Мобилно меню

4.2115384615385 1 1 1 1 1 Rating 4.21 (156 Votes)

na krit na vsepravoslavnyy sobor pribyvayut glavy pomestnyh cerkveyЕ, па, нема такова животно, рекоа сите двама шопе-митрополити български!

Без да повтарям безумията на шепата кресливи старостилци (за съжаление насъсквани и от някои уж зографци, но без зографски дух!) и безумни, както винаги, зилоти ще кажа, че те открито хулят Светия и велик всеправославен събор, който се проведе на остров Крит от Петдесетница, 16 юни, до Неделя на всички светии, 26 юни 2016 г.

Зомбирано съзнателно (доколкото зомбито може да върши нещо съзнателно) и с фанатична злоба те наричат Светия и велик всеправославен събор всичко друго, но не и това, което той е и каквото ще остане в историята на светата Православна църква.

Независимо дали родните лисици ще се назлъндисват, че гроздето уж било кисело (а всъщност е доста високо за духовния им ръст) или на родния сърдит Петко духовната му торба винаги ще е празна.

4.7762237762238 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (143 Votes)

usb bombБомбата може и да не е толкова лошо нещо, да ви кажа. Особено когато не гърми и не отнема човешки животи. Но пък вдига шум и плаши гаргите, които не само цапат, но и замърсяват звуковата среда на нашия живот; гаргите обаче не се впечатляват много, позавъртят се във въздуха и пак кацнат, и пак... Но има и бомби, които всъщност са си чисти кьор-фишеци.

Такива са поне две "новинки" от официалния сайт на синода на БПЦ-БП, който тържествено се опита да отбележи годишнината си не само със съответните звукови ефекти (а ла кьор-фишеци), но и със замърсяване на информационната среда с "не дотам истини". Едната е, че официалните синодни медийки щели да станат вътрешна страница на един столичен всекидневник. "Абе, вътрешна, вътрешна, ама пък на всекидневник!" - ежила се гордо еди-си коя главна редакторка на бивше в перспектива синодно издание. Може пък и да е права, знам ли?! Като професионална богословка аз лично съжалявам, че не успяха и списанието "Духовна култура" да го харижат като подлистник (на вестникарска хартия) на някой дамски моден мегъзин, ами просто си го утрепаха след над 80 години достойна история. Но било, к'вото било! Там има по-мъдри хора от мене, те са специалисти по трепането на богословската мисъл. Защото "от создание человека" трепачи много, но правачи няма-а-а! Честна дума!

Втората новинка се промъкна така някак си, по терлици, в официозното съобщение за откриването на Светия и велик събор или "срещата на Крит", както се превежда на чист руски предишното определение. На него, видите ли, присъствал и Негово Величество цар Симеон ІІ. Самият той! Леля ми Олга, заклета царистка и горда с царското си име, при която живея сега, си извади очите да се взира във всички икуменистко-православни и истинно-православни сайтове и издания и в крайна сметка не откри никъде образа на Негово Величество. Накара ме и аз да гледам. Ама то какво да гледаш, сестричке?! Ако царят беше там, то щеше да се види, щеше да се покаже, щеше и да се коментира, а нямаше да оставят на синодния ни официоз да пуска гузни дезинформацийки.

Калеко ми обаче (така в нашия провинциалиски говор казваме на мъжа на лелята), нали си е стар даскал, отсече авторитетно: "То, Олго, ако Българската православна църква, че и Българската патриаршия не щат да участват в Съборът (той е от карловско е пълният член си му е на всяка втора дума!), какво да прави там Царят?! Той цял живот е подкрепял БеПеЦето, та сега ли ще го остави и ще хукне сам на Съборът, колкото и да са гламави някои?!" Той, калеко ми, не уточни кои точно имаше предвид, но с оглед на напечената атмосфера - физическа и духовна - и по-добре направи.

Послепис: Междувременно колежките-синодки са се усетили (нали четат и те преди всичко Двери, сладките!) и са махнали изречението за цар Симеон. Няма нужда да ми благодарят!

4.5220588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (136 Votes)

2016 06 13 1104Че е чудно, по това няма две мнения. Само че чудно не в смисъл на чудесно, а на такова, на което човек се чуди и не може да се начуди.

В такива ситуации не е лесно да анализираш чуждите постъпки и решения. И все пак трябва, защото това решение е много важно, макар и в силно негативен план. Понеже то ще остане като цирей върху лицето на синода на Българската православна църква, че и на Българската патриаршия!

Имаше различни преположения за това, кой от членовете на синода ни е предложил да не се участва в Светия и велик събор на Православната църква, след като 55 години Българската православна църква - Българска патриаршия е участвала в подготовката му и накрая се е подписала под решението: съборът да се свика през втората половина на юни 2016 г.

3.6470588235294 1 1 1 1 1 Rating 3.65 (17 Votes)

655 402 pred pametnika na sv sv kiril i metodij v sofiiaЧестит празник, скъпи читатели! За много години на вас и децата ви! И за много векове на българската просвета и култура!

На днешния ден всички изживяваме трепетите на народностното самочувствие, дори и на гордост, колкото и някои от нас да са песимистично настроени на темата национална гордост. Все пак "и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат", както ни напомня народният поет.

Затова днес празнуваме. И ходим в църква да се помолим пред ликовете свети на великите ни просветители. И шествия правим, и се радваме, и песни пеем. Радваме се и на радостта на децата и внуците ни. Защото за това е празникът: да се спрем, да се огледаме, да се насърчим, да дадем с ведро лице и весело сърце урок на по-младите и утре пак да продължим – напред и нагоре!

4.8129496402878 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (139 Votes)

Честна дума! Не се бях замислял досега - толкова години, но тази вечер, гледайки централните новини по една от телевизиите, на втората ракия и третия репортаж ме осени точно тая велика мисъл. Като откровение! Което показва, че гледането на телевизия въобще не пречи на духовния живот. За ракията нямам мнение, признавам си.

Значи, като слушам и гледам, и чувам, и виждам какви ги творят архипастирите и пастирите църковни, хеле напоследък, как я брулят тая наша родна страдна Българска православна църква, че и Българска патриаршия, както гладен овчар брули зазряла киселица в стърнище, викам си: това ще да е истинската Христова църква и друга като нея няма и не може да има. Не защото другите са просто ереси и секти - има и други православни църкви все пак. Но никоя друга православна църква не е толкова истинска като нашата, никоя не е толкова приета в сърцето и в любовта на нашия Господ. Защото, ако не беше така, при вси-и-ичките тия простотии и магарии, дето се вършат от водачите й, ами че Той, миличкият Господ, щеше чисто и просто да рече ей-тъй с връхчето на кутрето си и нямаше да остане ни ми митрополити, ни ми епископи, ни ми архимандрити, наречени и отречени. За мене и за вас въобще тук не говорим - Той, миличкият Господ, с нас хич няма и да се занимава, ние сме си още преди това у дерето и в гьола. Но ти, брате мили, толкова да работиш срещу тая Църква, да я клатиш и буташ, човъркаш и крънкаш, плюеш и тъпчеш, и тя да устоява - е, това не е човешка направия! Не ги слушайте разни ми там никакви и никаквици. Другите църкви може и да са човешки институции (да си призная, харесва ми така, от време на време, да изрека и яз по някоя купешка дума, зер и яз съм държал матура някога, нищо че не я издържах цялата), може да са, приемам го това, но нашата БЕПЕЦЕ-БЕПЕ си е истинска и божествена, и вечна, и нерушима, и неразрушима. И нито дверите, нито портите на ада няма да й надвият!

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник