Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.5625 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (32 Votes)

zx320y320 3088506За пръв път учени ще имат достъп до ценни ръкописи от архива на манастира „Св. Георги Зограф“ на п-в Света гора в Гърция. Това става възможно заради проект за дигитализацията му, по който работят БАН и Софийският университет.

Началото е заредено с ентусиазъм и от двете страни, последван от продължило над година проучване на участниците, преодоляване на недоверието и стопяване на ледовете на чаша чай и бисквити.

Преди осем години така започва един от най-интересните и мащабни проекти в науката и архивите, който се случва и в момента – за дигитализацията на ръкописите и документите в Зографския манастир на Света гора от учени в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, БАН и Църковно-историческия и архивен институт (ЦИАИ) на Българската Патриаршия. С тяхна помощ от библиотеката изникват неочаквани съкровища – стотици документи от Османската империя, рецепти за ястия и мехлеми от преди векове, безценният за българската история пряк достъп до документи, запазили живо присъствието на големи личности – св. патриарх Евтимий, преп. Паисий Хилендарски, св. цар Петър и още много други, включително и ръкописи на японски език от края на 19 в.

В края на октомври Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Зографската св. обител подписаха 10-годишно споразумение, в което акцентът е развитието на архива след неговата дигитализация. Първите договори за работа по проекта са от 2010 г., но само с отделни учени (и то лично между тях и манастира), докато се преодолее натрупаното междуинституционално недоверие. В началото много от тях работят на доброволни начала или със скромно подпомагане от университета, фонд „Научни изследвания“ и новоучредената фондация на обителта. Преди две години Софийският университет с неговия Университетски комплекс по хуманитаристика решиха да финансират няколко изследователски екипа, които да започнат обработването, изследването и публикуването на документи и ръкописи, които са част от архива на манастира на Атон. Общата стойност на проекта е около 50 000 лв. за 24 месеца.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

ТеотокосМариам е родена като плод на усърдни молитви от Йоаким и Анна. Бездетството белязало тежко живота на двамата праведници и ето, в неговия заник, Анна зачева чудотворно в старините си и ражда Мариам, която е обещана на Бога. Още тригодишна я въвеждат в храма, за да се възпитава, обучава и образова. Според преданието първосвещеник Захария я въвежда в самата Светая светих, най-съкровеното, най-святото място в Йерусалимския храм, където веднъж в годината влиза единствено първосвещеникът и влиза единствено с жертвена кръв. Да, Мариам ще бъде над първосвещеника, така, както днес я почитаме като по-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите. Не ни ли прилича това въвеждане на тригодишното момиченце в храма на срещата между стареца Симеон и четирсетдневния Иисус, като че ли храмът поема това дете с трепетните ръце на Симеон, храмът го поема, за да го подготви, възпита, изучи в свещените книги, в богомислието и в богопослушанието, в благочестието, за да го извае като избран съсъд, чрез който ще се роди спасението на човешкия род. Както Бог поискал от Авраам да жертва сина си Исаак, така Бог поискал и жертвата на Йоаким и Анна – да посветят свидната  си, измолена, къснородена рожба на Него.

4.79 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (200 Votes)

f83„Правим го за БГ“ е кауза, която е свързана с опит да направим популярна темата за раждаемостта, чрез наистина голямо кръщене, с което ще се опитаме през есента на 2017 г. да кандидатстваме за рекордите на Гинес. Това каза телевизионният продуцент и учредител на Движение за национална кауза (ДНК) Андрей Арнаудов във връзка с първото официално събитие на движението.

„Правилата са много прости: ако направите дете между 1 януари 2016 г., което вече естествено е минал период, до 1 ноември, Деня на будителите, през 2016 г., и качите селфи с позитивен тест за бременност или снимка от видеозон с хаштаг „Правим го за БГ“ във Facebook-страницата на ДНК, ще Ви поканим да станете част от това мероприятие през есента на 2017 г.“, уточни Андрей.

Така у нас тръгна поредна „инициатива“ или „мероприятие“ на някои за нещо, в което хем да бъде за България като модерна „патриотична“ страна, хем да направят малко имидж на гърба на БПЦ, пък и тя да се „отърка“ около инициаторите и малко да ѝ се вдигне авторитетът. Трябва да призная, че слабо следих инициативата, но като замисъл тя никак не е лоша. Добра идея, но… с лошо изпълнение на наш гръб, а изпълненията ще са лоши дотогава, докато не спрем да мислим само и единствено за показността си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

matilda mitingНачалото на септември в Русия бе белязано от нарастване на протестите срещу предстоящата премиера на историческия филм „Матилда“, разказващ за любовта на престолонаследника Николай и полската балерина Матилда. Вече близо година т. нар. „патриотична православна общественост“ организира протести, молитвени бдения, съдебни процеси и др., целящи да се забрани излъчването на филма. Причината е, че в руските религиозни среди изключително силно влияние има т. нар. „царебожие“ – култ към личността на последния руски император Николай ΙΙ, който в тези среди се смята за светец с месианска роля за руския народ, а и за цялото човечество. „Царебожието“ се проповядва в редица руски манастири, неговите адепти посещават „православни старци“. Публично лице на това движение е депутатката Наталия Поклонская, както и другият афиширащ се като консервативен православен депутат от „Единна Русия“ Милонов. Те, както и други фигури от властта, също са под духовното влияние на духовници-царебожници. Преди седмица в Екатеринбург демонстративно беше запален киносалон – както бе обявено, от психически лабилен човек, но привърженик на царебожието. Последва вълна от заплахи за взривяване на киносалони, а преди дни в редица културни институции беше извършена евакуация заради бомбени заплахи. Само в Москва бяха евакуирани над 100 хиляди души. Най-големите мрежи на киносалони вече обявиха, че „от съображение за сигурността на зрителите няма да излъчват филма“, който трябва да излезе на екран в края на октомври. Конфликтът изнесе на светло редица тъмни страни на иначе скрития от обществения поглед „църковен живот“ на групи около признати и непризнати старци и духовни лидери, а доскоро толерираната от властта консервативна патриотично-православна идеология внезапно се оказа неудобна. Предлагаме един от стотиците коментари за този феномен на руския анализатор Александър Солдатов.

Православно-патриотичната идеология и Кремъл влязоха в открит сблъсък

4.9953917050691 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (217 Votes)

parteniiИгуменът на Бигорския манастир архим. Партений е завършил богословие в университета в Скопие. След това заминава за Света гора, а през 1995 година отива в Бигорския манастир, където заживява монашески живот.

Същата година е ръкоположен за йеродякон, а на следващата година става игумен на манастира. През 1998 г. става архимандрит. Негово дело е възстановяването на манастира.

- Ваше Високопреподобие игумен Партений, позицията на монасите от Бигорския манастир след подписването на Договора за приятелство и добросъседство между България и Македония предизвика голям интерес у нас, какво Ви накара първи от духовенството на двата народа да застанете зад тези исторически истини, извън политическите интереси?

- Като монашеско братство, което служи на истината и познава историята, ние винаги сме говорили за потребността от приятелство и добросъседство, без разлика коя политическа партия беше на власт. По същия начин изразихме своята позиция по договора. Македонският и българският народи имат отлични предпоставки да живеят в братолюбие и взаимно уважение. Тук, преди всичко, имам предвид всички неща от историята, които силно ни свързват, започвайки от дейността на светите равноапостолни Кирил и Методий и техните ученици, та до днес.

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит