Мобилно меню

4.7323943661972 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (142 Votes)

pict63.jpgЧий е синодалният сайт ли?! Разбира се, на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия (с големи букви - макар и да не е по правописа; те така обичат). А чий е Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия? Не се измъквайте да повтаряте папагалски: "Ами на БПЦ-БП". Защото ще попитам: чия е Българската Православна Църква – Българска Патриаршия? На шепа владици ли или на българския народ (с малки букви, народът не обича да се големее)? Или поне на няколкото милиона (чието число знае Един Бог – иначе такава статистика никой няма и не води) православни християни в България и извън нейните граници. А един български архимандрит чий клирик е? Не е ли на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия? При това не някой архимандрит-кариерист, а архимандрит професор доктор (нищо, че е с малки букви) Павел Стефанов Георгиев, некариерист (!). Почина човекът сам и самотен, никой не знае как са протекли последните му дни и часове, какви мъки е претърпял, дали нямало да бъде решаващо, ако някой можеше навреме да потърси за него помощ, да извика лекар. Бог да го прости! Отиде си човекът. И един епископ се зарекъл, че няма да го опява. О. Павел живя и работи в няколко епархии, все епархии на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия. И как никоя от тях не понечи да изпрати едно съобщение в синодалния сайт? Или пък онези напористи "журналистки", дето са готови да изядат всекиго, който се опита да има различно от тях мнение, как не ги подсети християнската им съвест да напишат 2 реда, че е починал един Архимандрит (наистина с голяма буква!) на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия?! Може би защото синодалният сайт не е на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, а на някои одиозни личности, дето от малки си знаят силно да мразят, но никога не са научили да прощават и да обичат.

4.7352941176471 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (68 Votes)

abandoned„Изтъка си платното и ритна кросното” казва народът за човек с непостоянен и нездрав интерес към нещата. Кросното е важна част от стана за тъчене на платно. Не е самият стан, но част от него, а за важността на всяка една от частите на дадено тяло така хубаво говори свети апостол Павел: „Тялото не се състои от един член, а от много. Ако ногата каже: понеже не съм ръка, не принадлежа към тялото, нима затова тя не е от тялото? И ако ухото каже: понеже не съм око, не принадлежа към тялото, нима затова то не е от тялото? Ако цялото тяло е око, де ще е слухът? Ако цялото бъде слух, де ще е обонянието? Но сега Бог наредил всеки един от членовете в тялото тъй, както Му било угодно. И ако всички членове бяха само един, де щеше да е тялото? А сега - много членове, пък едно тяло.” (1 Кор. 12:14-20) Такива неща идват човеку наум, като гледа изпълненията на един владика-митрополит, който иначе се изживява като „Съдия на Вселената”. За една седмица успя да оплете в лукавите си мрежи достойни иначе архиереи, сред тях и признати книжовници и молитвеници, теоретици и практици на църковния живот с по ¾ век зад гърба си. Прелъсти ги въпросният напорист младеж и ги изостави... И сега не щял да дойде на утрешната тържествена богослужба в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, както и не присъства на вчерашното и днешното заседание на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия. Че защо да присъства? Нали си изтъка платното, защо да не ритне кросното? Синодните старци се покориха на волята му и гласуваха онези ужасяващи клир и миряни решения за „светлейшите примери” на „архонтите”, сега защо да седи в жегата в заседателната зала на синода (без климатик!) и да се занимава с въпросите на дневния ред на БПЦ? Та това не са негови приоритети! И утре ще си направи молебен в своята шарена катедрала уж за патриарха, ще се съберат свещениците му да му припяват – какво по-хубаво от това?!

Ама и тоя български народ! Къде ги е мислил и измислил тия поговорки?! Сякаш е знаел какви владици ще се появят през "21-ий век от Рождества Христова"...

4.8481012658228 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (79 Votes)

louis xiv„Църквата – това съм аз!” – това означава заглавието, ако някой не го разбира. И естествено е заимствано от прословутия израз на „Краля-Слънце” Людовик (Луи) ХІV, живял преди триста години и имал подобни мераци и изказвания. Иначе бил много благочестив, всеки ден ходел на молитва в капелата си или на подходящо място, ако не бил в двореца. Смятал себе си за глава на католическата църква в Галия (Франция), а и защо не, след като без капка колебание твърдял: „L'état, c'est moi!” („Държавата – това съм Аз”). Пишем ги с главни букви някои думи, защото и той (простете за малката буква!) така си ги е мислел нещата. Ама това било през 17 век, а сега сме 21 век! И какво от това? Нима сега няма такива хора, които се отъждествяват с Държавата или с Църквата?

Накъде я завъртях ли се питате? Аз – наникъде. Завъртяха я обаче прекалено много към себе си онези хора в Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, които не зачитат нито канони, нито правила, нито устави, нито наредби, нито решения на Светия Синод на БПЦ-БП. Досега виновен беше Старозагорският Галактион: той такъв, той онакъв – хубаво! Ама, Божем (това Божем трябва да е с главна буква за сведение на недораслите високопреосвещенства!), днешната изцепка с новото пловдивско архонтство, което със задна дата въпросният пловдивски (тук нещо не се получи главната буква!) щял да го вкара в устава на БПЦ-БП, нали е от водещия по уставност митрополит?! Нали го даде този, който командва целия синод, когото руският патриарх му отишъл на крака да го види и да го подкрепи, като му дойде времето („който чете, нека разбира” – Мат. 24:15), който громи всякакви рушители на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, защото той (не го пиша с главна буква, за да не го обърка някой с Господа Бога!) е върховният и единствен пазител на каноните, на вярата, на истината, на традицията, на... какво ли още не?!

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (72 Votes)

fox crow treeВ баснята на Лафонтен за лисицата и гарвана сиренцето паднало от човката на птицата, щом поласканият от хвалебствията гарван запял. И в живота често пъти несъобразеното говорене предоставя хапка в устата на различни хитреци. Ако бях, да използваме хубавия български израз, музикален промоутър, с ограничен бюджет за реклама, несъмнено бих търсил „съдействието“ на висшия ни клир. Как? Ами като помоля няколко напористи репортерки да ги попитат „какво е мнението на Църквата“ за концерта. Ето ти една прекрасна възможност концертът ти да бъде допълнително популяризиран пространно и… съвсем безплатно. Не че е нещо, но се ядосвам, че владиците ни всеки път се хващат на тази въдица. Ето и сега, с концерта на Лейди Гага. Към кого е отправено предупреждението на „църквата“? Към 2-та процента въцърковени християни ли? Спокойно, те едва ли ще го посетят. Не заради църковната забрана, а защото или не са чували коя е лейди Гага, или защото имат достатъчно разум, за да инвестират за нещо далеч по-смислено ония от 70 до 200 лв., колкото струват билетите. Доста хора, обаче, може да се заинтересуват: коя пък е тази певица, че чак Църквата се изправя срещу нея?! Прекрасна реклама! Бюджет… 0 лв. Обаче аз не видях да има църковен протест срещу концерта например на „Вока пипъл“, а пък те идват от друга планета, според собствената им история. Нелепо е, нали? В шоубизнеса всеки търси своята ниша, за да бъде различен и провокативен, а оттам следователно харесван и… купуван. Както се казва, понякога трябва да „дойдеш“ от друга планета, за да ти купят албума или да ти посетят концерта. Църквата, мисля си, не трябва да става част от това шоу – волно или неволно. Нейната работа не е да се обявява за или против даден артист или концерт, за да „предпази“ младите, а да успява да им обясни разликата между реалността и шоуто, между вечните неща в живота и проблясъците на моментната мода. Човек ще повреди на душата си не ако отиде на поп или рок концерт, а ако остане недокоснат от общението с Христос. И е все едно, дали ще заобиколи стадиона на концерта, ако по принцип има навика да заобикаля храма…

4.5777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (45 Votes)

sinodТази година трябва да се свика Църковният събор, както вече ще се казва църковно-народният събор на Българската православна църква - Българска патриаршия. И той ще трябва да се занимае с много важни въпроси от живота на нашата Църква. На практика той няма да има много различен дневен ред. С изключение на приетия вече устав на БПЦ-БП, останалите въпроси от дневния ред си остават и за следващия събор.

Не казвам, че не е възможно да се внесат поправки и в сега действащия устав, но това няма да отнеме толкова време, както през 2008 г. Ако човек прочете отново текста на устава (има го на главната страница на Двери.бг в дясната колонка - тук), ще види колко много неща са останали несвършени през изминалите четири години, изнизали се като сух пясък през пръстите ни.

Куп наредби, правилници и други нормативни актове (вижте в края на устава така наречените "Преходни и заключителни разпоредби") е трябвало да се съставят и приемат от Св. Синод в рамките на 6 месеца или 1 година и не е направено. Остават слабостите и в дейността на различните звена в БПЦ - отгоре додолу или, ако щете, отдолу догоре! Или при приемането на устава се е бързало да се претупат текстовете му и не са домислени редица въпроси - дали са изпълними или не са съответните разпоредби, или пък приемащите са ги приемали с идеята, че някой друг трябва да свърши тяхната работа. Виждаме как отвреме-навреме и чисто кампанийно се създават някакви комисии и органи при Св. Синод, които отчитат дейности, дето никой не ги види, нито ги чува.

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора