” на Църквата и следователно църковното Тайнство на брака може да действа и като юридически институт на държавата в уреждането на правата и задълженията при съжителството между мъж и жена.

3.695652173913 1 1 1 1 1 Rating 3.70 (46 Votes)
Гордеем се, че "и ний сме дали нещо на света", при това не само на славяните - книги да четат, но и на "всех и повсюду православных" да знаят как се правят епископи! Едно време, през Възраждането (18 в.) еленчани създадоха чутовната "даскалоливница". Вечна им памет! Нашия синод сега обаче, като не може да се оправи със свещоливницата (която някои хорица кой знае защо наричат "свещеноливница"), за да им носи нужните приходи и издръжка, минаха директно по частта "приходи и издръжка" на вариант "епискополивница"! Хем лесно, хем просто, хем ефективно-о-о! Еленчанинът д. Иларион защити традициите на родния си град и даде принос в делото, стоейки твърдо зад спорните кандидатури. "Последовательность, последовательность, последовательность", бил казал големият руски учен Иван Петрович Павлов...

Новината на "Двери" се разчула и в цяла Русия [ей тъй: вижте]. Братушките почнаха да взимат терк (тоест модел или ноу-хау) от нас и току виж скоро почнали и те "домашни" хиротонийки.  При тях това ще е много полезно, щото си имали вече близо двеста владици. При 30-40 години средна продължителност на владишки живот това означава, че им трябват поне от 5 до 7 хиротонийки на година. Ами че техният патриарх си има и друга работа, освен да прави владици. Значи - "делать по домашному и все!"

3.8133333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.81 (75 Votes)
Синодалните фракции са последният "писък на модата" сред владиците, както съвсем ясно се вижда от действията и бездействията им през последните два месеца.

Синодът на БПЦ явно е в голяма криза. Архиереите си оттеглиха благословението за "Двери", а сега го четат със затаен дъх, сякаш не те, а бедният сайт твори чудесиите. На всичко отгоре с готовност и "подобаваща" дискретност снабдяват сътрудниците на "Двери" с владишки пикантерии. Не че досега са били в недостиг.

Накъде върви БПЦ? Разколът ли й е виновен или бацилът на разделението си е архиерейска болест? И колко синода ще станат сега? Три или четири? Предлагам на екипа на Двери.бг да обяви наддаване. Ще паднат големи залагания…