Мобилно меню

4.9230769230769 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (13 Votes)
mget4.jpgЕдна от най-големите светини на християнския свят - ­ Торинската плащаница (саван) - е вероятно и най-често подлаганата на експертизи реликва на планетата. Между последните специалисти, които я изследваха, бяха американски експерти по криминология. Според тях платът на савана, с който казват, че е бил покрит сваленият от кръста Христос, е на доста по-малко от две хилядолетия.

Според преданието съхраняваната в катедралата на Торино ленена тъкан с размери 4,3 на 1,1 м е запечатала лика, тялото, както и получените от Спасителя рани по време на екзекуцията му. При това образът е толкова ясен, че платното е нещо като негативна плака на направена преди две хилядолетия фотография. Именно тази яснота на изображението е причина плащаницата от Торино да стане известна още и като Петото Евангелие.

В отговор на експертизата на американските криминолози с изучаването на сакралната плащеница се захваща и група специалисти от руската Федерална служба за безопасност (ФСБ). По време на експертизата, заключенията от която бяха току-що оповестени, руските учени са извършили серия от няколко уникални експеримента, разкриващи обстоятелствата около смъртта на Христос.

Интересното в случая е, че руските криминолози изрично са игнорирали още в самото начало на работата си свързаната със савана от Торино религиозна трактовка. Те изследвали плащеницата не като религиозна реликва, а като "веществено доказателство" от мястото на престъплението. По същия начин експертите-кримонолози действат и когато разследват всяко едно материално свидетелство от което и да било местопрестъпление.

"Ние извършихме серия от изследвания, намиращи се в граничната област между науки като физиката, химията, математиката и биологията. В самото начало изяснихме възможната възраст на тъканта на плащаницата. За тази цел направихме модел на процеса на нейното стареене. В крайна сметка стигнахме до извода, че американските ни колеги са "подмладили" с близо два пъти възрастта на плащаницата, която ­ според нас е наистина на не по-малко от 2 000 години", казва шефът на руския Институт по криминология ­ докторът на техническите науки Анатолий Фесенко, който ръководил работата на руските експерти.

Раните
Експертите от ФСБ направили първо оценка на раните, които е получил още приживе Христос. За тази цел учените са моделирали начина, по който Спасителят е страдал на кръста. В заключението си за получените рани те пишат:

"Изследваната тъкан е запазила материални свидетелства за жертвата на насилието. На дългото 4,3 м ленено платно е налице леко очертан жълто-кафяв отпечатък на две проекции (отпред и отзад) на голо мъжко тяло. Анализът на всички отпечатъци доказва, че на тях е изобразен човек, който е бил бичуван с камшици от римски образец, които са имали 5 нишки и закрепени на края им оловни тежести", пише в заключението от експертизата.

По-нататък руските учени установяват: "На дясното рамо на тялото се забелязва широка вдлъбнатина. Тя се е образувала най-вероятно от някакъв тежък предмет, който е носен от човека в савана. Възможно е това да е бил големият дървен кръст на разпятието. Костта на носа е счупена с удар от лявата страна. Лявата скула е също подпухнала и счупена. Тя се е допирала по-плътно да плащаницата и отпечатъкът върху нея е по-ясен в сравнение със следата от дясната скула. Ярко очертан е и отпечатъкът от брадата, особено от лявата страна. В дясната страна се забелязва петно от кръв или от дълбока рана. Изображението на лицето е асиметрично. То е на малтретиран човек, който е страдал много преди да умре. На ръката ­ в областта под лакътнатата става се забелязва петно от рана. Раните на краката и ръцете са от един и същи тип. Плещите са приповдигнати. Формата на гърдите е като при човек, който е бил умъртвен чрез удушване. На гърдите се забелязва и следа от рана между ребрата с диаметър от около 4,5 см. На лявата длан ясно се различава следа от неголям кървав съсирек. Рана на дясната длан не се вижда, тъй като тя е била покрита от лявата.

Двете китки са тъмни, тъй като са били обилно оцветени от кръвта на направените по тях прободни рани. Гвоздеите са били забити не по средата на дланта, както обикновено се изобразяват в Христовото разпятие, а по-високо ­ - в средата на китките. Добре се виждат и раните на двата крака. Очертанията им са ясно различими, тъй като кръвта се е била съсирила и запекла дълго преди краката да са били покрити с платното."

Рисунката
Експертите от ФСБ пресъздали с нарочен експеримент и процесите,mget2.jpg които са станали с влакната на ленената тъкан при допира им с човешката плът. При това експериментът е бил съобразен с факта, че тялото е на човек, който е бил подложен на огромно физическо натоварване и продължителни изтезания и който е бил погребан по канона на юдейската традиция. За тази цел са били ползвани услугите на доброволец, сътрудник на Института по криминология. За ролята му е бил избран мъж на Христова възраст с дълги коси, брада и мустаци. В продължение на няколко часа доброволецът се е товарил на тренажора до пълно изтощение. След това той бил покрит с ленена тъкан, чиято структура е близка с тази на Торинската плащаница. Доброволецът е престоял обвит в платното в продължение на няколко часа.

"Направихме подробен анализ на този опит, при това до най-дребните детайли, ­ обяснява д-р Фесенко. ­ В този тип растителна тъкан са съединени в различни пропорции целулоза и лигнин. При стъпването им в химическа реакция с киселините, отделяни от човешката кожа, целулозата и лигнинът се превръщат в сложно по своя състав и структура вещество. При определена температура първоначално безцветният лигнин придобива жълто-кафяв оттенък. При още повече градуси тъканта се оцветява в тъмно-кафяво. По време на нашата възстановка се получи идентично изображение на обекта върху тъканта. При това "портретът" на човешкото лице излиза почти толкова точно, както и на истинската фотография! Ние констатирахме още, че рисунъкът върху платното се получава не от допира до лицето, а от изпарението, дифузията и последвалото фиксиране на отделените пари върху него. Именно това обяснява особения характер на изображението върху влакнестата повърхност от тъканта на плащаницата."

В заключение сътрудниците от Института по криминология от ФСБ стигат до извода, че Торинската плащаница не е фалшификат. Върху доказано тъканото преди две хилядолетия ленено платно по естествен начин се е отпечатал образът на разпънат на кръста човек. Що се отнася до травмите по тялото му, те съвпадат абсолютно точно с описаните в Библията рани на Христос, категорични са в изводите си руските криминолози.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/auf3p 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum