Мобилно меню

4.6571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.66 (35 Votes)

494px-michelangelo caravaggio 065Коментарите след публикации в медиите са един особен жанр писмено творчество. Не говоря за ония коментари, които нямат нищо общо с материала, под който са поместени, защото има и немалко от този вид, а за коментарите по същество. Едни от тях са обективни, при това написани от хора, които познават въпроса, засегнат в публикацията. Други пък са коментари за разтуха на самия пишещ, който от своя страна въобще не се интересува да допринесе нещо за разясняване на публикувания материал. За жалост твърде много коментари се пишат просто от желание да се „изплюе” коментиращият върху текста, върху неговия автор и комай върху всички около себе си. Доколкото имам впечатление от коментари и в чужди медии на различни езици, ние в тази насока сме водеща нация, макар че не ни е за похвала.

А иначе коментарите са нужни. Те са огледалото, в което авторът се оглежда и си вижда физиономията на човек и автор, само че не в личното огледалце, което винаги му казва, колко е красив и умен, а в едно доста по-обективно огледало. Жалкото е, че понякога това огледало е теденциозно изкривено. Обаче лошо няма: и да получи авторът някоя тенденциозна хула, това би могло да му послужи за смирение, стига да има такава християнска нагласа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

rusТропар на Рождество Богородично, гл. 4:

Рождество твое, Богородице Дево, радость возвести всей вселенней: из тебе бо возсия Солнце правды Христос Бог наш, и разрушив клятву, даде благословение, и упразднив смерть, дарова нам живот вечний.

Твоето раждане, Богородице Дево, възвести радост на цялата вселена, защото от тебе възсия Слънцето на правдата, Христос, нашият Бог и, като унищожи проклятието, даде благословение, а като обезсили смъртта, дарува ни вечен живот.

 

Кондак на Рождество Богородично, гл. 4:

Иоаким и Анна поношения безчадства, и Адам и Ева от тли смертныя свободистася, Пречистая, во святем рождестве твоем. То празднуют и людие Твои, вины прегрешений избавльшеся, внегда звати ти: неплоды раждает Богородицу и питательницу жизни нашея.

С твоето свято раждане, Пречиста, Йоаким и Анна се освободиха от срама на безчадието, а Адам и Ева – от тлението на смъртта. Това твоите люде празнуват, избавили се от вината на прегрешенията, като ти викат: неплодната ражда Богородицата и хранителката на нашия живот.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

heatНяма как, лятото все пак най-сетне дойде и у нас. Политиците, включително и новоизпечените държавници, са в ленив, пардон – летен режим и не произвеждат кой знае какви новини. А без новини ние, медиите, загиваме. И затова трябва да ги измисляме. Така се стигна и до потока от информации, интервюта, мнения и контра такива за криптата под патриаршеския храм „Св. Александър Невски”. Заредиха се дежурните обвинения срещу БПЦ, че тя си иска криптата, а не може да я стопанисва, че не може да си опази другите храмове и пр., и пр. Сигурно има по малко истина в разните твърдения, но малкото истина е много далече от „истината, само истината и цялата истина”, както законът ни задължава да се кълнем пред съда.

А истината е, че криптата е неразделна част от Патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски”, съответно част от мазето му, която е взета, отнета е по силата на атеистичните принципи и действия на една отречена власт. Онази власт, която е отречена и отричана от всички правителства през последния четвърт век, но… чиито похвати все пак удобно се използват и до днес, а вероятно и от утре нататък.

Иконите и другите свещени предмети, които се пазят и излагат в криптата, са предмети на православната християнска религия и също са отнети неправомерно от храмовете и манастирите на Българската православна църква – Българска патриаршия. Като такива те също трябва да се върнат на БПЦ-БП. Но преди всичко трябва да се върне и криптата, в която те се съхраняват. А заедно с нея трябва да се учреди собственост на Църквата ни над църквата й – т. е. „Св. Александър Невски”. Ясно и просто! И летните жеги не могат да оправдаят недоброжелателното отношение на държавата ни, която – Божем! – е демократична и правова, поне по твърденията на държавници и политици.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

dormition iconТропар на празника, гл. 1

В рождестве девство сохранила еси, 
во успении мира не оставила еси, Богородице, 
преставилася еси к животу, мати сущи Живота, 
и молитвами Твоими избавляеши от смерти души наша.

При раждането (на Иисус) си съхранила девството, 
при успението си не си изоставила света, Богородице. 
Преминала си към живота (вечен), бидейки Майка на Живота (Христос), 
и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.

 

Кондак на празника, гл. 2

В молитвах неусыпающую Богородицу 
и в предстательствах непреложное упование 
гроб и умерщвление не удержаста: 
якоже бо Живота матерь, к животу престави, 
во утробу Вселивыйся приснодевственную.

Гробът и смъртта не удържаха
неуморната в молитвите Богородица 
и неизменното упование в застъпничеството; 
но понеже е майка на Живота, Вселилият се 
във вечно девствената й утроба я пресели в живота.

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (51 Votes)

4фНеведнъж сме задавали въпроса: чий е синодният сайт? На една, дето сама се подписва „г-жа д-р”, или на някоя друга, на някой друг, или? Откакто Александра Карамихалева оглави службата „Връзки с обществеността”, тя вече видимо стана persona non grata в този сайт и материалите й или не се пускат, или се пропускат с нарочно закъснение, както се вижда от всички, които следят информационния поток по църковните въпроси. Наистина, ние си помислихме, че този отдел е към Св. Синод и се надявахме на повече светлина около заседанията и решенията на ръководството на БПЦ-БП. Но пък по някаква необяснима логика отделът отиде в сградата на Софийска митрополия и стана едва ли не отдел към Н. Св. патриарх Неофит, а не към Св. Синод. Дали това е плод на чисто женската завист на останалите доскорошни колежки на Карамихалева, ние не знаем. Ние обаче не можем да не съжаляваме, че синодният сайт не върши работата, за която е създаден и за която – работи, не работи – се плащат значителни суми всеки месец. Онзи ден новината за заминаването на патриарх Неофит и пристигането му в Москва беше поместено на синодния сайт едва към полунощ, макар че всички национални медии вече преди часове бяха пуснали новината. Сега все още към 19 ч. на 25 май няма информация от посещението на нашия патриарх и високата делегация на БПЦ-БП през вчерашния ден, 24 май, нито от днес, 25 май. (И към 23 ч. на 25 май е същото мълчание относно патриарха! – бел. ред.) Нима това е случайно? Може да е случайно, ако хората в синодния сайт действително нямат никаква представа какво е журналистика и защо си получават парите, които всички ние им осигуряваме с редовната си лепта за БПЦ-БП. Но пък, ако е нарочно, тогава наистина в медийната политика на Св. Синод на БПЦ-БП трябва най-после да настъпи промяна към поне малко по-добро равнище на медийно отразяване на дейността на самата БПЦ-БП. За да не си задават всички въпроса: въобще нужен ли е този сайт на някого, щом като ще действа по принципа на някогашните съветски официози „Правда” и „Известия”, където, както се шегуваха братушките, „в Правде нет известий, а в Известиях нет правды!”. Или на български: „в Правда няма новини, а в Известия няма правда (т. е. истина)”.

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики