Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

3.695652173913 1 1 1 1 1 Rating 3.70 (46 Votes)

митрополит Николай

Текстът е публикуван в официалния сайт на Пловдивска св. митрополия на 16 февруари 2008 г. Оригиналното заглавие на статията е посочено по-долу.

Митрополит Николай на 1 г.

Обич за цял живот или хронология на едно доказване

От векове в Православната ни църква се знае: Архиереят за клириците трябва да е синоним на мъдрост, достолепие и респект. Владиката за миряните трябва да е повече от духовен баща, водач и опора.

Е, как тогава да си представим, че един 38-годишен мъж с фигура на абитуриент и с излъчване на студент-отличник, може да бъде приет нормално за митрополит от вярващите в най-голямата ни епархия?! Още повече, че над него точно преди една година тегнеха и негативите на бунтар сред владиците, и позитивите на любимец на патриарха. И всичко това се подсилваше месеци преди въдворяването му с най-пикантните подправки на журналистическия занаят. Без никой да спомни Иисуса Христа, който до своята 33-годишнина възпита последователи, създаде Църква, увисна на Кръста, понесъл тежестта на греховете на целия човешки род.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
3.jpgИли отново за обесването на Васил Левски и погребението му в черквата "Св. Петка Самарджийска" в София

Природата рядко влага в един човек много добродетели: рядко храбрите и дръзките са и най-благородни; още по-рядко най-властните са и най-демократични. Не винаги най-умните са най-безкористни, даровитите - най-скромни. А у Левски всички големи качества са сбрани в едно неповторимо светло съзвучие. В него са еднакво застъпени душевната мекота с революционната твърдост, мечтателят - с човека на делото, способността да води - със смирението на мъдреца, дарбата да заповядва - с готовността да се подчинява. Взискателен е към другите, но най-много към самия себе си. Силен е, но груб - никога, а душевната му чистота служи за огледало на всички, които са се докосвали до него. Той водеше хората чрез магията на своята цялостно завършена личност - този Прометей на българската свобода.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
1_9.jpgПрез януари т. г. в ефира на руския телеканал Култура прозвуча „Рождественска оратория” на епископа на Виена и Австрия Иларион Алфеев. Пиар-кампанията, свързана с изпълнението на това произведение, още веднъж потвърди, че дори и музиката днес има ярка идеологическа украса.

По канал Култура всъщност беше показана телеверсия на концерта, състоял се на 7 януари 2008 г. в голямата зала на Московската консерватория. Средствата за масова информация подробно отразиха събитието, наричайки го „музикална проповед”. Но дори и хората седящи извън Църквата не може да не са почувствали фалша на тази проповед. Въпросът не касае качеството на произведението, въпреки че един доброжелателен критик справедливо отбеляза, че ораторията е на ниво студентска семестриална работа, а в постоянните опити за самореклама на епископа.

Все повече се създава впечатлението, че владика Иларион на всяка цена се опитва да създаде нов имидж - на „епископ–композитор” и с негова помощ да пребори този, който вече си е създал, а именно - на „епископ-садукей”.

3.7 1 1 1 1 1 Rating 3.70 (10 Votes)
1_7.jpgСъбитието на седмицата бе началото на дебата около обучението по религия в училищата. Дебатът сега започва, макар на някои от авторите на концепцията да им изглежда, че той вече е приключил, щом две комисии в Народното събрание вече се били произнесли, а според други пък за такива глупости дебат не може и да има.

Обществен съвет, оглавяван от проф. Георги Бакалов, предлага проект за задължителна учебна дисциплина (от 1-ви до 12-и клас) с подчертано "светски" характер, в който се акцентира върху придобиването на знания за различните религии (и най-вече християнството) и изграждането на уважение и разбиране към вярванията на другите. Проектът е компромисен и като всеки компромис е атакуван едновременно от двете страни, които той се опитва да помирява. Светият синод, подкрепян от православни интелектуалци, настоява за конфесионално религиозно обучение - православните християнчета влизат в една стая, мюсюлманчетата - в друга, ако има достатъчно на брой представители на други вероизповедания - в съответните трета, четвърта и т.н.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Висши религиозни лидери разкритикуваха идеята за признаване на шериата във Великобритания, като заявиха, че "мултикултурализмът" е катастрофален и социално разединяващ и унищожава британската култура и ценности, пише вестник "Сънди телеграф".

Лорд Кери, бившият архиепископ на Кентърбъри, и кардинал Кормак Мърфи-О'Конър отхвърлиха призива на главата на англиканската църква д-р Роуан Уилямс.

Неговата идея за признаване на някои ислямски закони в рамките на британското законодателство би била пагубна за нацията, заяви лорд Кери. Според него д-р Уилямс е прекалил в застъпничеството си за адаптирането към ислямския юридически кодекс. Лорд Кери заявява, че не може да сподели заключението на своя приемник, че в крайна сметка Великобритания ще трябва да отстъпи място в своето законодателство за някои аспекти на шериата. "Не може да има изключения в законите на нашата страна, които са били толкова болезнено извоювани от борбата за демокрация и човешки права", подчертава бившият архиепископ на Кентърбъри.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски