Мобилно меню

4.547619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.55 (42 Votes)

istoria-slavianobylgarska-komplekt-ot-2-knigiПоявилото се неотдавна ново критично издание на История славянобългарска на св. Паисий Хилендарски, отговарящо на всички изисквания за издаването на извори, е безспорно събитие за българската църковна историография. Зад прецизното научно и полиграфично изпълнение се крие методология, несвойствена за българската модерна историография – както светската, така и църковната. Наличието на тази методология, позволяваща известното на всички българи произведение на Хилендарския монах да се види в нова светлина, не може да не провокира адмирациите на църковната общност. Преводът е дело на Димитър Пеев, а критичните коментари към текста на Александър Николов и Димитър Пеев.

Принципите, ръководили издателите на История славянобългарска, са изложени в обширен предговор на Зографското братство, сполучливо озаглавен „Историята между времето и вечността”, чийто автор е йерод. Атанасий:

Кои бяха основните мотиви на братството ни да пристъпи към това издание? Добре известно е, че черновата на История славянобългарска се съхранява в манастирската библиотека, че авторът ѝ е монах светогорец (както и ние) и е завършил написването ѝ именно в нашата света Обител, ползвайки извори от манастирския архив. Разбира се, всичко това има някакво значение, но по-дълбокият и същностен мотив беше желанието да предложим на мислещите и търсещите читатели един по-различен поглед към История славянобългарска, както и въобще към историята – българска и световна. В досегашната научна традиция трудът на светогорския монах се разглежда предимно в светлината на настъпващото Българско възраждане и се подчертава ролята му на първоначален тласък за утвърждаване ценностите на Новото време в народностното самосъзнание. Бихме искали в следващите редове да покажем според силите си, че този труд има стойност именно като история и историческа концепция за миналото на народа ни и че тази концепция е изградена изцяло в християнски дух. Въпреки допуснатите анахронизми и грешки в повествованието, Историята според нас действително би могла да се смята за „програмен” документ, макар че в своя най-съществен аспект тя остава една непоследвана програма.[1]

4.2786885245902 1 1 1 1 1 Rating 4.28 (61 Votes)

answer

Наблюдателите на църковните дела и на интересите към тях „отвън” бяха предвидили, че 10-ина дена преди патриаршеския избор ще се започне яростна компроматна война. Ето, това точно се и започна. Лицето, което излезе, предаването, в което се появи – всичко е по сценария на очакванията. Това не е за пръв път, а то не е и само в Църквата. Но във всички случаи ние, потребителите на тая човешка помия, оставаме с погнусата от ставащото.

Кой тръгва с компроматите? Това са или хора, които имат да си отмъщават на оцапваните с помията, или специално наети „доброволци” срещу възнаграждение (в пари или услуги). Обикновено те нямат лична пряка изгода от компромата, но или задоволяват страстта си за мъст, или вниманието им е единствено във възнаграждението. Напълно нехристиянски методи и постъпки, но това не означава, че подобни неща не се срещат в християнски среди. Дори се стига и до още по-голяма перфидност – можете да чуете изумителни оправдания за „изкарването на истината наяве”, както благовидно и с школувано лицемерие се представят подобни безобразия.

Лоши неща могат да се кажат за всекиго, включително и верни. Но през идната десетдневка такива неща няма да се кажат за публично известни с делата си църковници, ако (забележете!) те не са възможни кандидати за патриаршеския престол. При това много скоро целите ще се ограничат до три – тримата митрополити, които ще влязат в бюлетината за избора. Е, ако може да се „улесни” и „оправдае” гласуването вътре в синода на 15 февруари срещу иначе приемливи кандидати, защо да не се започне отсега? Шегуват се някои, че йезуитите имали принцип „целта оправдава средствата”, а ние сме усъвършенствали този принцип до формата „целта е да оправдаем средствата”. Естествено – средствата, които някой е предвидил за подобни неблаговидни цели. Криза е, всеки гледа да преживява. Само че далеч по-голяма от финансовата криза е моралната. И това е ясно като бял ден!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

podkrepa-za-manastir-sv-vmchk-georgi-gr-hadzhidimovoПисмото е адресирано до: президента на България, министър-председателя, областния управител на Благоевград, председателя на Народното събрание, парламентарно-представените партии, омбудсмана, медиите, българската общественост и Европейската служба за борба с измамите.

В писмото се казва: „Функционирането на развлекателен комплекс на входа на светинята ще възпрепятства провежданите социални и образователни дейности в манастира. Детските лагери, провеждани вече близо 20 години, ще бъдат прекратени. Защо ни се отнема тази единствена възможност за допълнително възпитание на нашите деца?