Мобилно меню

4.7818181818182 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (55 Votes)

Ум царува, ум робува, ум патки пасе."Първа среща между римския папа и руския патриарх след почти 1000 години!" - тая мантра повтарят неуморно тия дни медийки и медии, барабар с националните такива (и онакива). Че срещата е отдавна, от десетилетия, очаквана, предимно от Ватикана, това е известно. Че Руската православна църква - Московска патриаршия по много причини не отказваше пряко, но дипломатически отлагаше такава среща, както и отклоняваше посещение на папата в Русия, също е знайно. Но това с хилядата години малко заприлича на "приказките от хиляда и една нощ". Защото пътуванията на папата извън Рим винаги са били много ограничени. Пораздвижиха се в 20 век, когато всички започнаха да пътуват - защо да не прави това и папата?! Но папа Йоан-Павел ІІ разчупи рамките на "ограничената подвижност" на своите предшественици и устремно се зае да обиколи света. Имаше си и своето основание: всички католици по света са негови духовни чеда, затова той има и правото, и задължението да ги посети. Папа Бенедикт ХVІ като германец беше по-консервативен, включително и за пътуванията. Но пък латиноамериканецът папа Фрациск, привикнал и до избирането си непрекъснато да лети от едното полукълбо до другото и от своя континент до нашия, прелитайки през великия тихи океан, с готовност продължи линията на поляка-папа. При това неговата социална ангажираност привлича интереса на руския патриарх и обещава възможности за съвместни действия в политическата и социалната област.

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (54 Votes)

9c1a1296f2b0Вече е традиция в края на годината да се правят най-различни класации. Едните са обичайни, рутинни, други се борят за място в подкласацията по пикантност. Като тази на една агенция за „най-сексапилен духовник“. Както казал Иванчо от стария виц, „ами аз все за това си мисля, другарке!“.

Разбира се, нито една медия няма да направи класация за „най-духовен духовник“. Това не е „яко“, то дори си е ретроградно, ще кажат някои. Каква ти духовност?! Това не се продава, това не е жълто, още по-малко е червено. За хората това дори може да е черно (като расото, например). Но ония, които имат разбиране за такива неща, ще кажат, че това – да говориш за духовност и да я търсиш около себе си, към нея да се стремиш – си е направо небесно синьо! А защо синьо ли? Много просто – защото е небесно!

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (52 Votes)

iaitseТези дни в интернет се разпространява фалшиво интервю със Славка Божкова - очевиден опит за злоупотреба с ресорния псевдоним на нашата редакция. Псевдонимът Славка Божкова се използва от автори в "Двери", които работят за църковната просвета доброволно, за слава Божия, затова и въведохме това събирателно име за пишещи в нашия сайт. Славка Божкова не би могла да бъде нито професор, нито да носи някакво друго научно звание, защото името й съдържа разбирането за скромността на авторите, които не търсят лична слава. Въпросното фалшиво интервю с “проф. Славка Божкова” е съставено от човек извън екипа на “Двери”, който умишлено се стреми да злепостави не само конкретни автори в нашия сайт, но и уважавани клирици на БПЦ. Надяваме се, че читателите на Двери не са се подвели по недомисления фалшификат и ще продължат да се доверяват само на гласа на Славка Божкова в "Двери".  

4.5581395348837 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (43 Votes)

1ec474782f9b1c7befd71366c2975f38Трудно време са горещниците. Работоспособността намалява, хората се крият по сенките, кой да ти произвежда новини? И все пак в тая жега тъкмо най-авторитетната научна институция у нас – БАН – сътвори истинска новина: ще обяви Цариградския вселенски патриарх Вартоломей за почетен доктор. Хубаво – решили са хората, нека го направят. Любопитното обаче е другаде: тръгнала г-жа екс-премиерката Ренета Инджова (не знам в какво си качество) да носи лично радостната вест на патриарха край Златния рог. За мене като още по-любопитна жена беше интересно съвпадението, че през миналата зима тъкмо тя, тази видна българска жена, и председателят на БАН академик Воденичаров ходиха да молят коленопреклонно патриарх Неофит да не слуша разни „платени агитки“, ами да си направи Диосиний епископ. Но това е отделна тема.

Бре-е-ей, с какви важни дела, значи, се занимават тия важни персони български! То сигурно и сегашното дело е също важно, дори много по-важно от мераците на някой-си млад клирик. Но то от край време си е така: важните хора се занимават с важните неща, а ние, простолюдието (с извинение към вас, читателите!), чакаме някой да ни плати, за да знаем каква кауза да поддържаме.

4.5373134328358 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (67 Votes)

20ъМалко важни събития са събирали във фокус толкова много коментари, при това с характер на политико-философско-„богословски“ изсилвания (накуп!). Проведе се един максимално „мини-референдум“, в който 0.0001% от народонаселението си каза, каквото обикновено си казва по адрес на Н. В. цар Симеон ІІ. Останалите 99.9999% от същото народонаселение бяха разслоени между плътно стоене на обратните позиции, принципното одобрение за всеки акт на йерархията и неинформираността за случилото се. Нашето лично социологическо чувство не може да разпредели съвсем точно горните деветки на долните три категории поданици на Република България, независимо от коя страна на държавната ни граница се намират. А това умопомрачително множество, както и да го разделиш, все ще е много повече от онова малцинство на policy-image-fog-makers (правачите на политики, имиджи и мъгла). Но медиите се държат от (и в повечето случаи за) тъкмо тези мейкъри, затова и техният глас се чува и техният образ се вижда „през девет планини в десетата“.

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски