Мобилно меню

4.55 1 1 1 1 1 Rating 4.55 (60 Votes)

0000Пореден скандал се сътвори в Бачковския манастир. По време на панихидата за бележитите български църковни предстоятели пред лицето на новия патриарх Неофит игуменът Агатоникийски епископ Борис си е позволил да ругае журналистите по непростим начин. Нарекъл ги продажници, хора, които се продават за пет лева на всяка власт и т. н. Патриархът се е чудел накъде да погледне, пък и явно е било неудобно да си запушва ушите. Така че е чул всичко. Той сигурно не чете нецензурни неща из форумите, а и не бива. Но ония, от форумите, го плюят зад гърба му. А подчиненият му епископ с постъпката си направо плю в лицето му.

Журналистите са лоши за всяка власт, държавна или църковна, ако проявяват интерес и задават въпроси, които тая власт не харесва. За жалост те се обявяват за виновни и когато просто искат да си свършат работата в едно общество, което вече не обича скрито-покритото.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (15 Votes)

gerasim yordanskiТропар на преподобни Герасим Йордански, гл. 4

Вярно си последвал Христос от младини и съзнателно си водил равноангелен живот, преподобни Герасиме. Защото ти си просиял в Йорданската област и с усилния си подвиг си покорил дори зверовете. И Христос, Когото ти прослави, те направи славен със сияйните ти чудеса. 

Друг тропар, гл. 4

Подвизавал си се усърдно, Герасиме, край Йордан, с търпение си понасял жегите и всякакви страдания, мъдри; лъвът ти се подчини и ти донесе вода, а ти дивно си възкресил умрелия брат; затова моли се на Христос Бог да спаси душите ни.

През средновековието св. Герасим Йордански е бил много почитан в българските земи. Параклис на негово име е имало в църквата „Св. Богородица” в Ивановския скален манастир, където има изографисани сцени от неговото житие в пустинята. Самият св. Герасим е изобразен на лъв. 

Превод от гръцкия оригинал: И. Ж. Д.

4.5128205128205 1 1 1 1 1 Rating 4.51 (117 Votes)

showimgМедиите луднаха тия дни да говорят и пишат за „личната шивачка на патриарх Максим”, която според публикация в един сайт, минаващ за официален на Св. Синод на БПЦ-БП, шиела бялото було и мантията на бъдещия патриарх. Журналистите се опитват да издирят името и адреса й, но всуе... Материалът е подписан с името на говорителя на патриаршеския събор митрополит Йосиф. Той, най-вероятно, също добре знае, че покойният патриарх никога не е имал лична шивачка. Одеждите му шиеха монахини у нас и в чужбина, но не по негова поръчка, а по тяхна инициатива – за да изразят уважението си към почтената му личност. Патриархът никога не е предявявал претенции за разкошни одежди, които да предизвикат завистта на останалите владици (каквито случаи за жалост има). Различни хора са вършили шивашки услуги за патриарха – кои по-успешно, кои не дотам. Патриархът обичаше да е спретнат, но беше далече от представата за суетност. А тъкмо такава представа създават приказките на въпросния сайт за лична шивачка на патриарх Максим. И ако в синодния сайт излизат такива измишльотини, които едва ли са плод на въображението на умния митр. Йосиф, тогава стигаме – за кой ли път? – до елементарния въпрос: кой списва материалите в синодния сайт, кой ги редактира, кой ги разписва за публикуване? И кой има полза от създаването на митове около скромната личност на покойния Български патриарх Максим? Или това е услужливост в полза на бъдещия патриарх? Най-лошото в случая е, че това не е за пръв път и има опасност да се превърне в практика. А който практикува лъжи, знаете чий (духовен) син е!

4.530303030303 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (66 Votes)

suvestТолкова отдавна не сме имали избори за патриарх, че въобще забравихме за патриаршеските избиратели – тази категория от църковни хора, представителна извадка от тялото на Българската православна църква, които с гласа си ще определят кой от тримата избраници на синодните старци ще стане глава на БПЦ. Вярно е, че сред избирателите на първо място са епископатът, архиереите на Църквата ни, и към (ако щете срещу) тях е насочено за добро или за лошо цялото обществено внимание. Те и техни сателити от рода на дарители, благожелатели, архонти, тамплиери ще играят значителна роля (законно или не) при избора на патриарх. Но сякаш наистина никой от коментиращите църковните събития не се сеща с добро за сто и десетте (кръгло казано) патриаршески избиратели, които ще дадат основната маса гласове при избора. Чува се, че избирателите можело да бъдат купени, че те щели да гласуват по волята на владиците, от чиито епархии са избрани, и пр. Но всичко това, освен че е обидно за тези народни избраници (определението ми е с най-добро чувство), показва наистина недемократично мислене. Защото вярващият народ очаква тъкмо от тези 110 души – повечето клирици плюс две дузини монаси и монахини, но също и 30-ина миряни – да проявят отговорност, честност и грижа за делото на православната вяра и Църквата ни сред българския народ, но и далече зад границите на Отечеството. Чисто теоретично тези 110 души са доста повече от нужния по устава на БПЦ брой гласове – прословутите 2/3 – за избиране на български патриарх. Народът в неделя тях ще гледа, от тях ще очаква, на тях ще се надява да му изберат най-добрия от тримата. Защото хората, особено когато не са имали възможност отблизо да се запознаят с този или онзи владика, едва ли могат да си съставят мнение за наистина най-достойния кандидат. Но избирателите могат и трябва да могат да го сторят. Затова казвам, че народът тях гледа и съм сигурен, че те ще оправдаят очакванията на хората. Гласуването е тайно. Дори и да се опитва Хикс или Игрек „фактор” да ги „насочи към правилния избор”, те имат ум в главата и съвест в душата да гласуват наистина в полза на Църквата, а не в угода на този или онзи. Аз вярвам в тяхната честност и отговорност. И съм убеден, че в неделя тъкмо това ще видим като резултат.

4.3375796178344 1 1 1 1 1 Rating 4.34 (157 Votes)

Funny sign boards„Напъна се планината и роди… мишка!”. Тази стара и мъдра поговорка напълно подхожда за опита на синодния (официален!) сайт да публикува „press release” на английски. Защото то явно е на „софийския английски” на някоя набедена в журналистически умения дама. И това се случва тъкмо в периода, когато синодният сайт се оглавява някак си от говорителя на Св. Синод на БПЦ-БП, митрополита на САЩ, Канада и Австралия – все англоезични страни. Печално наистина. И за разнообразие името на един клирик са го изписали с неправилна латинска транскрипция на гръцката форма на името. Барем да бяха транскрибирали българската форма на това име, което му е дадено при пострижението в църковнославянска форма (за щастие съвпадаща с българската), ама нали са уж многоезични (полиглоти)... Но безспорно ще си им остане само езичеството, защото и то им е много. Така към словесния кич, който твърде често краси техните репортажи, сега се добави и преводачески кич. Отделен въпрос е, как ще се юрнат англоезичните журналисти да четат това неграмотно предадено на английски съобщение. Ако пък успеят да го разберат, сигурно ще се почувстват немалко озадачени от отредените им „подобаващи” роля и „място пред Синодалната палата”. Така че, по-добре загубени в превода, отколкото в нашите църковни реалности.

Бел. ред. на 8.2.2012 г. сутринта: Хубаво правят въпросните колеги, че четат редовно Двери.бг, за да се информират за събитията у нас и в чужбина, а и да се оглеждат като в огледало и да си оправят грешките. Хора сме..., те също!

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж