Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Agios OnisimosНа 15 февруари празнуваме паметта на св. апостол Онисим, ученик на св. апостол Павел, живял през първото столетие. Както показва името му (типично име за роб, означаващо „полезен”), той е бил роб от гр. Колоса, Мала Азия, но избягал от господаря си и се скрил в многолюдната столица на империята – Рим. По Божия милост там срещнал великия апостол на народите, живеещ в домашен арест, и в резултат от неговата пламенна проповед на Христовата истина се обърнал към вярата в Спасителя на света. После ап. Павел го препоръчва с нарочно свое послание на неговия някогашен господар Филимон (Послание до Филимон, предпоследното от 14-те послания в Новия Завет на Библията под името на ап. Павел), който междувременно също е станал християнин, да го приеме, но вече не като роб, а като обичан брат в Христос. Това е била и единствената възможност за уреждане на обществения статус на избягалия роб. За сигурност ап. Павел гарантира, че ще обезщети Филимон, ако Онисим е нанесъл материални щети на своя предишен господар. В крайна сметка Онисим става проповедник на вярата в Иисус Христос и се числи към Христовите апостоли в по-общ смисъл. Бил е избран и за епископ на ранната Църква.

В службата за св. Онисим в руските минеи, които ползваме, няма светилен след канона на утринната. Затова предлагаме превод на светилния от гръцката служба на апостола: 

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

IMG 0224След скандалния избор на още по-скандални кандидати за варненския митрополитски престол варненци поискаха нови правила и чист морал. А един митрополит находчиво ги прати на поправителен изпит. И изпитът се състоя. Проведе се в две части, дори в две и половина, защото в първата част имаше още една половинка, за да се излъчи и вторият отличник. Така излязоха на предна линия Знеполският епископ Йоан и Мелнишкият епископ Серафим. Това изненада, макар и приятно, дори самите варненци: ами кого всъщност искат сега? Дали да се надяват на по-възрастния и по-опитен Йоан или на по-младия, но пък без продумана дума против него – Серафим? И двамата имат много положителни качества. Имат и най-важното, което у мнозина липсва: смирение и трудолюбие. При това притежават и двете качества заедно. Понеже кому е нужен и драг човек смирен, но мързелив или пък работлив, но горделив?

Св. Синод като върховна изпитна комисия рече и – независимо от фарисейските номера на трима първосвещеници (българското съответствие на „архиереи”) – отсече: Йоан му е името! (Лука 1:63). Така при цялата уникалност на изборната ситуация в БПЦ от юли насам, когато варненци изгониха определения местоблюстител, когато се бориха и постигнаха касиране на опорочените избори, сега се стигна до нов рекорд по уникалност. Става дума за това, че след като Св. Синод избра единия, другият вместо да се сърди се зарадва. Такова нещо не помня през последните 50 и кусур години, а ако някой помни и преди това, нека се обади! Зарадва се вторият и неизбран от митрополитите кандидат, защото той си има завет от своя духовен старец да работи за Божия народ в Неврокопска епархия, където е обикнал монашеското житие, където се е учил на послушание, смирение, целомъдрие и нестяжание, където е духовното му отечество. Още повече се зарадваха и епархиотите на Неврокопска епархия, че и епископ Серафим Мелнишки ще бъде сред кандидатите за митрополит там след 4 недели.

На отличници всеки се радва. Радваме се и ние. Затова нека молим Бог да помага както на нас, така и на тях. За да бъде Варненският и Великопреславски Йоан отличник и като митрополит!

4.5348837209302 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (43 Votes)

choice previewТова „време”, този „кайрос” (καιρός) е постоянно в живота на човека. Като хора със свободна воля ние постоянно, по всяко време имаме да избираме между добро и зло, между красиво и грозно, между скъпо и евтино, между топло и студено, сладко и горчиво и пр., и пр. Някои от тези избори са за мимолетни неща, а други – за изключително важни, които имат отношение към вечността на нашата душа, а не само към временността на тленното ни тяло, дето утре няма да се различава сред черната гробищна пръст. Сега обаче настъпва време за избирателите във Варненска и Великопреславска епархия да направят един важен избор за по-дълго време, за няколко десетилетия – дай, Боже! Вярно е, че само Бог знае, колко ще стои на поста си един епископ, но средно пресметнато наистина става дума за десетилетия. Само през 1978 г. един папа (Йоан-Павел І) управлява едва дни, същото и един митрополит на остров Хиос (Никифор) през 1979 г., но това безспорно са изключения.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (33 Votes)

1454258 327796997361059 2054197444 nНаш читател, впечатлен от писмото на поддръжниците на еп. Борис, в което се описва непрестанната грижа на игумена за св. обител и множеството ремонти, извършени от него там, ни изпрати снимки от манастирския храм. На тях се вижда как по покрива на църквата растат дръвчета и вероятно скоро ще дадат плод. Освен ако не са безплодни смоковници...

 

 

 

 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Из богослужебната прослава на свети Иван РилскиIG

Тропар, глас 1

Покаяния основание, прописание умиления, 
  образ утешения, духовнаго совершения 
    равноангельное житие твое бысть, преподобне. 
      В молитвах убо и в пощениих, и в слезах пребывавый, 
        отче Йоанне, моли Христа Бога о душах наших.

        Oснова на покаянието, пример на умилението, 
      образец на утешението и на духовното съвършенство 
    беше твоят равноангелски живот, преподобни; 
  ти, който си пребивавал в молитви, постничество и сълзи. 
отче Йоане, моли Христос Бог за нашите души!

 

Кондак, глас 8

 Ангельскому житию поревновав преподобне, 
   вся земная оставив, ко Христу притекл еси 
     и Того заповедьми ограждаяся, 
       явился еси столп непоколебим от вражиих нападений.                                                                        

     Тем зовем ти: радуйся, отче Иоанне, светило пресветлое!

         Kато си поревнувал за ангелски живот, преподобни, 
       ти си оставил всичко земно и си се притекъл към Христос! 
     Ограждайки се с Неговите заповеди, ти си станал стълб,                                                                        

непоколебим от нападенията на врага.                                                                                        

Затова ти викаме: радвай се, отче Йоане, светило пресветло! 

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник