Мобилно меню

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (25 Votes)
1_5.jpgС PR-християнството избра да се бори новият гръцки архиепископ Йероним II. Новото явление избуява там, където разчитат хората да влязат в Църквата заради шоуто (било то и църковно-религиозно), рекламата, популизма. Без съмнение ще има и такива. Но който вярва, че всичко, което блести, е злато, няма голям шанс да разбере скандала на Евангелието - най-много да глътне от възторжено зяпане някоя муха. Новият архиепископ вчера забранил да му ръкопляскат в храма след проповед, а това за обичащите фен-клубовете гърци е трудно постижимо аскетично усилие. Още повече, че срещу пляскането в църква се е борил по тия земи още св. Йоан Златоуст и явно не е успял да се справи. Йероним II забранил и озвучаването на улиците около гръцките храмове с уредби по време на св. литургия - светинята е за светиите, кощунствено е да я натрапваш на минувачите от криворазбрано мисионерство. А на някои ласкателни езици, които вчера след службата възхвалявали дейността му в митрополията на Тива, той многозначително отговорил: „И в други митрополии се работи. Друг е въпросът, че не се чува за това. Често пъти празните варели се търкалят по пътя и вдигат шум. Пълните варели не се чуват”. И допълнил: „Клоните, които нямат плод, стърчат във въздуха. А тези, които имат, свеждат надолу глави в очакване на беритбата”.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)
Преди две години, първоаприлският новинарски блок на нашия портал бе популяризиран от руските информационни агенции. Вчера научихме за експозиция в Кремъл, където  смогнали да превърнат модния магазин "С пола и Забрадка" в поредната сбъдната прогноза на нашия сайт. Съвсем случайно разкрихме, че всичките модели на руските дизайнери са откраднати от сайта за ислямска мода "Jilbab hijab".  В страницата лицата на ислямските жени не се крият, вместо това изобилстват снимки на дървени манекени! Шок и ужас - вместо репортаж за дизайнери на православна мода, сега имаме новина за обикновени плагиати!

4.3684210526316 1 1 1 1 1 Rating 4.37 (19 Votes)
Синодалните архиереи в пълния си състав (прот. № 9 от 07.02.2008 г.) са решили да се организира подписка в подкрепа на Концепцията на Св. Синод за въвеждане на задължителен предмет Религия-Православие в българските училища... Безсмислено усилие! Десетки тетрадки с хиляди подписи в подкрепа на вероучението в българските училища залежават в просветното министерство без никакви последствия. Дали прибавянето към тях на още 50 или 100 тетрадки ще промени с нещо ситуацията?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
По случай една година митрополитско служение Пловдивският владика Николай започнал да предава св. Литургия по интернет и хиляди хора я гледали. Честито! Така вече духовниците няма да са просто Божии служители, а и доставчици на Божията благодат. Както се казва: Тази година Литургия по интернет, догодина причастие по DHL.

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж