Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (45 Votes)

probegna mira95Медиите у нас широко отразяват един странен „Световен пробег за мир”, който „прескача” от област в област, просто където го приемат. А го приемат, защото или на местната власт й липсва информираност по въпроса, или те съзнателно разпространяват сектантски идеи, или властовото безхаберие продължава да е основна характеристика на местно и на централно равнище.

В днешната програма на БНР също направиха лека реклама на тази сектантска проява: в ефир се чу името на покойния инициатор на този пробег – гуруто Шри Чинмой. И това със сигурност е запазено в архива на Програма „Хоризонт”. Само че после в текстовия файл в сайта на националната медия скандалното име е „изчистено”. На снимките обаче шепата участници, вероятно ангажирани със сектата на споменатия гуру чужденци и наши, държат плакат с името и образа на Шри Чинмой, а и в изказванията си те правят открита сектантска пропаганда. Eстествено говорейки за „единство имир”и хвалейки нашето „гостоприемство”.

Сигурно на фона на стотиците шетащи свободно из страната ни далекоизточни мигранти с неясен профил тази сектантска групичка не прави голямо впечатление. Още повече че тя отдавна си е „изпекла” работата, взела е съответните разрешения, посрещат я като вестителка на някакво „световно единство” и пр. Но така или иначе остава лепкавото чувство, че Отечеството ни е разграден двор.

По-възрастните у нас добре помнят от едно време различните „инициативи за мир”, затова едва ли отдават значение на тази бутафория. Но младежите приемат всичко, което идва от чужбина. Затова се очаква и различните национално отговорни институции да се задействат.

Снимка: ruse-info.com

4.9752066115702 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (121 Votes)

BASA 3K 7 342 28 Boris III of Bulgaria.jpegТой не беше от български произход, но по законите на тогавашната международна политика и с гласа на български народ и неговите избраници Борис Климент Роберт Мария Пий Станислав Сакскобургготски беше български владетел, продължител на царската власт в нашето Отечество след повече от 600 години. И управлява свободна България до 1943 г., когато беше отбелязана и 650-годишнината от заробването ѝ от османските турци. Тогава беше паднала България. Преди 73 години падна символът и осъществителят на българската държавна власт, царят, когото заслужено бяха нарекли цар Обединител. Това днес не е политкоректно да се помни.

Това беше началото на края. Едва ли хората у нас са подозирали какво идва. Левите политически сили са таели надежда за „съветска власт“ в България. Други сигурно са се тешели с мисълта за власт в съюз с Хитлерова Германия. А народът с присъщаща му мъдрост си е повтарял наум Алековото виждане за маскарите. И без да се вслушват в практическата мъдрост на бай Ганя: „Маскари са до един!... Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена!“, значителна част от народа ни се опълчили срещу новия ръжен, новата чума на века – комунизма. Сред тях и доста духовници. Сетнините всички ги знаем.

В наши дни за цар Борис Трети могат да се прочетат всякакви неща. Кой колко е честен, когато ги пише или ги говори тези неща, си е отделна работа. Човешката злоба се опитва да бъде по-силна от смъртта, затова извадиха и унищожиха дори тленните останки на българския владетел. Но гробът му оцеля там, във Великата Рилска пустиня. Там сега се пази в стъкленица и сърцето на царя, което също оцеля. Ще се съхранява в поколенията на българите и паметта за големия български Владетел, чиито думи Винаги с Германия, никога срещу Русия днешните ни политици удобно използват. Понякога.

4.5818181818182 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (55 Votes)

services venci i cvetiaВсички сме ходили на опела и погребения. И е прието да изразим уважението и почитта си към отишлия си от нас покойник с китка цветя, както и с думи на съчувствие и утеха към роднините и близките на покойника – мъж или жена.

Тази традиция е по-различна по села и малки градове, особено когато се „прощаваме“ с покойника още в дома му. А и там обикновено хората носят цветя от дворната градина. Но аз тук говоря за градските опела и погребения – в храма и на гробищата. При многолюдно присъствие се събират огромни купища цветя, които после биват слагани над пресния гроб. Понякога има и венци. Независимо от това, дали после някои чужди хора не отиват на гроба, за да „рециклират“ повечето от цветята, става дума наистина за много средства, които се влагат на малки части от всеки един присъстващ на опелото или погребението за закупуването на цветята и венците. За всеки един човек поотделно, който отива по такъв повод, парите не са много, още повече че всеки купува цветя според „джоба“ си – за 2, 5, 10 или повече лева. Но събрани това са значителни суми.

4.3866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.39 (75 Votes)

chapel 4167d2Днес е голям празник – Успение на Пресвета Богородица. Всички православни християни с любов и надежда на Божията милост отпразнуваха Голяма Богородица. Всички, които не са в старостилна прелест и които... имат свещеник в своя енорийски храм или населено място. А такъв нямат повече от 3/4 от православните храмове у нас. Затова храмовете или не се отварят, или и да се отворят, няма кой да отслужи света литургия в тях. Защото свещеници катастрофално не достигат. Няма да се спираме на черния хумор на наши църковници, че ако от утре БПЦ се сдобие с всичките четири хиляди (4000) свещеника, от които православният български народ у нас и в чужбина (съотношението там също е поне 4 към 1, както срамежливо признават и компетентните ни власти, но това е друга тема) има нужда, мигновено БПЦ ще трябва да фалира, защото няма никаква възможност да им плаща заплати.

4.2115384615385 1 1 1 1 1 Rating 4.21 (156 Votes)

na krit na vsepravoslavnyy sobor pribyvayut glavy pomestnyh cerkveyЕ, па, нема такова животно, рекоа сите двама шопе-митрополити български!

Без да повтарям безумията на шепата кресливи старостилци (за съжаление насъсквани и от някои уж зографци, но без зографски дух!) и безумни, както винаги, зилоти ще кажа, че те открито хулят Светия и велик всеправославен събор, който се проведе на остров Крит от Петдесетница, 16 юни, до Неделя на всички светии, 26 юни 2016 г.

Зомбирано съзнателно (доколкото зомбито може да върши нещо съзнателно) и с фанатична злоба те наричат Светия и велик всеправославен събор всичко друго, но не и това, което той е и каквото ще остане в историята на светата Православна църква.

Независимо дали родните лисици ще се назлъндисват, че гроздето уж било кисело (а всъщност е доста високо за духовния им ръст) или на родния сърдит Петко духовната му торба винаги ще е празна.

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец