Мобилно меню

3.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 3.95 (19 Votes)
Гервасий на тронРазколниците се разцепиха

В неделя в Пиринско се роди втори алтернативен синод. Поддръжниците на дядо Инокентий се опълчиха срещу поповете на Камен Бараков, с който до скоро играеха в един отбор срещу синода на патриарх Максим. Повод за конфликта стана изборът на нов Неврокопски митрополит към алтернативния синод, оглавяван от Инокентий.

Остри спорове на попове и миряни се разгоряха в единствения храм на отцепниците между Банско и Добринище.

Браницкият епископ Гервасий, който наскоро бе изгонен от правешкото село Осиковица, бе избран за Неврокопски митрополит в синода на Инокентий.

Теоретично в четвъртък синодът трябва да избере митрополита между него и втория, събрал най-много гласове за поста - Годечкият епископ Кирил. Но запознати с църковните дела твърдят, че за бъдещата победа на Гервасий се заговорило още от 7 юни, когато бе насрочен изборът. Извън всякакво съмнение било, че той ще сложи митрополитската корона, защото зад него застанал скандалният отец Камен Бараков. Другият претендент за митрополитската корона бе епископ Йоан Богослов, бивш игумен на Роженския манастир.

1_5.jpgПобедата на Гервасий била изманипулирана от Камен Бараков, "който грубо нарушил Устава на БПЦ", казват участници. Твърди се, че много от делегатите били с фалшиви удостоверения и пълномощия, без подпис и печат. С лъжливо пълномощно като представител на Роженския манастир се явил отец Петър Покровски.

Живата легенда на епархията и гл. секретар на покойния митрополит Пимен, Ангел Лазаров, който също присъствал на избора, с недоумение гледал нарушенията и безобразията, как Бараков влиза и излиза по време на избора при Мандатната комисия и манипулира резултата. Сред духовниците упорито се говорело, че Бараков още на 24 юни се обадил на Георги Кръстев, експерт в Дирекция по вероизповеданията към Министерски съвет, за да го уведоми, че избира своя човек Гервасий за Неврокопски Митрополит, а негов подгласник ще бъде епископ Кирил.

Духовници, участвали във фалшифицирания избор днес, са пуснали жалби за нередностите до Главна прокуратура, Дирекция по вероизповеданията и комисията по вероизповеданията в парламента.

Запознати с поредния църковен скандал твърдят, че манипулациите се въртели заради наскорошното решение на съда в Страсбург по жалбата относно 254 църкви и за стотици милиони евро. Битката сега била кой да управлява и да се разпорежда с евентуалните обезщетения. Отец Бараков открито твърдял,че той ще разпределя средствата, ще рита короните на владиците и ще си назначи нови. Наскоро свещеникът даже опитал на заседание на Синода да спретне преврат на Инокентий и да го замени с Гервасий, но епископ Йоан Богослов, отец Николай, секретарят на Неврокопска епархия Ангел Лазаров и свещениците от Пловдив и Варна осуетили тайния му замисъл. Те били твърди противници на попската църква (сиреч презвитарианска, бел. ред.) на Камен Бараков и настоявали за обединение на синодите след смъртта на дядо Максим.

Новият Неврокопски митрополит - епископ Гервасий е известен с прякора Босия, защото ходел все бос по чехли и сандали. Твърди се още, че селяните от Осиковца го изгонили преди време, защото често си пийвал и закачал местната докторка от здравния пункт. Жълт столичен вестник пък изтипоса Босия в компанията на двама приятели хомосексуалисти.

http://frognews.bg


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ad6kf 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий