Мобилно меню

4.7575757575758 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (99 Votes)
1_43.jpgТози риторичен въпрос Спасителят го е задал преди две хиляди години (Мат. 7:16). И още двайсет хиляди години да минат, тази истина няма да се промени. За съжаление така непроменени остават и редица хора в нашата Църква. Навремето се отцепиха в разкол. Биха, рушиха, насъскваха, крадоха, безчинстваха до насита. Сетне, като нямаше вече накъде, се покаяха (не го слагаме в кавички, а май трябва) и бяха приети като блудния син, даде им се пак пръстен на ръката и нова дреха, и всякаква власт. Но не стана като в случая с блудния син. Защото онзи наистина се разкаял. А нашите разколници? Няколко от тях сега са митрополити, „правоправящи”. Това вече не можем да не го напишем в кавички. Защото право седят, но криво съдят някои от тях, подобно на кадията от народната поговорка. Старозагорският владика отдавна се отцепи от Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, особено след като му бяха прекъснати неправилните правомощия в европейската епархия. Не идва на никакви синодни заседания и други прояви. Увлечени от осман-пазвантоглущината му, някои други духовници гравитират около него. Те си знаят защо: къде някое архондисване, къде някое обещание – все се надяват хората на нещичко. Ето сега, представители на цяла община (в Рим) са се юрнали да ходят в неговата юрисдикция! Не че вярващите хора, отрудени черноработници в италианската столица и околностите, знаят за това абсурдно желание на авантюриста Бобчев с елегантното сако на снимката от новината в Двери. Този младеж е най-обикновен кариерист и това беше ясно отдавна. Но някои наивни архиереи го закриляха, както и другия архимандрит. Те си знаят защо и кой - кого. Въпросът е обаче с какъв акъл цял митрополит, макар и бивш разколник (всъщност има ли бивш разколник?), и епархийският му съвет решават да приемат в своя юрисдикция една църковна община не просто от друга епархия, ами през девет земи в десетата?! Канони ли? Църковен устав ли? Послушание ли? Ей, сестри и братя, това е тя, Истинската Църква – две хиляди години отвътре работим срещу нея, а тя устоява! А за боклука все ще му дойде времето да го хвърлят в огъня… Има Кой!

4.6261682242991 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (107 Votes)
Известният православен публицист и коментатор Славка Божкова отново се завръща на страниците на Двери БГ, след като напусна редакцията на „Църковен егоист” в знак на протест срещу старостилната политика на изданието (вижте тук). Това е първата статия в новата рубрика на Двери „Гласът на Славка Божкова”.

Светият ни Синод определено е преминал на старокалендарски позиции. Честна новокалендарска дума! Защото установих (даже си направих и нотариална заверка на откритието, да не ми го открадне Теодор Кефалов, по новостилному Главев), че Светият ни Синод е преместил Лъжковден на 18 март! Ама истина ви казвам, няма майтап! Та на този ден Светият ни Синод решил да се пошегува (защото не е православно да се казва, „Светият им Синод лъже!”), като от Главата до клисарката са тръгнали с писмено окръжно и лични молби да лъжат наляво и надясно, нагоре и надолу, на изток и на запад, на север и на юг из все по-малкото ни Отечество, че никой в тази Църква не работи срещу пари, а всички изгарят от желание да полагат безплатно доброволен труд, понеже така или иначе жизненоважното фотосинтезиране им било абсолютно осигурено по две линии – от бат’Бойко и от Твореца на всичко. Не питайте кога, как и защо – любопитството е простащина! Така или иначе от всичките ни 13 митрополии (на територията на Република България, понеже ония двете задгранични епархии са из исконно капиталистически страни и тях не ги мислете!) са излезли ей такива образци до всички баби и лели Пени, дето да ги подпишат и подпечатат с палец, а сетне да си ги заверят нотариално и накрая да ги показват на издевателстващите правозащитни органи, прикрити под маската на НОИ-джиите.

 

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)