Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)
1_3.jpgДва месеца след като в църквата „Свети пророк Илия - Хан Колця" в Букурещ се забрани проповядването на български език, в нея не влиза нито един българин. Вратите й са широко отворени за всички вярващи и никой не е върнат обратно, но нашите сънародници са обидени и не прекрачват прага й, макар че разбират песнопенията и на румънски език.

Ден след Черешова задушница е и в храма върви неделна служба, но в църковния двор няма и следа от обичайното оживление. Дошли са да се черкуват само десетина румънки с децата си. Никой не знае къде са се пръснали българските енориаши, търсили упование в Бога повече от половин век единствено в тази църква. Вътре в храма служи само отец Габриел Григореску, когото румънската патриаршия назначи за първи свещеник. Вдясно от олтара му пригласят трима помощници. Българският отец Петър Тотев, който проповядва в църквата близо 20 години, но вече е втори свещеник, още не е дошъл. Никой не му забранява да влиза в църквата, но казват, че той с неохота идва тук, откакто са си тръгнали енориашите му.

Търсим след службата отец Григореску за разговор. Питаме го защо той забрани в църквата да се проповядва на български език, макар да сме наясно, че това решение не е еднолично. „Не съм сигурен, че думите ми ще бъдат предадени точно така, както ги кажа, и затова няма да отговоря. Обърнете се към отец Стойка", отвърна ни отец Григореску, като ни препрати към говорителя на Румънската патриаршия.

Точно в този ден е дошъл да търси наши сънародници в църквата и етнологът д-р Петко Христов от Българската академия на науките. Научна работа за етносите го довежда в румънската столица, но намеренията му да разговаря с потомствени българи в светата обител удрят на камък. Чул е за скандалите, но все пак се надявал да срещне някого поне на неделната служба.
 2.jpg
В църквата няма българи, но в офиса на Българския демократичен съюз в Румъния, който е в общ двор с нея на улица „Доамней" 18, в неделното утро намираме Васил Христов. Това е мястото, където по всяко време се събират букурещки българи. Обичайната им среща е в петък, но някои от тях редовно се отбиват тук и през седмицата да пият по кафе с председателя Лука Велчов - един забележителен българин. Откакто станаха скандалите, в двете помещения на дружеството репетира и църковният хор. Васил Христов пее в него повече от 30 години и със сълзи на очи разказва как българските енориаши са се пръснали по всички краища на Букурещ. „Това не успя да направи дори режимът на Чаушеску", категоричен е българинът, който вече три десетилетия живее в Румъния.

Възрастният човек коментира с тревога и една от идеите на Светия синод на Българската православна църква в двора на посолството ни в Букурещ да се направи параклис, където временно да се черкуват нашенци. „Още отсега мога да кажа, че там ще ходят много малко вярващи. Мястото е в дипломатическия квартал, а самото помещение, което от едната страна е изцяло остъклено и в момента е библиотека, не е подходящо за параклис. Общуването с Бога не може да става на кое да е място, съвсем не е едно и също да се молиш в църква и в посолство. Пръснаха ни като пилци и това е. Не знам как ще се съберем отново. Не разбираме много от църковни дела, но може би двата синода трябва най-сетне да се срещнат и да се реши този проблем", съжалява за случилото се българинът.
 
3.jpgСтудентът по икономика Веселин Стефанов, който често идва в библиотеката на посолството да ползва литературата, се учуди на идеята това място да се превърне в параклис.


Посолството ни в Букурещ е на улица „Рабат" № 5 и е доста отдалечено от църквата „Свети пророк Илия". Тя се намира в централната част на румънската столица и да се отиде от там до мисията ни се сменят два автобуса. В неделния ден тук е отворена избирателна секция и в двора е пълно с хора, дошли да упражнят правото си на глас за евровота. Пристигаме точно когато гласува и посланикът ни Валентин Радомирски. С негово позволение влизаме в библиотеката на посолството. Тя не е в сградата на дипломатическата мисия, а непосредствено зад нея до избирателната секция. В библиотеката се срещаме с българския студент по икономика в Букурещкия университет Веселин Стефанов. Той редовно идва тук да ползва литература и се учуди на идеята това място да се превърне в параклис. В средата на помещението има черна дъска. В определени дни библиотеката се полза като класна стая за деца, които изучават български език.

Външно министерство: Не сме получили официално искане

Bъншно министерство не е получило официално искане от Светия синод на Българската православна църква в посолството ни в Букурещ да се направи параклис, който да се посещава временно от българите, докато се построи нова църква. Нямаме официално копие от подобно решение, каза за „Монитор" говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов.

След извънредното заседание на Синода миналия четвъртък в медиите изтече информация, че е обсъждан вариантът библиотеката на посолството ни временно да приюти вярващите българи. Идеята вероятно е подсказана от отец Петър Тотев, който освен като свещеник работи и като технически сътрудник към консулството ни в Букурещ и добре познава дипломатическата ни мисия. Всички опити на „Монитор" за разговор с отеца обаче останаха безрезултатни. По телефона той просто заявяваше, че не иска да говори пред журналисти по проблема с църквата.

В. "Политика".

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xpupu 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец