Мобилно меню

4.6056338028169 1 1 1 1 1 Rating 4.61 (71 Votes)

kruto3Още не е стъпил на руска земя Българският патриарх и синодният сайт направи откритие. На чист български език беше написано следното, което си е истинско откритие: „В 17:00 ч. светейшият ни патриарх пристигна на летище „Внуково-3”, където бе посрещнат от Крутитски и Каломински митрополит Ювеналий...”.

Всъщност старшият от посрещащите е „Ювеналий, митрополит Крутицкий и Коломенский, Патриарший наместник Московской епархии” (почти същото е и на български с изключение на 2-3 окончания). Както се вижда от сайта на Московска патриаршия, на която БПЦ гостува на най-високо равнище, нито се върти владика Ювеналий като обран еди-какъв си (крутится на руски означава върти се), нито е кало-мински, още по-малко како-мински. Но тия неща трябва да ги знае малко предварително човек преди да тръгне да отразява посещението на личност като Българския патриарх Неофит; около когото явно има доста хора, дето не са си на мястото. Пусто патриаршеско обкръжение! Четири жени с него, четири жени тук – не можеш излeзe на глава, дори и патриарх Неофит да си.

Иначе казано, неграмотни хора никога не са правили и отнюд (отнюдь – никак, съвсем не) не могат да направят откритие. Така че задръжте шампанското за друг път.

4.5368421052632 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (95 Votes)

133ec911050Кучетата били най-добрият приятел на човека. Хранят ги, за да лаят, като по този начин сигнализират за приближаването на непознат човек – добър или лош, те не разбират, защото са кучета и нямат разум. Кучетата също така пазят къщата или стадото от лошите хора, но трябва да им кажеш, че те са лоши, съответно да ги насъскаш. Понякога се получават и конфузни ситуации: идват ти скъпи и желани гости, ама кучето взима, та се престарава и бясно ги лае, а ти се чудиш как да се извиниш сетне на добрите си гости.

Нещо такова се случва и с предстоящото идване у нас на главата на Православната църква в Република Македония и още двама владици. Поканила ги Българската академия на науките, те приели и ще дойдат след десетина дена да почетат заедно с нас светите Кирил и Методий. Но пресслужбата (от женски род – уточняваме, без да изпадаме в сексизъм) на Св. Синод на БПЦ се произнесла, че БПЦ няма общение с МПЦ и затова архиепископ Стефан и другите архиереи могат (велика милост!) да присъстват на службата, но не могат да служат, нито пък Българският патриарх щял да иде на тържеството за светите Братя в БАН, защото... там щели да бъдат македонските владици! Дето казваме точно ние, българите: „Заради Ивана намразил и свети Ивана”.

Това са фактите. И те са печални, ако наистина така стоят нещата. Най-лошото е, че по всяка вероятност нещата стоят точно така. И оттук нататък само констатации можем да си правим:

4.9090909090909 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (44 Votes)

46

След дългия Велик пост, слава Богу, дойдохме и до Страстната седмица. И знаем, че Страстната седмица е наречена така, защото се почитат с благоговение страданията и смъртта на Господ Иисус Христос, с които Той ни е изкупил от греха и смъртта. Знаем и това, че думата страсти означава страдания, само че  в днешния ни език тя означава по-други страдания, от които е по-добре да се въздържа човек, особено през Страстната седмица.

Не щеш ли, тъкмо тази седмица медиите не престанаха да се поддават на страстите на някои журналисти. В телевизионни и радио-предавания, в текстови публикации в Интернет и в хартиени издания се изсипаха доста страсти, особено срещу Църквата и нейните служители. Ние, християните, че и клириците сред нас често си заслужаваме да ни критикуват, а и от това само полза имаме ние самите. Но да критикуват за съществуващи, за действителни грешки и грехове е едно, а друго е да си измислят и да хулят.

4.65 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (80 Votes)

683549Името на въпросния млад бизнесмен и политик много бързо стана нарицателно в българската обществена действителност. Сега е на път е да се прочуе и Българската православна църква – Българска патриаршия със свои Делян-пеевци. На времето покойният Патриарх Максим успяваше да действа като задържаща сила (2 Сол. 2:6-7) за такива „явления”, но вече го няма тоя, „който задържаше” появата на „тайната на беззаконието”. Новият патриарх в своята незлобивост сякаш не може и да предположи, че около него се навъртат все ласкатели, които имат за единствена цел своето благополучие и нямат никакъв стремеж да са полезни на Църквата и на спасението на своите души. Това са млади църковни кариеристи с неудържим напън и странни успехи в убеждаването на определени синодни старци да ги подкрепят и на конкретни новобогаташи и новобогаташки да ги финансират, за да заемат ключови постове в БПЦ. Тези хора обаче са истинска заплаха за Църквата. А току виж църковният „парламент” ги гласувал за високи постове и след това само протестите на вярващия народ ще останат да зъзнат в зимата на владишкото неразбиране за простичкия въпрос: защо в Църквата ни се появяват недоносени клирици-кариеристи и кого ползват те?

Наистина, става дума за безскрупулни църковни юпита с много мераци и малко качества, хора с получени по неясни начини богословски дипломи, но с никакви богословски познания, с ниска интелигентност и посредствена култура, затова пък с „особени” умения да се харесват на вътрешни и особено на външни за Църквата хора, за да се издигат все по-нагоре и по-нагоре за ужас на вярващия народ. И не на последно място – това са хора със съмнителен морал и доказано лицемерие, изпечени интриганти и шантажьори, които не се спират пред нищо, за да наклеветят, да измислят, да излъжат в изгода изключително на себе си.

Говорим за клирици, които въведоха позорната корупционна схема в БПЦ за раздаване на кухи „архонтски” и други измислени титли срещу пари, много пари. За хора, някои от които дори бяха низвергнати от сан за големи парични злоупотреби, после се появиха като „владици” на чужди църкви у нас. Които явно разполагат с огромни парични средства без да са свършили през живота си работа за 2 стотинки; те сами се хвалят с луксозно облекло и прескъпи аксесоари на световно скъпи фирми. На всичко отгоре на такива хора милостиво им се опрощават тежки наказания без с нещо да се показали разкаяние. Други правят гаф след гаф, петнят събратя, дори епископата, а за награда искат важни постове у нас и в чужбина. И дори ги получават.

Как става това? Как тези хора успяват да се лансират сред църковната върхушка, за да се докопат до въжделени кресла? Кой ги търпи и подкрепя да напредват в кариерата? Кой, кой? И срещу какво?

Това са въпросите. И те чакат със страшна сила отговорите си.

4.7066666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (75 Votes)

grima and king theodenТова отдавна го твърдят много църковници, при това сериозни и уважавани хора. Чувала съм го с ушите си много пъти и за жалост комай имат право. Всъщност така е отдавна и не само с д. Неофит, но и с много други дядовци, дето им влизат под кожата разни кариеристи и интересчии и си ги водят за носа. Как не го разбират това дядовците ли? Много просто: едни от простодушие и наивност, други от услаждане от приятните нашепвания, трети по трети причини, които сега няма да назоваваме, че е пост велик.

Откакто го избраха, видимо дядо патриархът е в „египетски плен” на жестоки като ония „песи мухи” малки кариеристчета, които като неизлечима напаст са го нападнали и обсебили, така че ония, които са го познавали от десетилетия, понякога не могат вече да го познаят. В загрижеността си за състоянието на Патриарх Неофит мнозина убедено твърдят, че „нещо му дават”, „упойват го” и не знам още какво, но те съвсем искрено и разпалено говорят: „това не е той!”.

 

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum