Мобилно меню

4.9402985074627 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (67 Votes)
1_116.jpgВ началото на януари в телефонен разговор със служител на Комисията за досиетата ни беше съобщено, че поради липса на сериозен обществен интерес, досиетата на Висшия клир на БПЦ, клира на католическата църква и останалите ръководители на религиозните общности скоро нямало да бъдат осветлени.

Кратко време след това синдикален лидер поискал в речта си на конгрес (обществено събитие) проверка на досиетата на синода на БПЦ и на Главно мюфтийство.

Явно общественият интерес, който "липсвал" в началото на януари 2011 г. изведнъж се засилва, за да се чете съвсем прясно, според една медия как "свещениците треперят и предстоящата проверка на синода разтресе висшия клир".

Съобщава се също, че за да не бъдели изненадани от комисията по досиетата, десетки свещеници сами са си поискали проверка дали са били агенти на Държавна сигурност, разказали източници от комисията. 

Във връзка с всичко това, налага се следното уточнение: Рано или късно ще бъдат оповестени всички досиета на религиозни водачи. Просто е въпрос на време, независимо от обществения интерес, защото Законът за досиетата императивно разпорежда това.

Какво е правното основание за осветляването на църковен клир и ръководители на религиозни общности в страната?

- Това е разпоредбата на чл. 1, ал. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

- Споменатото правно основание регламентира, че български граждани, заемащи публични длъжности или извършващи публични дейности ще се обявяват за принадлежност към ДС, при условията и по реда на този закон.

- Нормата на чл. 3, ал. 2, т. 6 включва ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общности към публичните дейности по смисъла на закона.

- Следователно членовете на ръковоството на българските религиозни общности, които са (или тогава са били) български граждани, които са родени преди датата 16.07.1973 г. ще бъдат проверявани ex lege - по силата на самия закон.

- За синодалния състав на БПЦ-БП това означава, че на проверка ще подлежат всички 15 митрополити, защото най-младият им представител е роден през 1969 г. От епископите на БПЦ-БП без митрополитско служение няма да бъдат проверявани само следните двама епископи, защото са родени след 1973 г.: еп. Киприян и еп. Антоний.

Допълнение: 
Относно грешки и пропуски на Комисията за досиетата, се знае, че от създаването и, срещу нея са били заведени общо 69 дела. Към съда се обръщат най-често хора, които са били посочени като сътрудници на бившата ДС, а те твърдят, че не са. Досега комисията е спечелила 50 подобни дела, а други 19 са все още висящи. Като цяло комисията не е била осъждана заради грешка при разсекретяването на материали.

Право и религия в България

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/awkp8 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)