Мобилно меню

4.5348837209302 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (43 Votes)

choice previewТова „време”, този „кайрос” (καιρός) е постоянно в живота на човека. Като хора със свободна воля ние постоянно, по всяко време имаме да избираме между добро и зло, между красиво и грозно, между скъпо и евтино, между топло и студено, сладко и горчиво и пр., и пр. Някои от тези избори са за мимолетни неща, а други – за изключително важни, които имат отношение към вечността на нашата душа, а не само към временността на тленното ни тяло, дето утре няма да се различава сред черната гробищна пръст. Сега обаче настъпва време за избирателите във Варненска и Великопреславска епархия да направят един важен избор за по-дълго време, за няколко десетилетия – дай, Боже! Вярно е, че само Бог знае, колко ще стои на поста си един епископ, но средно пресметнато наистина става дума за десетилетия. Само през 1978 г. един папа (Йоан-Павел І) управлява едва дни, същото и един митрополит на остров Хиос (Никифор) през 1979 г., но това безспорно са изключения.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (33 Votes)

1454258 327796997361059 2054197444 nНаш читател, впечатлен от писмото на поддръжниците на еп. Борис, в което се описва непрестанната грижа на игумена за св. обител и множеството ремонти, извършени от него там, ни изпрати снимки от манастирския храм. На тях се вижда как по покрива на църквата растат дръвчета и вероятно скоро ще дадат плод. Освен ако не са безплодни смоковници...

 

 

 

 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Из богослужебната прослава на свети Иван РилскиIG

Тропар, глас 1

Покаяния основание, прописание умиления, 
  образ утешения, духовнаго совершения 
    равноангельное житие твое бысть, преподобне. 
      В молитвах убо и в пощениих, и в слезах пребывавый, 
        отче Йоанне, моли Христа Бога о душах наших.

        Oснова на покаянието, пример на умилението, 
      образец на утешението и на духовното съвършенство 
    беше твоят равноангелски живот, преподобни; 
  ти, който си пребивавал в молитви, постничество и сълзи. 
отче Йоане, моли Христос Бог за нашите души!

 

Кондак, глас 8

 Ангельскому житию поревновав преподобне, 
   вся земная оставив, ко Христу притекл еси 
     и Того заповедьми ограждаяся, 
       явился еси столп непоколебим от вражиих нападений.                                                                        

     Тем зовем ти: радуйся, отче Иоанне, светило пресветлое!

         Kато си поревнувал за ангелски живот, преподобни, 
       ти си оставил всичко земно и си се притекъл към Христос! 
     Ограждайки се с Неговите заповеди, ти си станал стълб,                                                                        

непоколебим от нападенията на врага.                                                                                        

Затова ти викаме: радвай се, отче Йоане, светило пресветло! 

4.5223880597015 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (67 Votes)

confidential-761246В Църквата ние си обичаме тази дума „тайни”. Онова, което на западни езици се казва „сакрамент” (свещено нещо, свещенодействие), у нас се казва „тайнство”. Светите евхаристийни дарове, Тялото и Кръвта Христови, също са „свети тайни”. Дори полугласните молитви, които свещеникът тихо изрича в олтара, докато певците отвън пеят или четат нещо по време на богослужението, ги наричаме „тайни” молитви. В тая обстановка на тайнственост особено смущаващо прозвуча огласяването на служебен документ от Св. Синод – доклада на патриаршеската делегация, посетила Истанбул във втората половина на септември т. г. Първичната реакция дори била, че това е таен документ и не бивало да се разгласява. Но принцип в журналистиката е, че ако нещо такова попадне в ръцете на журналист и той не го огласи, той просто не е журналист! Така че не бива да виним журналиста, който си е свършил работата, огласявайки въпросната синодна тайна. Защото журналистът – дама в случая – едва ли е влязъл с взлом в синодната канцелария и е „отмъкнал” този „таен” доклад. По-скоро някой му/й го е дал.

4.5277777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (36 Votes)

BG

„Музиката престана. От улицата се зачу крясъкът на едно хлапе: „Но-ви ве-стни-ци. Народно величие-е-е!”. Какво Народно величие? Има си хас!”

(„Бай Ганьо журналист”)

По подобен начин реагирам и като чуя мото на предизборна кампания „Православна солидарност” (вж тук). Не че имам съмнения в „православността” и „солидарността” на носителите му, в крайна сметка може би те просто много добре ги прикриват. Обаче не мога да си разшифровам какво означава това „православно” послание в политически аспект? Православието съдържа в себе си и солидарността, и толерантността. Същевременно в една политическа сила, ако е демократична, би следвало да участват граждани, които споделят нейните цели и ценности - представители не само на различни етнически и социални групи, но и от различни вероизповедания. Иначе се предполага, че наред с „Православна солидарност”, вероятно трябва да има и „Сунитско сътрудничество”, „Сефариди срещу монополите” и пр. Апропо, явно в контекста на инициативата „Православна солидарност” и наближаващия вот, някои от родните архонти издигнаха евангелските истини на едно ново, архонтско ниво – „лявата обувка да не знае какво прави дясната” (виж: Чомбе зарибява с леви маратонки). И понеже изборите минават и отминават, а с тях куриозите и абсурдите на предизборната кампания, не е лошо да се замислим какво посяваме и какво ще пожънем. Да не забравяме, че животът на хората, свикнали да споделят и радостите, и трудностите на съседа си, бил той християнин или не, продължава и след приключването на изборния ден…

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.