Мобилно меню

4.65 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (80 Votes)

683549Името на въпросния млад бизнесмен и политик много бързо стана нарицателно в българската обществена действителност. Сега е на път е да се прочуе и Българската православна църква – Българска патриаршия със свои Делян-пеевци. На времето покойният Патриарх Максим успяваше да действа като задържаща сила (2 Сол. 2:6-7) за такива „явления”, но вече го няма тоя, „който задържаше” появата на „тайната на беззаконието”. Новият патриарх в своята незлобивост сякаш не може и да предположи, че около него се навъртат все ласкатели, които имат за единствена цел своето благополучие и нямат никакъв стремеж да са полезни на Църквата и на спасението на своите души. Това са млади църковни кариеристи с неудържим напън и странни успехи в убеждаването на определени синодни старци да ги подкрепят и на конкретни новобогаташи и новобогаташки да ги финансират, за да заемат ключови постове в БПЦ. Тези хора обаче са истинска заплаха за Църквата. А току виж църковният „парламент” ги гласувал за високи постове и след това само протестите на вярващия народ ще останат да зъзнат в зимата на владишкото неразбиране за простичкия въпрос: защо в Църквата ни се появяват недоносени клирици-кариеристи и кого ползват те?

Наистина, става дума за безскрупулни църковни юпита с много мераци и малко качества, хора с получени по неясни начини богословски дипломи, но с никакви богословски познания, с ниска интелигентност и посредствена култура, затова пък с „особени” умения да се харесват на вътрешни и особено на външни за Църквата хора, за да се издигат все по-нагоре и по-нагоре за ужас на вярващия народ. И не на последно място – това са хора със съмнителен морал и доказано лицемерие, изпечени интриганти и шантажьори, които не се спират пред нищо, за да наклеветят, да измислят, да излъжат в изгода изключително на себе си.

Говорим за клирици, които въведоха позорната корупционна схема в БПЦ за раздаване на кухи „архонтски” и други измислени титли срещу пари, много пари. За хора, някои от които дори бяха низвергнати от сан за големи парични злоупотреби, после се появиха като „владици” на чужди църкви у нас. Които явно разполагат с огромни парични средства без да са свършили през живота си работа за 2 стотинки; те сами се хвалят с луксозно облекло и прескъпи аксесоари на световно скъпи фирми. На всичко отгоре на такива хора милостиво им се опрощават тежки наказания без с нещо да се показали разкаяние. Други правят гаф след гаф, петнят събратя, дори епископата, а за награда искат важни постове у нас и в чужбина. И дори ги получават.

Как става това? Как тези хора успяват да се лансират сред църковната върхушка, за да се докопат до въжделени кресла? Кой ги търпи и подкрепя да напредват в кариерата? Кой, кой? И срещу какво?

Това са въпросите. И те чакат със страшна сила отговорите си.

4.7066666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (75 Votes)

grima and king theodenТова отдавна го твърдят много църковници, при това сериозни и уважавани хора. Чувала съм го с ушите си много пъти и за жалост комай имат право. Всъщност така е отдавна и не само с д. Неофит, но и с много други дядовци, дето им влизат под кожата разни кариеристи и интересчии и си ги водят за носа. Как не го разбират това дядовците ли? Много просто: едни от простодушие и наивност, други от услаждане от приятните нашепвания, трети по трети причини, които сега няма да назоваваме, че е пост велик.

Откакто го избраха, видимо дядо патриархът е в „египетски плен” на жестоки като ония „песи мухи” малки кариеристчета, които като неизлечима напаст са го нападнали и обсебили, така че ония, които са го познавали от десетилетия, понякога не могат вече да го познаят. В загрижеността си за състоянието на Патриарх Неофит мнозина убедено твърдят, че „нещо му дават”, „упойват го” и не знам още какво, но те съвсем искрено и разпалено говорят: „това не е той!”.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

Не е за пръв път, дето жените от синодния сайт подбиват самостойността на Българската православна църква – Българска патриаршия. Отново ни сервираха предвеликопостно послание на главата на друга поместна православна църква и по-точно на Цариградската вселенска патриаршия, а не на Българския патриарх Неофит, главата на БПЦ-БП. Лошото е, че това става в навечерието на срещата на главите на поместните православни църкви.

Хубаво е, че патриарх Вартоломей е отправил такова послание. Но, първо, това не е „катехитично слово” (такова понятие въобще няма, ама работа на всеки пишещ е да знае правилата на словообразуването в българския език), нито катехизическо, а огласително. И си е много хубаво като съдържание и като послание, само че все пак е отправено към клира и миряните от неговия диоцез, от диоцеза на Вселенския патриарх. Та затова някак си е малко неудобно да ни го пробутват синодките на нас това послание, нищо че преводачката и синодна „журналистка” е от гръцки произход. Наистина има неща, които не са позволени на един официален сайт на синода на автокефална православна църква. И това трябва веднъж завинаги да се разбере от претенциозните госпожи и главни редакторки. Това не е етнически въпрос, още по-малко е етнофилетизъм, това просто означава, че човек трябва да си разбира от работата, иначе да отива да пасе големите бели птици!

И да не си помислите, че това е плод на някаква женска злоба от моя страна? Аз ги обичам ония женици. Надявам се и те да ме обичат, поне в деня на всеопрощението.

4.5820895522388 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (67 Votes)

618x346На практика няма същински църковни медии. Църквата няма и нужда от свои медии, нейното живо слово е медията, която ни опосредства връзката с Бога. В този смисъл и сайтът на Св. Синод на БПЦ-БП е прицърковен, практически ръководен не от синода. А дали е актуален – пита се в задачата.

Обикновено медиите вървят след събитията. Въпросът е с какво закъснение вървят след събитията. Преди 2-3 години синодният сайт помести опровержение на каноническо становище на един митрополит, преди още да са публикували самото становище. Как така ли? Ами, зависи от зависимостта на работещите в този сайт, който се списва в София, а се контролира извън София и се хоства още по-далече от нея в дълбоката провинция. Е, това не е проблем в информационния век, разбира се. Но човек и пеша да тръгне дотам, щеше да стигне досега, за да отрази, например, въдворяването и първите богослужения на Неврокопския митрополит Серафим отпреди четири дена. Засега, според синодния сайт, той още седи и чака... на границата на епархията си. Горкият! Или по-скоро – горките набедени журналистки! Най-вероятно още не могат да преживеят шока от грандиозното посрещане на владиката в епархията, коментират младежи-шегобийци от неврокопския край.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (91 Votes)

Всъщност няма никакви потайности, защото, както е казал Спасителят, „няма нищо тайно, което да не стане явно (Марк 4:22). Тайна е, ако го знае само един човек. Ако са двама, вече се влиза в схемата: „Ще го знаем само ние двамината и на селото половината. Така и в синодните кръгове. Ако древните римляни са казвали „amor tussisque non cellatur („любов и кашлица не се крие), то някои синодни членове подмениха любовта с омразата и пак става същото – не може да се скрие, нито пък се и опитват.

Днес беше избран новият Неврокопски митрополит. Клирът и народът в оная епархия са наистина „железни – казаха го и, въпреки козните на управляващия владика и неговия протосингел Антим, пак си избраха двама кандидати, които определено предпочитат. Казваха му при това на владиката Дометиан: „Повече искаме Серафим!”. Той лукаво просълзено се съгласяваше, а после… гласува за другия кандидат. Защо ли? Явно защото така са го „убедили някои сили извън Неврокопска епархия. А нещата наистина не се редят от 2-3 свещеника-новоразколници в Сандански, а от „другаде. Дори нецърковни фактори са натискали до снощи митрополити да гласуват по волята на един по-млад и брутално напорист митрополит. Не защото дядо Григорий Браницки щеше да е по-лош митрополит, но важното е да не е по волята на клира и народа в епархията.

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин