Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (26 Votes)
1_29.jpgВаше Преосвещенство, вие сте един от най-младите духовници, които участваха на църковния събор тази седмица. Какво може да накара един младеж да се обърне към вярата?

- Нищо случайно няма на този свят. Вярата се предава праведно от род в род, както пише в свещеното писание. Мои прадеди са били много вярващи. Дядото на майка ми е бил в църква, знаел е дори кога ще почине и е подготвил семейството си за това, имал е откровение от Бога, не фалшиво. В нашето съвремие виждаме много болни мистики. На баща ми дядото пък е строил църквата на село, даже е бил убит. Човек, който е трябвало да пази парите, ги е откраднал и за да се прикрие, убива дядо ми

Вярата е в кръвта ни. Като малък съм ходил по манастири. Още тогава наблюдавах запаленото кандило и нещо ме жегваше отвътре. Иначе майка ми и баща ми са строителни техници по образование.

Вие също имате строителна диплома.

- Имам средно специално образование строителство и архитектура, както и висше в Православния богословски факултет в Търново. Вече пета година съм представител при Руския патриарх. Моята духовна школа има два много важни етапа. На първо място напътствията на Негово Високо преосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, който ми е дал всичко в духовния живот. Другият момент в духовното ми израстване е служението ми в Русия. Това са две велики школи, които нямат равни в света.
Какво според вас трябва да се промени в Църквата?

- Трябва искреност. Неслучайно в иконата, в която се изобразява широкият и тесният път, по тесния вървят тези, които искат да спазват църковните заповеди. Там, в самото начало се казва - искреност. Тя е началото на всичко добро.

Кой трябва да прояви искреност - миряните или духовниците?

- Промяната трябва да дойде от всички страни - миряните и духовниците сме едно, ние сме църквата. Обикновени хора са правили и правят по-велики дела от висшия клир.

Какво трябва да се промени, за да се върнат хората в храма?

- Духовенството трябва да прояви повече мъжество. Божиите служители трябва да казват истината и на държавници, и на обикновения човек. Заради някакви неоправдани страхове не казваме на властимащите и на богатите истината.

На събора имаше предложение да се върне Юлиянският календар и Коледа да се празнува по стар стил на 7 януари? Как гледате на тази идея?

- Юлиянският календар е по-точен. Освен това, ако има 300 млн. православни, не повече от 40 млн. са по новия стил, а другите са по стария. Въвеждането на грегорианския календар не е станало по канон, а с намесата на мирски лица. По новия стил се нарушава и православното богослужение, изменят се Евангелските четива, нарушава се Петровият пост и още много неща. Всичко това е в разрез с устава на църквата.

Какво мислите за приетите промени в църковния устав?

- Сесията на събора за съжаление утвърди избора на небогоугоден патриарх. Допускаме твърде много човешки елемент в този вот. Ще имаме патриарх не по волята на Бога, а според нашите желания. Според мен изборът трябва да е с излъчване на двама най-подходящи и чрез жребий да се определя кой да е патриархът. Така е по канон, но никой не си позволява да прави грубо нарушение, каквото има при нас.

А трябва ли държавата да даде права на църквата да се разпорежда с парите и имотите си?

- След времето на цар Борис III държавата е като мащеха за православната църква и за вярващите. Политиците целуват ръка на патриарха само заради собствения си пиар. Всичко е лицемерие, фалш.

Трябва ли държавниците да се съветват с духовенството?

- Държавниците няма да се завърнат в храма, защото те са твърде богати, преплетени с власт, корупция. По-скоро народът трябва да се научи да избира държавници, които са вярващи.

Ако църквата имаше достатъчно власт, какво би променила в държавата според вас?

- Църквата не е нужно да упражнява държавна власт, но трябва да бъде съветник на властта. Църквата е призвана да казва - това е според Божията воля, а това не. А държавниците трябва да се вслушат и на дело да приложат това указание.

Трябва ли да се въведе религиозно обучение в училище?

- Задавате ми риторични въпроси. Църквата трябва да утвърждава истината като одобрител или неодобрител на законите. Когато държавата узакони педофилията или хомосексуалността, ще стане страшно. Една такава двойка ще осинови някое дете и ще го разврати
Църквата не трябва да го допуска. Трябва да се води война, ако трябва, ще се бием с камъни. Трябва да въведем православно образование, за да знаят истината децата.

Какви са отношенията ви с брат ви Тодор, който нашумя като участник в "Биг Брадър"?

- Много добри, чуваме се постоянно, близки сме като истински братя. Той е по-възрастен с 5 минути. Всяко нещо, което се случва с нас, е предопределено от Бога. Ние трябва да избираме една или друга длъжност или призвание, след като сме твърдо убедени, че това е за нас. Не трябва човешкото желание да изпреварва господното желание.
 
Как приехте участието му в "Биг Брадър"?

- Гледах положително на неговото участие с една забележка. Той нямаше достатъчно благодат, с която да се справи срещу всички негативи, които тенденциозно му бяха налагани от психолозите на предаването. Те се опитваха да го сложат в рамки, да му наложат определена визия.

А как гледате на реалити шоутата?

- Ако едно предаване има за цел да облагороди зрителите и да приближи хората към истината, то е добро. Но предаването "Ясновидци" е фалш и болна мистика. Всеки човек, който предаде ангела си спасител и се обърне от черните сили, може да получи указания и помощ за земните дела, но това е измама.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aux9p 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата