Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (64 Votes)

13Не само да ги контролират, ами направо да ги командват! Да няма шест-пет, само "леви, десни!" И особено леви, като се знае партийната принадлежност на вносителя. Как да ти се пее тогава "Спете спокойно, деца, комунизмът си отиде"?! След като той задълго е оставил тук незаконното си изчадие - безбожието.

Законопроектът иначе е чудесен, направо кукла! Издържан в най-добрите традиции на едни времена, които едни ги смятат за отминали, а други за такива, които има да дойдат. Повеляващ пълен контрол над всички вери, барабар с конституционно-традиционната. Преди всичко да се контролират паричните им средства, но не само това. О, не само това!

4.8145695364238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (151 Votes)

sp0254Понятия от корена тай- често се срещат в езика на християните.

Пред тайните на Бога ние немеем, защото по думите на светите отци има възвишени неща за Бога и Неговата същност, които не трябва и да се стремим да ги проумеем, а просто трябва смирено да замълчим.

Пред тайнствата в Църквата ние благоговеем, защото там действа не свещеникът или епископът, а Сам Бог, Неговата благодат.

От потайностите в Църквата ние се гнусим, защото в тях няма нищо църковно, макар да са плод от действията на хора в Църквата. Чисто и просто защото в Църквата нищо не става автоматично, по някакво или нечие „право“. Но „доброто и полезното за нашите души“ следва чиста логика и проста линия, в него има благодат (която, макар да се пише с малка буква, се разбира с Главна!) и милост; благодат и милост, предхождани от смирение и спечелени с усърдие, стигащо до оная жертвоготовност, която е божествена, защото е Божия!

4.7818181818182 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (55 Votes)

Ум царува, ум робува, ум патки пасе."Първа среща между римския папа и руския патриарх след почти 1000 години!" - тая мантра повтарят неуморно тия дни медийки и медии, барабар с националните такива (и онакива). Че срещата е отдавна, от десетилетия, очаквана, предимно от Ватикана, това е известно. Че Руската православна църква - Московска патриаршия по много причини не отказваше пряко, но дипломатически отлагаше такава среща, както и отклоняваше посещение на папата в Русия, също е знайно. Но това с хилядата години малко заприлича на "приказките от хиляда и една нощ". Защото пътуванията на папата извън Рим винаги са били много ограничени. Пораздвижиха се в 20 век, когато всички започнаха да пътуват - защо да не прави това и папата?! Но папа Йоан-Павел ІІ разчупи рамките на "ограничената подвижност" на своите предшественици и устремно се зае да обиколи света. Имаше си и своето основание: всички католици по света са негови духовни чеда, затова той има и правото, и задължението да ги посети. Папа Бенедикт ХVІ като германец беше по-консервативен, включително и за пътуванията. Но пък латиноамериканецът папа Фрациск, привикнал и до избирането си непрекъснато да лети от едното полукълбо до другото и от своя континент до нашия, прелитайки през великия тихи океан, с готовност продължи линията на поляка-папа. При това неговата социална ангажираност привлича интереса на руския патриарх и обещава възможности за съвместни действия в политическата и социалната област.

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (54 Votes)

9c1a1296f2b0Вече е традиция в края на годината да се правят най-различни класации. Едните са обичайни, рутинни, други се борят за място в подкласацията по пикантност. Като тази на една агенция за „най-сексапилен духовник“. Както казал Иванчо от стария виц, „ами аз все за това си мисля, другарке!“.

Разбира се, нито една медия няма да направи класация за „най-духовен духовник“. Това не е „яко“, то дори си е ретроградно, ще кажат някои. Каква ти духовност?! Това не се продава, това не е жълто, още по-малко е червено. За хората това дори може да е черно (като расото, например). Но ония, които имат разбиране за такива неща, ще кажат, че това – да говориш за духовност и да я търсиш около себе си, към нея да се стремиш – си е направо небесно синьо! А защо синьо ли? Много просто – защото е небесно!

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (52 Votes)

iaitseТези дни в интернет се разпространява фалшиво интервю със Славка Божкова - очевиден опит за злоупотреба с ресорния псевдоним на нашата редакция. Псевдонимът Славка Божкова се използва от автори в "Двери", които работят за църковната просвета доброволно, за слава Божия, затова и въведохме това събирателно име за пишещи в нашия сайт. Славка Божкова не би могла да бъде нито професор, нито да носи някакво друго научно звание, защото името й съдържа разбирането за скромността на авторите, които не търсят лична слава. Въпросното фалшиво интервю с “проф. Славка Божкова” е съставено от човек извън екипа на “Двери”, който умишлено се стреми да злепостави не само конкретни автори в нашия сайт, но и уважавани клирици на БПЦ. Надяваме се, че читателите на Двери не са се подвели по недомисления фалшификат и ще продължат да се доверяват само на гласа на Славка Божкова в "Двери".  

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики