Мобилно меню

3.7272727272727 1 1 1 1 1 Rating 3.73 (22 Votes)
1_9.gifПоследната новина за преминаване на храмове и манастири в Гърция към Цариградската патриаршия наистина е изненада. Този институт на ставропигията е исторически възникнал и прилаган само в рамките на една юрисдикция. Например: Бачковският манастир преди векове е станал ставропигиален, като преминал от властта на местния епископ (тогава вероятно Пловдивски) към Цариградския патриарх. Целта може би е била да се избави от своеволията на местния владика, като премине на пряко подчинение на патриарха. Иначе: веднъж дава данък на владиката, втори път - на патриарха. Дори ставропигията да е плащала по-голям данък на патриарха, поне не е било двойно! Ясно и просто: чисто икономически подбуди. Лошо няма. Регламентирани отношения, още повече че регламентиращият е най-големият началник - патриархът.

3.5671641791045 1 1 1 1 1 Rating 3.57 (67 Votes)
1_76.jpgИмаше такъв злокобен виц за стюард в падащ самолет. Там можеш и да се засмееш. А тук въобще не е до смях. Защото, както личи от заглавието, не става дума за падане, а за падение. Синодалните дядовци надминаха себе си. След странните (меко казано) номинации за епископи от предния месец сега дойдоха още по-странни отличавания в "достойнство". Не се спирам въобще на поредния епископ за домашно ползване (и с хиротония "по домашному"). Защото там, както и за Смолян, явно страхът на сливенския владика да не му се отцепи Бургас (много стар епископски център) го кара да се запасява с резервен епископ - но за там, по-далече от Сливен! Вече претръпнахме на тези владишки политики. Пък и като жена по-добре да спра - не ми било разрешено да говоря в църква, твърдял д. Иларион.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (24 Votes)
Хубава новина съобщава Дарик нюз: открива се нова специалност "Теология" в Пловдивския университет (ПУ) "(Преподобни) Паисий Хилендарски". Всеки християнин би се зарадвал на такава новина, макар и да не е "Богословие", а с чуждицата "теология". Все същото, ще каже поевропейченият българин... Значи, не е вярно, че намалявал интересът към свещената наука. Значи, ще има още едно място, където да се учи богословие. Значи, няма да са кът богословите за учители по вероучение. Все хубави заключения. И за съжаление, все неверни.