Мобилно меню

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (100 Votes)

Fake newsВремето е усилно, това всички го виждаме, живеем, изстрадваме – всеки по своему. Непривичното състояние на затвореност съчетано със страха от смъртта, който е естествен и небезпочвен в сегашно време, кара хората да прибягват към всякакви съвети, често на нечистоплътни хора, които осребряват моментната психическа слабост на по-голямата част от народа. Едни сънуват сънища, на други им писал някой си, на трети от Света гора им съобщили. Тези дни се тиражира и въпросът с едно съмнително издание, насаждащо суеверия.

И няма кой да каже „Стоп!“, „Спрете! Това не е християнско!“. А много добре знаем, че като му сложиш марката „християнско“, и най-голямото суеверие става истина, при това „напълно достоверна“.

Тази вечер усилено се разпространява някакво съобщение от Света гора да си мажем горния праг с елей.

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (95 Votes)

13 11 18 52874 1Тропар, гл. 1

Спаси, Господи, Твоя народ и благослови наследието Си, като даруваш на болните победи над човекоубийствения вирус и чрез Твоя Кръст дай здраве на рабите Си.

Кондак, 4 гл., по Вознесийся

Христе Боже, Лекарю на душите и телата, прояви милостта Си към тези, които сега са заплашени от заразата, прогони болестта и премахни страданията, като дариш изцеление и здраве на душата и тялото, със силата на Твоя Кръст унищожи безчовечния и страшен вирус.

4.974025974026 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (154 Votes)

54693.w470Всички читатели, дори и тези, които никога не са били студенти, знаят за тези прословути сесии. Не са любимо време за студентите, но няма как – необходимо зло! Като се започне от предварителните сесии, та се мине през редовните и се стигне (много често) и до поправителната сесия. И това е както за редовните, така и за задочните студенти. Така си е и засега изглежда, че и занапред така ще бъде.

Повечето читатели знаят или помнят, че и Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (какво славно име, нали?!) откак се помни си имаше редовните сесии – зимна и лятна. Зимната беше от началото на Рождественския пост, та чак до навечерието на Рождество Христово. Лятната започваше от началото на юни и продължаваше до навечерието на Петровден. А по времето на стриктния и упорит в работата си патр. Максим се случваше и след Петровден да си доработват синодните архиереи несвършеното през целия юни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Св. Йоан ЗлатоустБлагодатта от твоите уста,
огряла като огнена светлина,
просвети вселената,
внесе в света богатството на несребролюбието
и ни показа висините на смирението.
Но, отче Йоане Златоусте,
като ни възпитаваш със своите слова,
моли се на Словото – Христос Бог
да бъдат спасени душите ни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

422Аз не искам да коментирам как управляващите разбират държавните канони, т. е. правилата, законите, по които трябва да се развиват държавата и нашият живот в нея. Защото явно е прав Спасителят, когато казва за една категория хора, че „те говорят, но не вършат“ (Мат. 23:3) онова, което сами казват.

Но не мога да не коментирам, когато началникът на кабинета на министър-председателя и главен координатор за посещението на папа Франциск в България заявява по Българската национална телевизия, че „канонът не може да бъде над гражданите и над техните желания“ (БНТ 1, Сутрешен блок, 8 май 2019 г.). Това е дословно казаното от висшия държавен чиновник. Този чиновник явно си няма понятие от религия, не просто от православно християнство. Той (или тя, няма значение в случая) си представя канона вероятно като нещо измислено, за да тормози хората и да ограничава техните граждански права и свободи.

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)