Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
1_163.jpgНяма по-изостанало и тъжно село в община Нови пазар от село Мировци. Твърдят го няколко поколения бивши негови жители; учителите, които са в напрежение от закриването на основното училище; пенсионерите, които още имат сили да поддържат имотите си сами. Половината от къщите са стари, с рухнали покриви, огради и мазилки - пусти и буренясали като много обществени сгради. Селото има около 400 жители. Половината са роми, другата половина - хора от третата възраст.

Селското читалище "Развитие" става на 100 години. "Какво развитие? Тук песен не се е пяла от 20 години!" - казаха местни жители. Притесненията на учителите завършваха с думите: "Закрият ли училището - закриват селото!" То е до църквата, но и църква реално няма.

Храмът "Свети Димитър" е строен през 1902 г., а е осветен две години по-късно. Лошата му слава тръгна през 2005 г., когато община Нови пазар получи от Комисията за бедствия, аварии и наводнения 2 милиона лева за 25 инфраструктурни обекта. В строително-монтажните работи участваха фирми на арестувания Георги Митев, който е следствен, а истината за "потъналия милион" още чакат жителите на общината. За църквата в село Мировци беше отпусната сумата 95 000 лв., която стигна само за... покрив.

3.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 3.89 (9 Votes)
БГНЕСВсяка година на 26 октомври черквата “Св. Димитър” в жк “Вл. Варненчик” във Варна се изпълва с миряни, дошли да се помолят, да оставят дарове или да вкусят от оброчната храна, която се приготвя с помощта на благодеятели. Празникът на храма се отбелязва в деня, в който се приема, че св. вмч. Димитър Солунски е пострадал за своята вяра. “Точно на този ден през 306 г. св. Димитър е бил убит мъченически, защото е бил християнин – обяснява накратко домакинът и председател на църковното настоятелство отец Илия. – Ние честваме неговия празник така тържествено, защото почитта на народа към този великомъченик наистина е голяма, подобно на тази към св. вмч. Георги Победоносец.”

3.375 1 1 1 1 1 Rating 3.38 (8 Votes)
1_137.jpgСпоред Варненския и Великопреславски митрополит Кирил забраната на разпоредителните сделки с църковни имоти била все още само "идея", която Църковно-народният събор не е гласувал.

- Ваше Високопреосвещенство, обнадежден ли сте за развитието на религиозен туризъм у нас след проведения форум във Варна?

- Всяка подобна среща обогатява духовно участвалите в нея. Това е разликата от обикновените бизнес форуми. Защото ако двама души си подарят по една ябълка, за всеки от тях остава по една. Но когато обменят идеи, мнения, позиции, всеки придобива една или повече идеи в повече.

- Не е ли твърде екзотична идеята богословите да учат за екскурзоводи и гидове?

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
1_134.jpg"Не ти правя добро, за да ми го върнеш". Този завет следват банскалии, които правят и невъзможното, за да върнат старата слава на Зографския манастир в Света гора. Още през 1995 г. жители на градчето решават, че не трябва да се гледа само в бъдещето, а да се съхрани и миналото. Преди 4 години на практика започват конкретните стъпки за ремонтно-възстановителните работи в манастира "Свети Георги Зограф". "Всичко е заради идеята и вярата. Никой не чака дивиденти от труда, който хвърля за святото за цяла България място. Нека всички знаят, че когато дойдат в Атон, те престават да бъдат туристи, а са поклонници", твърди кметът на Банско Александър Краваров.

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)
1_100.jpg- Ваше Високопреосвещенство, как бихте коментирали свършеното от втората сесия на събора?

- Наистина не успяхме да приключим и този път приемането на новия устав на БПЦ. Но обсъжданията протекоха в изключително демократичен дух. Ако наистина ние, владиците, сме действали на принципа "Мълчи и гласувай!", както бе тиражирано в някои сайтове на интернет, съборът да е приключил още през месец май. Но в името на изработване на възможно най-добър устав дори формално нарушихме сегашния устав. Защото в него се казва, че само Светият Синод може да внася предложения за промени в него.

- Обвиняват ви, че засилвате властта на висшия клир в ущърб на свещениците и миряните, като създадохте нова институция - Архиерейски събор?

- Нищо подобно - съборът си остава висш църковен орган, а архиерейският му е подчинен.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник