Мобилно меню

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (34 Votes)
Четем т. нар. новини в официалния сайт на БПЦ и се чудим. Четем и се чудим… и по едно време усещам, че само четем (повече не се чудим!)… Така може да се перифразира шопският виц, отнесен към тези новини, дето могат да шокират и най-дебелокожия шоп. Такъв един техен (и наш) читател преди десетина дена се чудеше, как става това журналистическо чудо: с дата 7 май да съобщиш за събитие от 7 юни (посещение на Корсунския архиепископ Инокентий в нашия храм в Рим). Чудото обаче се повтори! Друг въпрос е, че не е чудо, а журналистическа дивотия (ако това въобще са журналисти): на 17 юни съобщиха за синодно решение от 4 май, с което се дава благословение един митрополит на 17 май да посети патриаршията във Фенер. Не ви ли прави впечатление, че имат нумерологична слабост към повтарянето на едни и същи дати в обратна перспектива? Въобще има нещо обратно в цялата работа… Тъкмо на такива хора е попаднал и митрополитът на САЩ (и прочие страни и континенти). Попитал той, защо не е изпълнена повелята на устава на БПЦ – БП (влязъл в сила от 9 януари 2009 г.), където в Преходните и заключителни разпоредби се казва ни повече, ни по-малко:
§ 6. Светият Синод в срок до 1 година от влизането в сила на настоящия Устав утвърждава изработените устави за вътрешния ред на  ставропигиалните манастири, а епархийският митрополит - на епархийските манастири. 
§ 7. Светият Синод в срок до 1 година от влизането в сила на настоящия Устав приема Правилник за съдопроизводството на Църковния съд по чл. 188 ал. 2. 
§ 8. Светият Синод в срок до 6 месеца от влизането в сила на настоящия Устав приема Наредба за контрола, условията и реда за продажба на свещи в Българската православна църква - Българска Патриаршия по чл. 241 ал. 1, както и изработва Методика за начина на отчисления по чл. 242 ал. 1. 
§ 9. Светият Синод в срок до 6 месеца от влизането в сила на настоящия Устав приема Наредба за реда за сключване на договорите за наем, аренда, учредяване на право на строеж и право на ползване. 
§ 10. Светият Синод в срок до 6 месеца от влизането в сила на настоящия Устав приема правила за условията и реда за извършване на вписванията и за реда за поддържането и съхраняването на регистрите на имотите - църковна собственост. 

За да пита дядо владика, явно нищо такова не е свършил Светият Синод (на който иначе и той е член), а се е занимавал с някакви неотложни синодни наредби, дето после да си ги отменя, като им дойде „вторият акъл” на дядовците… Затова и отговорът на въпроса на д. Йосиф е направо неокачествим! Само че на човек му идва на ум малкият въпрос: след като Светият Синод не си изпълнява устава, кой и защо трябва да му го изпълнява? И в духа на синодално-сайтовите нумерологични увлечения да не би да трябва тези срокове от 1 година и от 6 месеца да ги разбираме в някаква друга, да речем – есхатологична перспектива?! Когато 1 ден е като хиляда години и обратното? Значи, стигаме до онова, дето казва народът: „Трай, дядо, за хубост!”


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x6wxp 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)