Мобилно меню

2.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 2.11 (63 Votes)

filologНаучната терминология (в това число и богословската) в българския език е навлязла основно от езиците на европейските страни (включително Румъния и Русия), където са учили и първите ни учени хора с университетско образование в различните научни области. В някои случаи това е ставало през руския език, където чрез европейското влияние също са навлезли в науката (съответно и в руското богословие) много термини в тяхното "западноевропейско" произношение. В крайна сметка в нашия богословски език са се наложили именно повлияни от западното произношение термини. И доколкото става дума за православно богословие, възникнало предимно в гръкоезичния ареал, това западно произношение е било предпочитано не на последно място и поради вековния български стремеж (комплекс) да се разграничаваме от гръцкото езиково влияние. 

Истината е, че световната научна терминология е може би в 75% от случаите с гръцки корени, а останалите проценти - с латински. Много думи дори носят странното съчетание (което днес почти никой не забелязва) от гръцка и латинска съставка; една от най-разпространените такива думи вероятно е "авто-мобил". А при названията на лекарствени средства парадоксите са хиляди. 

4.5471698113208 1 1 1 1 1 Rating 4.55 (53 Votes)

t5 5106259Много често в църковните медии офикията за женен свещеник „иконом“ се среща в неправилната форма „свещеноиконом“. Истината е, обаче, че в Българската православна църква – Българска патриаршия няма такава офикия, т. е. офикиите за женените свещеници са протойерей, иконом, ставрофорен иконом и протопрезвитер.

Вярно е, че в устава на БПЦ-БП няма посочени отличията, които се дават на дяконите и свещениците и от двата разряда – на женените и на неженените. Но Св. Синод тези неща ги е уредил отдавна със свое решение. Така преди повече от 30 години отличието „свещеноиконом“ беше приведено в оригиналния му вид „иконом“. Естествено то не се променя и в горната степен – „ставрофорен иконом“. Порталът Двери се стреми да спазва това установено от Св. Синод название на отличието, но в църковни медии, а и в църковната кореспонденция по всички равнища се среща неправилната форма „свещеноиконом“.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (45 Votes)

probegna mira95Медиите у нас широко отразяват един странен „Световен пробег за мир”, който „прескача” от област в област, просто където го приемат. А го приемат, защото или на местната власт й липсва информираност по въпроса, или те съзнателно разпространяват сектантски идеи, или властовото безхаберие продължава да е основна характеристика на местно и на централно равнище.

В днешната програма на БНР също направиха лека реклама на тази сектантска проява: в ефир се чу името на покойния инициатор на този пробег – гуруто Шри Чинмой. И това със сигурност е запазено в архива на Програма „Хоризонт”. Само че после в текстовия файл в сайта на националната медия скандалното име е „изчистено”. На снимките обаче шепата участници, вероятно ангажирани със сектата на споменатия гуру чужденци и наши, държат плакат с името и образа на Шри Чинмой, а и в изказванията си те правят открита сектантска пропаганда. Eстествено говорейки за „единство имир”и хвалейки нашето „гостоприемство”.

Сигурно на фона на стотиците шетащи свободно из страната ни далекоизточни мигранти с неясен профил тази сектантска групичка не прави голямо впечатление. Още повече че тя отдавна си е „изпекла” работата, взела е съответните разрешения, посрещат я като вестителка на някакво „световно единство” и пр. Но така или иначе остава лепкавото чувство, че Отечеството ни е разграден двор.

По-възрастните у нас добре помнят от едно време различните „инициативи за мир”, затова едва ли отдават значение на тази бутафория. Но младежите приемат всичко, което идва от чужбина. Затова се очаква и различните национално отговорни институции да се задействат.

Снимка: ruse-info.com

4.9752066115702 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (121 Votes)

BASA 3K 7 342 28 Boris III of Bulgaria.jpegТой не беше от български произход, но по законите на тогавашната международна политика и с гласа на български народ и неговите избраници Борис Климент Роберт Мария Пий Станислав Сакскобургготски беше български владетел, продължител на царската власт в нашето Отечество след повече от 600 години. И управлява свободна България до 1943 г., когато беше отбелязана и 650-годишнината от заробването ѝ от османските турци. Тогава беше паднала България. Преди 73 години падна символът и осъществителят на българската държавна власт, царят, когото заслужено бяха нарекли цар Обединител. Това днес не е политкоректно да се помни.

Това беше началото на края. Едва ли хората у нас са подозирали какво идва. Левите политически сили са таели надежда за „съветска власт“ в България. Други сигурно са се тешели с мисълта за власт в съюз с Хитлерова Германия. А народът с присъщаща му мъдрост си е повтарял наум Алековото виждане за маскарите. И без да се вслушват в практическата мъдрост на бай Ганя: „Маскари са до един!... Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена!“, значителна част от народа ни се опълчили срещу новия ръжен, новата чума на века – комунизма. Сред тях и доста духовници. Сетнините всички ги знаем.

В наши дни за цар Борис Трети могат да се прочетат всякакви неща. Кой колко е честен, когато ги пише или ги говори тези неща, си е отделна работа. Човешката злоба се опитва да бъде по-силна от смъртта, затова извадиха и унищожиха дори тленните останки на българския владетел. Но гробът му оцеля там, във Великата Рилска пустиня. Там сега се пази в стъкленица и сърцето на царя, което също оцеля. Ще се съхранява в поколенията на българите и паметта за големия български Владетел, чиито думи Винаги с Германия, никога срещу Русия днешните ни политици удобно използват. Понякога.

4.5740740740741 1 1 1 1 1 Rating 4.57 (54 Votes)

services venci i cvetiaВсички сме ходили на опела и погребения. И е прието да изразим уважението и почитта си към отишлия си от нас покойник с китка цветя, както и с думи на съчувствие и утеха към роднините и близките на покойника – мъж или жена.

Тази традиция е по-различна по села и малки градове, особено когато се „прощаваме“ с покойника още в дома му. А и там обикновено хората носят цветя от дворната градина. Но аз тук говоря за градските опела и погребения – в храма и на гробищата. При многолюдно присъствие се събират огромни купища цветя, които после биват слагани над пресния гроб. Понякога има и венци. Независимо от това, дали после някои чужди хора не отиват на гроба, за да „рециклират“ повечето от цветята, става дума наистина за много средства, които се влагат на малки части от всеки един присъстващ на опелото или погребението за закупуването на цветята и венците. За всеки един човек поотделно, който отива по такъв повод, парите не са много, още повече че всеки купува цветя според „джоба“ си – за 2, 5, 10 или повече лева. Но събрани това са значителни суми.

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата