Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (40 Votes)

66669Днешното решение на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия за персоналните промени по висшите етажи на църковната власт буди известни въпросителни. Те няма как да не направят впечатление, макар че ще бъде пресилено да ги наречем изненадващи – отдавна сме спрели да се изненадваме на подобни решения на върховното църковно ръководство.

Първо, досегашният ректор на ПДА „Св. Кирил и Методий“ е освободен без никаква обосновка. А в обществения ни живот през последните 27-28 години свикнахме да виждаме подобни обосновки за важни решения. Той беше досега близък съратник на пловдивския владика и освобождаването му може да означава доста неща.

Второ, новоназначеният (от утре, 20 септември 2017 г.) ректор няма доказано притежание на диплома за висше образование (независимо че е учил богословие в университет на съседна страна) и това е широко известно. На фона на ниския академичен рейтинг на въпросното висше духовно училище днешното назначение не вещае нищо добро.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

P8022515Днес, един ден след Рождество Богородично, Църквата чества паметта на нейните родители – Йоаким и Анна. Малцина знаят, че там, където те са погребани, има два св. престола, където ежедневно се отслужва божествена Литургия. Този храм, наричан Пречистия Богородичен гроб в Гетсимания, е един от най-старите в Св. Земя, построен от св. Елена през 346 г. в памет на Успението на Божията майка.

49 стъпала надолу трябва да слязат поклонниците, за да стигнат до гроба на св. Богородица. На 24-то стъпало отдясно са гробовете на светите богоотци Йоаким и Анна. Праведният Йоаким починал осем години след Въведението на малката Мария в храма, на 92-годишна възраст, а св. Анна – 11 месеца след него, на 83 години.

4.8703703703704 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (54 Votes)

2017 09 08 1711Коко си беше хипар отвсякъде: градско момче от времето на „зрелия социализъм“. И като хиляди свои връстници от края на 70-те години на двайстия век той беше узрял за истината, че дори да презрее, „социализмът“ не може да удовлетвори нито частица от чисто човешките му духовни и физически нужди. Затова се увлече по хипи-движението. Да не ви обяснявам как мислеше и какво харесваше или не харесваше, но така или иначе се развиваше като един средностатистически „неблагонадежден“ младеж, при когото комсомолът се беше провалил във възпитателните си функции.

Вече беше прекарал около месец с приятели-хипита на морето, по най-дивите и туристически неоползотворени места на крайбрежието. Тръгнаха си на автостоп, стигнаха някак до Търново и рекоха да се пошляят из околностите му. Така стигнаха и до недалечния Преображенски манастир. Беше началото на август, времето топло и сухо – само за хипита! Ходиха пеша до манастира. Там нещо се събираха хора, една милиционерска жигула респектиращо се мъдреше пред вратите на историческата обител. Тримата приятели пообиколиха манастирския двор, надникнаха и в църквата, пък изведнъж им дойде свежата хипарска идея да видят къде в отвесните скали над манастира са живели някога отшелниците – тия предвестници на хипарството.

4.8730158730159 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (63 Votes)

Новые модные женские туфли кошелек в клетку Разделение кожа дамы кошелек женскии короткие женские Бумажники оранжевыиМладият мъж беше останал сам вкъщи – съпругата и детето бяха някъде в провинцията на гости. Не му се стоеше сам вкъщи и реши да отиде на кино – много обичаше хубавите филми, следеше какво пускат и не пропускаше да види нов филм. В късния вечерен час слезе от апартамента и отиде до колата, за да стигне по-бързо до модерния киносалон. Тъкмо отключваше колата си и на земята пред шофьорската врата съзря паднал портфейл. Взе го, прегледа го набързо: лични документи и карти всякакви, имаше и пари – не много, но все пак значителна сума. Да звъни на полицията? Ама и те докато дойдат, сетне протоколи и пр. – ще изпусне киното. Е, може пък след филма.

След филма обаче вече му се беше приспало и набързо се прибра – на сутринта ще направи, каквото трябва. А на сутринта преди да звънне в полицията, погледна личните документи. Те бяха явно на жена, видя и адреса й – на две преки от неговата улица. Беше около 8 ч., но не можеше да се бави повече – отиде и звънна на съответния адрес от личната карта. Излезе млада жена, сънена, загърната набързо с шал. Той я попита дали не си е загубила портфейла. Тя го изгледа изненадано: не беше забелязала да е губила нещо. Тогава младият мъж й подаде видимо нейния портфейл и тя с радостна почуда успя само да каже: „Ах, много Ви благодаря!“

Мъжът се усмихна и й пожела хубав ден. Както шофираше към работното си място, той отново се усмихна в себе си на мисълта: „Господ днес беше много добър към нас. На тази жена Той върна загубеното, избави я от загуба на средства, а и от ядове по вадене на нови документи, карти и пр. А на мене пък ми даде възможност да направя едно добро дело... Колко е хубаво!“

И радостен продължи пътя си (Деян. 8:39).

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

2017 07 29 1737Разказ на очевидец

Във връзка с празника Успение на света Анна се заинтересувахме от единствения храм в България, носещ името на майката на света Богородица – света Анна. Той е в село Гърмен, център на община, на 7-8 км от град Гоце Делчев. Жителите на това село, станало печално известно през последните две години с т. нар. „квартал Кремиковци“, са известни със своята привързаност към православната вяра. Те имат стара църква „Свети Георги“ от 19 век, но заради свлачище се е пропукала и не може да се служи там. Така решили да построят нова църква.

Времената обаче били трудни, хората на село са с твърде ограничени възможности да съберат пари за голям храм, но с помощта и на общината, и на Дирекция „Вероизповедания“, и на Неврокопска митрополия, както и на много местни жители за няколко години я завършили. Тогава, както си е редно, отишли да искат благословение от Неврокопския митрополит Натанаил (+2013 г.) църквата да се освети и да се посвети на св. великомъченик Георги. Но пък в гърменския квартал Заграде (някога отделно село) има действаща църква, също посветена на св. Георги, където и сега служат и се черкуват през седмица.

Какво станало при тази среща с митрополита, ето разказа на очевидец на случката:

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин