Мобилно меню

4.6470588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (34 Votes)

От неделя медиите у нас разпространяват вестта за нелепата смърт на млад човек край Благоевград и подробностите за нея пълнят страниците и ефира. Версиите засега са ограничени, но е потвърдено участието му в странна фондация с подлъгващото име „Мечта”, която действа по модела (и вероятно като филиал) на руската секта "Анастасия"...

Трудно е да се каже, дали трагично загиналият в неделя сутринта след падане от стълб за високо напрежение над Благоевград Марио Нушков е осъзнавал напълно връзката си със сектата на Анастасия - измислен персонаж на руския писател с измисленото име Владимир Мегре. Но Марио е бил вече 25-годишен мъж, собственик на немалко наследство и на търговска фирма. Образован и наясно с много неща, той едва ли се е присъединил толкова наивно към Фондация "Мечта" на (забележете!) учителя Росен Ангелов от благоевградски образователни учреждения. В главата на тези хора явно е голям хаос, дошъл на мястото на голямата идейна празнота, както обикновено става с ония, които не знаят, накъде да тръгнат, а и няма кой да им покаже. Природосъобразният начин на живот по презумпция не трябва да води до смърт, а ето какво се е случило! И сега наистина е трудно да се повярва, че това е просто нещастен случай. "Има си крушка опашка", казва народът, а той е по-умен от всеки от нас поотделно.

Ще има заключение на следствието, което може и да си остане с формулировката за "неизвестен извършител". И няма да са далече от истината, понеже никой няма да си признае, че е агитирал когото и да било да се самоубива. Но сектантският начин на действие на една фондация, свързана с руската секта "Анастасия", така или иначе изолира човека от околните, затваря го в малка общност под ръководството на гуру (в случая психолог!) и оттам нататък напълно естествено следват: откъсването от обществото, ексклузивната среда, изолираното живеене, странното поведение, недостатъчното споделяне с околните, неясният край на живота - има ли значение дали този край е бил търсен или той си идва по някаква злокобна логика?

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (40 Votes)

goodnewsОт известна социологическа агенция попитали един старец (не духовен, но нещо като дядо Добри): „Дядо, как преценяваш новината за момичето, което намерило портмоне в Рилския манастир и го върнало на притежателката – като добра, без значение или лоша?”

„Като лоша!”, отвърнал старецът.

„Че защо? Не е ли добра новина тази постъпка на тийнейджърката?”

„Тя е добра новина сама по себе си, мили хора. Но за мене ще е много по-радостно, когато такива добри постъпки престанат да са новина в българското общество.”

И от известната социологическа агенция отбелязали срещу името на анкетирания: „Без мнение!”

4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (21 Votes)

charityВестник „Дневник” съобщава за резултата от проучване на щедростта на американците, от което излиза, че най-щедри с благотворителна цел били религиозните хора (тук). На това у нас му се казва „да откриеш Америка” (по-модерните варианти са за топлата вода или за колелото, но тях ги оставяме сега). Естествено е при това проучване в САЩ данните да са за предимно християнско население, независимо от кое изповедание. Но не това е важното в случая. Защото и при мюсюлманите има впечатляващи практики на благотворителност, също и в други религии. Всичко опира в крайна сметка до това, какви са ти мотивите да благотвориш, да помагаш на хората около тебе, които имат голяма нужда от най-необходимото за живот (често пъти това може да не е къшей хляб или дреха, а да е струваща стотици хиляди животоспасяваща операция). Всички сме слушали думите на Иисус Христос за втората риза, чували сме и за чашата вода, дадена на нуждаещ се. Не е необходимо да говорим за видовете напитки, с които уж утоляваме жажда, нито да изтъкваме, че повечето от нас наистина не си знаем броя на ризите. Важното е да осъзнаем (или просто да си да признаем), че религиозният морал действително мотивира хората да бъдат добри. Това може да не важи за всички религиозни хора, но тук говорим за представителни извадки, а те безспорно подкрепят твърдението за връзката между религиозността и благотворителността. Не може с думи и особено с дела непрекъснато да учим децата си, че всичко им е позволено, че важното е да надделеят над другите с всички средства, а после да се чудим на ужасните случаи на свирепа жестокост и нечовешко коравосърдечие. Родителите и цялото общество са най-безотговорните учители в тази насока и тяхната „наука” трудно може да бъде обезсилена и от най-задължителното вероучение с по колкото щете часове седмично. Та като оставим Америка на американците, добре ще е да се видим ние какво правим – всеки един от нас, при това не само четящите Двери.бг. В блатото на безчовечността сме не до шията, а и до всички сетива над нея. И хич не ги мисля американците. Мисля си само, дали ще можем като приказния барон Мюнхаузен да се изтеглим от блатото сами, теглейки се за косите; за да не си ги скубим сетне някъде на значително по-горещо място. 

4.8139534883721 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (43 Votes)

17Атентатът на Бургаското летище разтърси не само България и Израел. Той разтърси целия свят. Защото е поредната проява на несвършващото се човешко безумие. Не беше плод на малоумие, напротив – на много умни и твърде опитни хора. Но умът им за съжаление не ги прави по-добри, а опитът им в злото кара всички да настръхват. Те си имат някакво основание за стореното, но нямат оправдание нито пред себе си, нито пред Бога, ако вярват в него. Защото никога не са научили, че злото не се изкоренява със зло. А засегнатите пряко или косвено не могат да проумеят не просто “защо точно на тях се е случило“ (сякаш ако се случи на други, е разбираемо и допустимо), а не проумяват, как може да има толкова голяма човешка злоба! От друга страна, „цивилизованият свят“, който убедено се определя за пост-християнски и си е по езически свиреп, може в интерес на някакви никому непонятни принципи и ценности безнаказано и „напълно оправдано“ да избива стотици хиляди хора на своя и чужда територия. Този „цивилизован свят“ сега отново включи „свещените“ мантри „Европа“, „ценности на цивилизования свят“, „Шенген“ (еврозоната вече избягват да я споменават!) и др. Изтъкват, „колко е ужасно това“, но не обелват и дума за истинските причини. Защото добре знаят (макар и зле да прикриват) езическия си манталитет и паганистката си квази-религиозност, която не иска милост, а жертви (срв. Мат. 9:13). Най-лошото е, че тези жертви винаги са човешки – вчера бяха едни, утре ще сме ние, вдругиден някои новообречени. Жертви явно все ще има, но за жалост и за всеобща скръб най-предпочитани са човешките жертви.

Скърбим дълбоко за жертвите от Бургаското летище. Боли ни от безсилието ни пред злото. От скръб и болка не се и замисляме, чий олтар изисква тези човешки жертви. А крайно време е и това да си помислим.

4.8620689655172 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (29 Votes)

200px-Jesus-Christ-from-Hagia-SophiaДнес, 14 юли, в 15:52 ч. отново беше разтърсена земята западно от София. Земетресението със сила 4.5 степени по скалата на Рихтер се усети на значително широка територия. Слава Богу, не се съобщава за разрушения и жертви. Явно е, че какво имаше да се руши, се разруши още на 22 май т. г.

За нашите читатели поместваме молитва при земетресение, преведена днес от оригиналния гръцки текст. Нека я прочетем всички, които отворим тази страница, защото ако не ние и нашите близки, то много хора в засегнатия район имат нужда и от нашата молитва.

Боже велики и страшни, и чудни, единствен истински, Който правиш и пресъздаваш всичко, поглеждаш към земята и я правиш да трепери, докосваш се до планините и те димят, разтърсваш земята из основи, но стълбовете й не се разклащат, разклащаш основите на земята, но тя е утвърдена по Твоя воля; от Тебе всичко се бои и трепери пред силата Ти, защото никой не може да устои на Твоя гняв, който заплашва нас, грешните, но безмерна и неизследима е милостта, която си ни обещал, затова, Господи, спомни си за Твоето снизхождение и ни дарувай Твоята милост, които са вечни; укрепи творението, утвърди земята, прекрати люлеенето й, успокой разтърсваната вселена и не ни погубвай заедно с греховете ни, нито ни осъждай заедно с беззаконията ни в земната преизподня. Защото Ти си нашият Бог, Бог на милостта и спасението, и на Тебе въздаваме слава – на Отец, Син и Свети Дух, сега и всякога, и във вечни векове. Амин!

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата