Мобилно меню

3.8468468468468 1 1 1 1 1 Rating 3.85 (111 Votes)

32Време беше! След като оправиха Европейския съюз, време беше германците да се заемат и с втората по важност институция на тоя континент – БПЦ! Затова приветстваме умния анализ на ръководителя на софийския клон на германската политическа фондация „Конрад Аденауер” д-р Марко Арндт (тук). Явно добре са го консултирали двама-тримата наши богослови, които сътрудничат на фондацията, та човекът направо дава указания, какво трябва да се направи. Преди всичко „застиналото в своите литургични канони” Православие у нас (а защо не и по света?!) трябва да се стопли. По кой модел? Ами, например, по модела на все повече изпразващите се от вярващи католическа и евангелско-лютеранска църква в Германия, това най му е познато на доктора Арндт. „Тази промяна няма как да се случи без натиск от страна на миряните и на онази част от българското духовенство, която не е била свързана с Държавна сигурност”. И веднага, както при гръцката стопанска криза, предлага решение: по-активно присъствие на вярващите в живота на Църквата, както и в създаването на авторитетен и действен Мирянски съвет към Синода. Просто и ясно! Нормално си било и БПЦ да дава титлата „архонт”, защото... Цариградската патриаршия правела същото.

Голям експерт по църковните въпроси се оказа този доктор! Машаллах! И понеже публикацията го представя като историк, ще си позволим да припомним малко исторически факти: а) същата фондация усърдно поддържаше едни управляващи политици преди 20 години, които спретнаха разкола в БПЦ с помощта на услужливи владици (не намеквам за пряко участие на въпросната фондация в разкола); б) и тогава се говореше за лоши и добри владици, както и сега – за такива с извадени досиета и други – с неизвадени; в) „добрите” владици (с неизвадените досиета) бяха подкрепяни всячески, включително и от миряни в разколническия синод; г) после се оказа, че „добрите” владици били кукли на конци, дърпани от други хора.

Сега минаха двайсет години от ония бурно-печални събития. На доста от тогавашните разколници и техни тайни и явни привърженици (включително и митрополити) от ново време крастата отново ги засърбя. Осигурява се и експертна помощ от мощни политически (и не само) структури. Останалото е ясно. Който е жив след 20 години, ще си спомня за днешните добри владици (с неизвадени досиета) и за експертните мнения на наши и чужди спецове (Лк 20:16 - за незнаещите: в дясната колонка има търсачка за Библията).

4.6307692307692 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (65 Votes)

titanicСветият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия под неофициалното, но премъдро ръководство на Негово Високопреосвещенство свето-Пловдивския Митрополит Господин Господин НИКОЛАЙ днес с преголяма християнска любов и дълбока (свето)отеческа загриженост за възповереното им от Светия Дух и Богоръководения глас на Клира и народа паство днес заблагоразсъдиха и всепремъдро поразместиха приоритетите на своята лятна сесия, като справедливо изместиха от дневния ред на вбабичосалия се свето-Сливенски митрополит Иоаникий всички второстепенни и ненужни, дори греховни въпроси като заплатите на клира и неговото прословуто пенсионно и здравно осигуряване, състоянието на църковната просвета, работата с младите хора, социалната дейност сред стари хора, маргинализирани, изпаднали в различни зависимости, ремонта и строителството на храмове и манастири, подготовката и повишаването на квалификацията на клирици и църковни певци, катехизирането на желаещите да приемат Свето Кръщение, съживяване на проповедта в Богослуженията, оздравяване на монашеския живот, пастирска и духовна грижа за двата милиона млади хора, емигрирали в чужбина, установяване на диалог с хората в различните социални слоеве и гилдии и прочие неважни подвъпроси, за да се обърне най-после презаслужено внимание на Онези Най-Видни Православни Християни, Които Са Изключително Заслужили За Високомнителното Внимание На Техните Високи, Средни и Ниски Преосвещенства С Чистотата на Своите Духовни И Душевни Пориви И Най-вече С Чистотата На Своите Натрупани През Годините На Така Наречения Преход Пречисти Милиони И Милиарди, Дарени Им Сигурно От Всеподателя Бога, За Да Ги Даряват Те Така Щедро И Великодушно, И Всезагрижено На Више Упоменатите Техни Високи, Средни и Ниски Преосвещенства, Та Да Са За Пример На Православното Християнско Простолюдие, Да Са Му Светлина И Ръководство, И Наставление Как Трябва Да Се Постъпва, Когато Човек По Величайша Божия Милост Понатрупа Повечко Пари, Които Иначе Въобще Не Са Важни И Никак Не Ги Обичаме, И Не Се Стремим Към Тях, А Само Ги Благоползваме, Защото Те Са Затова Да Се Благоползват И Да Допринасят Благини на Ония, Които...

Тук прекъсна междумрежовата връзка (наричана от някои модернисти интернет) от светосинодалната палата и нашата светосинодална списователка не успя да завърши дописката си за днешните приоритети на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, но обещаваме да продължим, щом връзката се възстанови, стига тя да не е постигната от нещо по-лошо в онази свята сграда, дето умът царува, и робува, и патки пасе (най-вече)... Извиняваме се, ако някой се е почувствал засегнат!

4.7551020408163 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (49 Votes)

2529Така и трябваше. Най-после! Браво на момчетата! Халал им на парите, халал им вярата (ако я имат)! Най-после се добраха до заветната мечта: да бъдат синодни благородници. Нищо че Търновската конституция забранява благородническите титли в Царство България. Все пак сега сме вече толкова години Република и тя си има суверенното право да си дава каквито си титли пожелае и то – най-демократично. Пък и нали Църквата е отделена от държавата – какво ще се месят тук някакви ти конституции?!

Може архиереите да таят антимонархически чувства и дори да ги изявяват, ама кой е казал, че благородничеството е само на царя и семейството му? Че къде тогава ще е Народът-Благородник?!

Да, така е и така трябва да бъде! Трябва да се отменят всякакви назадничави решения на Св. Синод от самия Св. Синод, да се даде простор на благородническите напъни и все нещо ще излезе от това напъване, особено ако е по-силно. Да се вземе без бавене съответното решение за синодална наредба, която после, ако някога се свика църковен събор (някогашният църковно-народен събор), да се включи като промяна в устава на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, която да легитимира по безапелационен начин архонтството в БПЦ-БП! Не може тия хора горещо да искат да стават църковни благородници и да си плащат богато и пребогато, а назадничави владици и антиправославни сайтове да се противопоставят! Отде-накъде?! Та това е посегателство срещу възможностите за просперитет на Светата Ни Църква.

Нека се създаде най-после и специален отдел по благородническите титли към синодалната канцелария и да се назначи за неин шеф главен церемониал-майстор с расо (и престилка – по избор), те вече си го имат отхранен и отгледан.

И да се спре окончателно тази истерия, която антицърковната жълта журналистика постоянно поддържа. Да се спре, ако се наложи и насила! За да има най-после благороден мир за Техните Високопреосвещенства и за Техните Архонти! Амин!

4.7 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (40 Votes)

20Борим се със сектите. Но на шега. Защото на сериозно така наречените секти съдят ония, които нарушават правилата, постановени законодателно у нас. Затова заглавието си е абсолютно точно. От месец поне дузина и повече медии проглушиха света и България с подготовката за голямото шоу на фондация „Изкуството да живееш” – антистрес, релакс, медитация, дишане и издишване и прочие все „полезни практики” ще научат онези хиляди българи, които си платят по 10 лева само (какво му плащаш?!) и то само утре вечер! Тичай, народе, да не останеш извън заветната зала в народно-националния дворец на културата! Горко на ония, които си нямат човек, който да им даде 10 лева или да ги занесе до залата (спомнете си мъката на разслабения от Йоан 5 глава!).

Един-двама богослови се опитаха да напишат нещичко, един-два сайта се опитаха да го публикуват, една неправителствена организация писа осведомителни писма от министерския съвет до последната медия в списъка на блажените медии от „оня списък”, но отговор „отнийде не иде”. Защо ли се хабят ония да пишат и тия да публикуват, а третите да пращат писма на слепи и да говорят на глухи? Това отдавна са го разбрали громителите и громителките на всякакви лъжеучения у нас, затова стиснаха очи и запушиха уши, „за да не би някога с очи да видят и с уши да чуят” (Мат. 13:15). Защото имаме къде-къде по-важни задачи на тоя свят, а онзи ухилен азиатец както си е дошъл, така и ще си отиде; пък каквото отнесе като души на наивни и несведущи българи, халал да му е! Нали нашите няма да отнесе, я?! Ние сме си учили и си знаем, и сме духовните пастири на тоя народ. А вълкът може да разграбва и разпръсва, но - овците, не нас!

„Майтап, бе, Уили!”, казваше Алф в такъв случай.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (60 Votes)

1253Последният църковно-народен събор (последен, понеже занапред ще се казва само „църковен събор”) взе решение към названието на родната православна църква неизменно да се прибавя и определението „Българска патриаршия”. Дотук хубаво. Само че публикациите на Двери.бг от днешния ден през последните години отбелязват тревожната тенденция да се неглижира този ден като празник на Българската патриаршия.

Празникът възниква спонтанно, но беше се наложил трайно в живота на Българската православна църква, макар и не изтъквана изрично като Българска патриаршия. Оттогава всяка година се отбелязваше това историческо събитие с подобаващо богослужение и благодарствен молебен към Бога в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Докато постепенно в последните години тази добра традиция замря, като молебенът напълно неуместно се прехвърли на 11 май, деня на светите братя Кирил и Методий, когато си е редно да се прави молебен за българското училище и наука.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж