Мобилно меню

4.5813953488372 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (43 Votes)

За пореден път читателите на синодния сайт се натъкват на странни текстове, които биха могли да са чиста провокация срещу президента на страната, ако не срещу патриарха и царя. На три от снимките в материала „Заупокойна св. Литургия и панихида по повод 70-годишнината от кончината на Н. В. цар Борис Трети”, където са показани, първо, президентът Р. Плевнелиев да пали свещ при гроба на цар Борис ІІІ, а после на две снимки патриарх Неофит, цар Симеон ІІ и президентът Плевнелиев да позират пред царските двери, отдолу стои коварният надпис „Патриаршеско посещение в Българското подворие в Москва”. За всеки български християнин е повече от ясно, че интериорът е на централния манастирски храм в Рилския манастир, но това явно не го знаят в синодния отдел „Връзки с обществеността”, от чието име излиза материалът, или пък в редакцията на синодния сайт. Разбира се, че не можем да допуснем съзнателна провокация спрямо българския президент и Симеон ІІ и то в такъв паметен ден и час, но за подобни гафове обикновено си ходят главните редактори на медии, докато се научат, че журналистиката е преди всичко отговорност към отразяваното, после отговорност към читателя или зрителя и не на последно място отговорност към историята.

Не пишем тия неща, защото искаме който и да е да си ходи. Просто добре би било за Българската православна църква – Българска патриаршия и за нейния Св. Синод начело с патриарха, ако дейността й/му/им се отразява вярно и отговорно. Човек прави грешки от незнание, от немарливост и от злоумисъл. Не е наша работа и да определяме, по каква причина са направени тези грешки. Просто за пореден път казваме неща, ясни като бял ден.

За тези, на които не им се вярва: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=118586

4.5061728395062 1 1 1 1 1 Rating 4.51 (81 Votes)

devushka-pishuschaya-mashinka-ruka-plate-v-cvetochek-pechatnaya-mashinka-Favim.ru-13419Св. Синод наскоро създаде отдел „Връзки с обществеността”. Отдавна чакано решение, само че като всяко преносено бебе и то има сериозни проблеми. Непрекъснато залива страниците на официалния сайт на БПЦ-БП с небивалици. Отиде отговорничката на въпросния отдел с патриарх Неофит в Русия и ведната почна да пише владишките титли по руски: „Луганский и Алчевский” архиепископ, „Новокаховский и Генический” епископ. Разбира се, върхът беше „Галский” митрополит Емануил и „Филипский, Неаполский и Фасоский” Прокопий – „Еладска” архиепископия. Въпросните синодни пи-арки явно не знаят, че няма страна Галия, нито Елада, а има Франция и Гърция. Затова митр. Емануил е митрополит „за Франция”, а не Галски, нито Френски (не е и „на Франция”, защото там има и архиереи от други юрисдикции). Съответно и коректното название на православната църква в южната ни съседка е Гръцка православна църква, но не и Еладска архиепископия – независимо какво пишат руските медии, откъдето пи-арката е преписвала. А титлата на митр. Прокопий е правилно да се изпише „Филипийски, Неаполски и Тасоски”, но за това нещо е нужно човек да знае, че руснаците произнасят гръцката буква тита като ф, затова казват Феодор, Феодосий и пр. Ама пък да пишеш в българска медия името на о. Тасос (който е бил и българска административна единица някога!) като Фасос, е гадно като фас на тротоара!

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (51 Votes)

mistake

Това твърдение се използва, не за да оправдае грешките, които допускаме, а за да посочи, че греховната ни природа се проявява и при допускането на грешки от различен род и вид. Понеже безгрешен е единствено Бог. Тази българска поговорка, вариант на древната латинска „errare humanum est”, идва всекиму наум, като види някаква грешка – своя или чужда. Но ни се иска официалните хора и органи (така някога наричаха казионните медии!) да не допускат обичайните за обичайните хора грешки. А те напоследък, сигурно заради летните жеги, зачестиха. И то в официалния сайт на Св. Синод на БПЦ-БП. Там едни дами, погрешно станали журналистки, вече натвориха твърде много грешки. И то все около смъртта и погребението на митр. Кирил. Толкова много ли са шокирани, та бъркат информациите?

4.5151515151515 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (33 Votes)

envy01Четохте ли новините на Двери? Тоя папа наистина нещо взе да прекалява. Те в южната Америка от край време са си левичари и чегевари, ама тоя сега все пак папа стана и не спира да разбутва добре сложените неща по света и в тяхната църква. А най-лошото е, че каквото каже, гръмнат го медиите, преведе го и антиправославният портал Двери (щом така пишат синодките, такъв сигурно е и тоя портал!) и хайде-е-е! Няма вече спиране. Сега пък и колите на поповете и монасите, че и на монахините му попречиха на папа Франц, както му викат дойчовците. Според мене, ако ме питате, това е направо удар под кръста на православните помещически, пардон поместни, църкви. Защото на папата със сигурност са му докладвали, че в Русия новият патриарх все натяква на владиците за луксозните возила и начини на живот, че у нас хората стават владици баш за тия луксозни возила, дето едно време им викахме коли, че въобще изобщо из православието навсякъде на парацърковните кръгове очите им все в паницата на поповете и владиците. И сега – хоп! – папата реши да удари по православието, като заговори по изпитания метод, дето сигурно и папистите го имат: „Думам ти, дъще, сещай се, снахо!”. Уж за неговите клирици и клирички, ама анджек за нас, източноправославните той ги говори тия работи. И какво ли не правят сестричките-църкви около нас: отварят безплатни трапезарии, старопиталища, сиропиталища, безплатни медицински кабинети, пак трапезарии и прочие, но не е лесно да се противопоставиш ти на мощната пропагандна машина на папата, като рече той да ни злепостави нас, православните, и най-вече владиците ни, най-православните.

Ето на, вчера, празника на света Неделя, в София патриархът служи, благославя народа, усмихва се, но никой това го не види, а гледат само онова, че после председателят на храма дал обяд на патриарх, владици, свещеници и дякони без миряни не къде да е, ами в православния гръцки хотел „Шератон”! Е, какво, да лицемери ли сега и да им сипе в пластмасови кофички разредена пилешка чорба като на простолюдието ли?! Или пък да го закара патриарха в битовото мазе на църковната кооперация, дето ходят да обядват Сульо и Пульо? Това просто не върви и не бива да става! Отнюд! В крайна сметка, на патриарх – по патриаршески, на владика – по владишки, на мирянин – по мирски. Не може сега ние заради един папа и неговите популистки намеци да не си уважим патриарха. Че един патриарх си имаме и при това – нов. Отиде си вече старият – Бог да го прости! – дето такъв попски номер никой храмов председател не можеше да му извърти. Но било, каквото било. Сега сме с нов патриарх. А за новия папа… там вече да му мислят католиците. Ние сме православни. Баш-православни!

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (22 Votes)

Имахме по едно време народна армия. Не знам колко беше народна, защото аз не съм служила. Но сега армията (ни) е само българска. А горе-долу 1/10 от тази славно смалена българска армия е гвардията, която изпълнява парадни функции и уж пази официалния вход на президентството, колкото да има къде някой отчаян българин „парадно” да се самозапали…

И ето какво научаваме от интернет-страницата на гвардията българска: тя ще си прави годишното шоу във… великденската нощ!

Насред политическата криза у нас изпъква още по-силно духовната криза в обществото. Не само че по време на Великия пост се вихрят предизборни акции с кебапчета и се вият хора, но дори и в Страстната седмица няма покой от неуместни „държавнически” тържества с неясна цел.

Миналата година беше направена значима крачка от страна на държавата, като най-после Разпети петък беше обявен за неработен ден. Тази година обаче това административно постижение не просто се засенчва, но ще бъдат потъпкани религиозните чувства на твърде много хора чрез планираното да се играе точно на Велика събота гвардейско шоу. Музика и танци на площада точно тогава, когато Църквата възпоменава погребението на Иисус Христос и слизането Му в ада? Досега такова шоу или подобни прояви са били представяни винаги в навечерието на 6 май, но тази година по нечия приумица това шоу е планирано за един от най-скръбните за християните дни. Къде е комуникацията и уважението между БПЦ и българската държава, която официално е уж християнска? И кой всъщност инициира и дава разрешение за подобни прояви? Президентът ли като върховен главнокомандващ носи отговорността за тая приумица? Той имаше някакви искания към вероизповеданията, но те към него няма ли да проявят законни искания да не се погазват свещените чувства на вярващите?

В мигове като този се чувства липсата на свързващо звено между БПЦ и Министерство на отбраната. Макар че има митрополит, който уж отговаря за връзката с армията. Отговаря, като го попиташ… Но го няма никакъв, когато се стига до подобни абсурдни и тъжни моменти. А че в българската армия няма капелани, е стара и сякаш неизлечима болка.

 

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики