Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

dormition iconТропар на празника, гл. 1

В рождестве девство сохранила еси, 
во успении мира не оставила еси, Богородице, 
преставилася еси к животу, мати сущи Живота, 
и молитвами Твоими избавляеши от смерти души наша.

При раждането (на Иисус) си съхранила девството, 
при успението си не си изоставила света, Богородице. 
Преминала си към живота (вечен), бидейки Майка на Живота (Христос), 
и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.

 

Кондак на празника, гл. 2

В молитвах неусыпающую Богородицу 
и в предстательствах непреложное упование 
гроб и умерщвление не удержаста: 
якоже бо Живота матерь, к животу престави, 
во утробу Вселивыйся приснодевственную.

Гробът и смъртта не удържаха
неуморната в молитвите Богородица 
и неизменното упование в застъпничеството; 
но понеже е майка на Живота, Вселилият се 
във вечно девствената й утроба я пресели в живота.

4.76 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (50 Votes)

4фНеведнъж сме задавали въпроса: чий е синодният сайт? На една, дето сама се подписва „г-жа д-р”, или на някоя друга, на някой друг, или? Откакто Александра Карамихалева оглави службата „Връзки с обществеността”, тя вече видимо стана persona non grata в този сайт и материалите й или не се пускат, или се пропускат с нарочно закъснение, както се вижда от всички, които следят информационния поток по църковните въпроси. Наистина, ние си помислихме, че този отдел е към Св. Синод и се надявахме на повече светлина около заседанията и решенията на ръководството на БПЦ-БП. Но пък по някаква необяснима логика отделът отиде в сградата на Софийска митрополия и стана едва ли не отдел към Н. Св. патриарх Неофит, а не към Св. Синод. Дали това е плод на чисто женската завист на останалите доскорошни колежки на Карамихалева, ние не знаем. Ние обаче не можем да не съжаляваме, че синодният сайт не върши работата, за която е създаден и за която – работи, не работи – се плащат значителни суми всеки месец. Онзи ден новината за заминаването на патриарх Неофит и пристигането му в Москва беше поместено на синодния сайт едва към полунощ, макар че всички национални медии вече преди часове бяха пуснали новината. Сега все още към 19 ч. на 25 май няма информация от посещението на нашия патриарх и високата делегация на БПЦ-БП през вчерашния ден, 24 май, нито от днес, 25 май. (И към 23 ч. на 25 май е същото мълчание относно патриарха! – бел. ред.) Нима това е случайно? Може да е случайно, ако хората в синодния сайт действително нямат никаква представа какво е журналистика и защо си получават парите, които всички ние им осигуряваме с редовната си лепта за БПЦ-БП. Но пък, ако е нарочно, тогава наистина в медийната политика на Св. Синод на БПЦ-БП трябва най-после да настъпи промяна към поне малко по-добро равнище на медийно отразяване на дейността на самата БПЦ-БП. За да не си задават всички въпроса: въобще нужен ли е този сайт на някого, щом като ще действа по принципа на някогашните съветски официози „Правда” и „Известия”, където, както се шегуваха братушките, „в Правде нет известий, а в Известиях нет правды!”. Или на български: „в Правда няма новини, а в Известия няма правда (т. е. истина)”.

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (54 Votes)

koiНапоследък под нечие влияние Българският патриарх Неофит започна да чете публично текстове със странна граматика. По амбициите на някого (вероятно на обкръжението си) той започна да говори за себе си в 1 лице множествено число: ние. Сигурно това се нрави на някого, защото... го отдалечава от нас, простолюдието. На всичко отгоре в обръщенията си при избора на Русенски митрополит патриархът сякаш направо страда от раздвоение на граматическите си разбирания, които – както е добре известно – никога не са му били неясни. Ту говори на митрополит Наум на „Вие”, ту на „ти” и пак на „Вие”, и пак на „ти”. Досадно е всичко това, като го чете човек в синодния сайт. Патриархът и митрополитът са братя в Христос и ако Сам Спасителят е говорил винаги на „ти” и за себе си казва „Аз” (което заради божествеността Му го пишем с главна буква), редно ли е духовният баща на целия ни православен народ да говори на най-близките си събратя на „Вие”? Не е, разбира се. Но някой му го пише или редактира в този досадно помпозен стил, чужд на любовта в Христос. Още по-чуждо е на тази любов да говори някой за себе си в 1 л. мн. ч. – „ние”. Поне оня престарал се слуга да беше го написал с главна буква като на величествата в монархиите. Ама хайде, ония са монарси, патриархът обаче не е монарх, не е владетел-самодържец, а е любящ духовен баща. И никой, който го познава, не може да му оспори това качество. Кой тогава му влага в устата тия чужди нему граматики? Кой? Кой?

Вижте също: За църковните Делян-пеевциПатриархът има проблеми, но не здравословни, а с обкръжението си

Обновление: скоро след излизането на настоящия коментар с филологическите бележки на проф. Желев, част от най-фрапиращите части от коментирания текст бяха редактирани (срв. тук и тук). Нашият сайт продължава да изпълнява образователната си мисия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Agios OnisimosНа 15 февруари празнуваме паметта на св. апостол Онисим, ученик на св. апостол Павел, живял през първото столетие. Както показва името му (типично име за роб, означаващо „полезен”), той е бил роб от гр. Колоса, Мала Азия, но избягал от господаря си и се скрил в многолюдната столица на империята – Рим. По Божия милост там срещнал великия апостол на народите, живеещ в домашен арест, и в резултат от неговата пламенна проповед на Христовата истина се обърнал към вярата в Спасителя на света. После ап. Павел го препоръчва с нарочно свое послание на неговия някогашен господар Филимон (Послание до Филимон, предпоследното от 14-те послания в Новия Завет на Библията под името на ап. Павел), който междувременно също е станал християнин, да го приеме, но вече не като роб, а като обичан брат в Христос. Това е била и единствената възможност за уреждане на обществения статус на избягалия роб. За сигурност ап. Павел гарантира, че ще обезщети Филимон, ако Онисим е нанесъл материални щети на своя предишен господар. В крайна сметка Онисим става проповедник на вярата в Иисус Христос и се числи към Христовите апостоли в по-общ смисъл. Бил е избран и за епископ на ранната Църква.

В службата за св. Онисим в руските минеи, които ползваме, няма светилен след канона на утринната. Затова предлагаме превод на светилния от гръцката служба на апостола: 

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

IMG 0224След скандалния избор на още по-скандални кандидати за варненския митрополитски престол варненци поискаха нови правила и чист морал. А един митрополит находчиво ги прати на поправителен изпит. И изпитът се състоя. Проведе се в две части, дори в две и половина, защото в първата част имаше още една половинка, за да се излъчи и вторият отличник. Така излязоха на предна линия Знеполският епископ Йоан и Мелнишкият епископ Серафим. Това изненада, макар и приятно, дори самите варненци: ами кого всъщност искат сега? Дали да се надяват на по-възрастния и по-опитен Йоан или на по-младия, но пък без продумана дума против него – Серафим? И двамата имат много положителни качества. Имат и най-важното, което у мнозина липсва: смирение и трудолюбие. При това притежават и двете качества заедно. Понеже кому е нужен и драг човек смирен, но мързелив или пък работлив, но горделив?

Св. Синод като върховна изпитна комисия рече и – независимо от фарисейските номера на трима първосвещеници (българското съответствие на „архиереи”) – отсече: Йоан му е името! (Лука 1:63). Така при цялата уникалност на изборната ситуация в БПЦ от юли насам, когато варненци изгониха определения местоблюстител, когато се бориха и постигнаха касиране на опорочените избори, сега се стигна до нов рекорд по уникалност. Става дума за това, че след като Св. Синод избра единия, другият вместо да се сърди се зарадва. Такова нещо не помня през последните 50 и кусур години, а ако някой помни и преди това, нека се обади! Зарадва се вторият и неизбран от митрополитите кандидат, защото той си има завет от своя духовен старец да работи за Божия народ в Неврокопска епархия, където е обикнал монашеското житие, където се е учил на послушание, смирение, целомъдрие и нестяжание, където е духовното му отечество. Още повече се зарадваха и епархиотите на Неврокопска епархия, че и епископ Серафим Мелнишки ще бъде сред кандидатите за митрополит там след 4 недели.

На отличници всеки се радва. Радваме се и ние. Затова нека молим Бог да помага както на нас, така и на тях. За да бъде Варненският и Великопреславски Йоан отличник и като митрополит!

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики