Мобилно меню

4.52 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (25 Votes)
iluzii.jpgЗдравей, отче Ангеле, бивш главни редакторе на "Църковен вестник". Зная, че  макар и далече от нас, ти редовно преглеждаш "Двери", затова бързам да споделя с теб една ужасна вест. За теб се сбъдна кошмарът на всички "църковни анализатори": след години някой да им напомни това, което са предсказвали. Преди около десет години, официозът на БПЦ възпя в редакционен коментар... една баничарница. Статията се наричаше "Постни банички!" и беше преизпълнена с трепетна надежда, дължаща се на личното ти наблюдение, че в баничарницата на бул. "Дондуков" (на снимката), постните банички свършвали бързо всяка сряда и петък. Изводът беше, че нашият народ отново се християнизира, но ние, потънали в мрачните си светове не забелязваме признаците на идващата пролет! Вчера се сетих да проверя какво е станало и... постните солени банички вече отсъстваха от асортимента на заведението: оказа се, че никой не искал да ги купува без сирене! Иначе в  България пролетта наистина идва (стига да не прекаляваме с метафорите), но добрата новина на прага на поста е, че постните солени банички отведоха със себе си в небитието и нашите сладки илюзии.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (28 Votes)
1_12_1.jpgПостната шкембе чорба била хит в заведенията по време на пости. Специален житен протеин замествал карантиите, съобщава столичен ежедневник, и на вкус докарвала оригинала. „Имате ли нещо постно, което да става за ядене? Хем да е богоугодно, хем да е мазничко”, питали най-често постещите клиенти.  С този кулинарен парадокс се захранваме ежедневно и ние, редовите християни на БПЦ. Хем Христови, хем раби човешки – в това сме виртуози. Вярно, че навсякъде е хит, но ние се приближаваме до съвършената имитация на църквата Христова. Христос виси разпнат на синджирчето на врата ни, а по съвестта ни вече няма пирон къде да заковеш от толкова компромиси с Божията правда. Някога св. Йоан Златоуст жертва патриаршеския си престол заради малката правда на една вдовица, защото от Бога му бе открито, че няма малка и голяма истина. Днес ние богоугодно (и с благословение) тъпчем наред малки и големи истини, ритаме отломките на Божия глас в душата си. От тези пусти препъни камъни ни се насиниха краката, но не се отказваме да тичаме и да постиламе килимчета пред нечии нозе, за да не се изпрашат... Това е то великопостното меню – постна шоколадова торта без шоколад, цариградски кюфтенца без кайма, църква без Христос...

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (25 Votes)
1_5.jpgС PR-християнството избра да се бори новият гръцки архиепископ Йероним II. Новото явление избуява там, където разчитат хората да влязат в Църквата заради шоуто (било то и църковно-религиозно), рекламата, популизма. Без съмнение ще има и такива. Но който вярва, че всичко, което блести, е злато, няма голям шанс да разбере скандала на Евангелието - най-много да глътне от възторжено зяпане някоя муха. Новият архиепископ вчера забранил да му ръкопляскат в храма след проповед, а това за обичащите фен-клубовете гърци е трудно постижимо аскетично усилие. Още повече, че срещу пляскането в църква се е борил по тия земи още св. Йоан Златоуст и явно не е успял да се справи. Йероним II забранил и озвучаването на улиците около гръцките храмове с уредби по време на св. литургия - светинята е за светиите, кощунствено е да я натрапваш на минувачите от криворазбрано мисионерство. А на някои ласкателни езици, които вчера след службата възхвалявали дейността му в митрополията на Тива, той многозначително отговорил: „И в други митрополии се работи. Друг е въпросът, че не се чува за това. Често пъти празните варели се търкалят по пътя и вдигат шум. Пълните варели не се чуват”. И допълнил: „Клоните, които нямат плод, стърчат във въздуха. А тези, които имат, свеждат надолу глави в очакване на беритбата”.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)
Преди две години, първоаприлският новинарски блок на нашия портал бе популяризиран от руските информационни агенции. Вчера научихме за експозиция в Кремъл, където  смогнали да превърнат модния магазин "С пола и Забрадка" в поредната сбъдната прогноза на нашия сайт. Съвсем случайно разкрихме, че всичките модели на руските дизайнери са откраднати от сайта за ислямска мода "Jilbab hijab".  В страницата лицата на ислямските жени не се крият, вместо това изобилстват снимки на дървени манекени! Шок и ужас - вместо репортаж за дизайнери на православна мода, сега имаме новина за обикновени плагиати!

4.3684210526316 1 1 1 1 1 Rating 4.37 (19 Votes)
Синодалните архиереи в пълния си състав (прот. № 9 от 07.02.2008 г.) са решили да се организира подписка в подкрепа на Концепцията на Св. Синод за въвеждане на задължителен предмет Религия-Православие в българските училища... Безсмислено усилие! Десетки тетрадки с хиляди подписи в подкрепа на вероучението в българските училища залежават в просветното министерство без никакви последствия. Дали прибавянето към тях на още 50 или 100 тетрадки ще промени с нещо ситуацията?

 

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски