Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

KPH Wien Krems InterviewПрактиката в Австрия показва, че предметът Религия, макар и задължителен, заема второстепенно място в училищната програма. Някои ученици се отписват от предмета в началото на учебната година. Православните учители и преподаватели от Института за религиозно образование – християнски конфесии в Църковно-педагогическото висше училище във Виена обясняват защо предметът Религия е нещо повече от чисто преподаване на знания за вярата, както и защо той осигурява важна рамка за диалог с другите хора в нашия плуралистичен свят. През настоящата учебна година 12 600 деца изучават Православие в близо 900 места в страната. Учителите по Религия-Православие са 102.

„Православието се отличава с многообразие в единството”

Според австрийския закон предметът Религия е задължителен учебен предмет. Часовете по римокатолическа Религия са включени в сутрешната програма на много училища, но другите вероизповедания трябва да преодоляват редица проблеми:

„Часовете по Религия, които не изучават римокатолицизъм, по правило се поставят в следобедните часове. Семейства с няколко деца се затрудняват да организират посещението им в това учебно време”, разказва Мария Яндрокович.

На първо място затрудненията произтичат от неподходящото време за преподаване, както и на това, че работещите родители трябва да водят децата си до училището по различно време на деня, а понякога и на различни места. Това кара някои родители да отпишат изобщо детето си от изучаването на Религия. Съществува и информационен проблем: „Родители отписват децата си, защото не знаят какви възможности има да посещават Религия-Православие в училището на децата им”, добавя Ирина Дура-Ниту.

4.9461077844311 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (167 Votes)

13 14 3164 76284471550 592706550 2133059 2977409 nИдеята за автокефалията е възникнала още с първите християнски общини. Апостолските общини били фактически автокефални. Те не били задължени да се отчитат пред другите общини.

В процеса на развитие на Църквата и нейното сливане с Римската империя християнските общини постепенно се разделили на повече и по-малко привилегировани. По-малко привилегированите станали зависими от по-привилегированите и по този начин се лишили от автокефалия.

Отначало автокефални били общините в - условно да ги наречем - районните центрове на империята. След това само в областните. В края на краищата автокефални останали само общините, на основата на които била изградена системата на патриаршиите (в епохата на Халкидонския събор от 451 г.). Главата на общината - патриархът - допълнително получил огромни административни функции в областта. Понякога патриарсите дори ставали префекти, съсредоточавайки в ръцете си пълната църковна и политическа власт. Променил се характерът на властта на предстоятелите. Тя станала по-непосредствена и авторитарна.

Това била първата трансформация на автокефалията. От чисто църковно явление тя се превърнала в църковно-политическо.

4.7473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (95 Votes)

Cannonical 600x468Кой каквото и да говори, „украинският църковен въпрос“ наистина е близо до разрешаване. В резултат на сложни дългогодишни преговори и „взаимообмен“ между Московската и Константинополската патриаршия беше намерен приемлив компромис. Патриарх Вартоломей получи шанс наистина да влезе в историята (тъй като невпечатляващият Всеправославен събор от 2016 г. не му даде такъв шанс), а президентът Порошенко – да бъде избран за втори мандат. Даването и признаването на „канонична автокефалия“ на Украинската църква несъмнено ще предизвика в Украйна еуфория, която може да стигне и за предизборна кампания...

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (120 Votes)

protoierej Aleksij UminskijКак правилно да преживяваме страданията Господни, за които всеки православен християнин е призован да слуша и да размишлява по време на Страстната седмица? По какво православната традиция на съпреживяване на Христос се различава от католическата и какъв е смисълът на страданията сами по себе си? Разговар с протойерей Алексий Уминский.

Отец Алексий, православните богослови често критикуват католическата духовна практика, онова, което при тях се нарича „компасио“, състрадание на Христос емоционално, прочувствено съучастие в мъките на Христос като Човек. Как се отнасяте към подобна практика?

– Не познавам тази практика толкова добре, за да разсъждавам върху нея. Но веднъж ми се случи да преживея едно удивително пътешествие, поклонническо пътуване по време на Страстната седмица, в Южна Италия.

Там, в малките сицилиански градчета по това време се провеждат процесии, при това във всеки град, всеки ден от седмицата има собствена, специална процесия, със свои светини, и те се възприемат като мистерии, и настроението при всяка от тях е различно, неповторимо.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (150 Votes)

5616На 16 април 1925 г. е извършен атентатът в софийската катедрала „Света Неделя“ – най-кървавият терористичен акт в нашата история. Убити са над 150 души, ранените са повече от 500, по-късно от раните си умират още хора и броят на жертвите надхвърля 200 – висши военни, политици, общественици и много жени и деца. Денят е Велики четвъртък на Страстната седмица. Седмицата преди Възкресение Христово се нарича Страстна, защото в нея се случват предателството, съдът, поруганието, бичуването и разпятието на Христос.

Като че ли атентаторите в църквата „Св. Неделя“ се явяват продължители на това кърваво богоборческо дело и в началото на Страстната седмица започват подготовката за атентата: внасят и скриват на тавана на църквата 25 кг експлозив, монтират го над една от колоните на основния купол, свързват го с 15-метров бикфордов фитил, за да имат възможност да избягат след като го подпалят. До взривното устройство поставят и бутилка със сярна киселина, която да усили поразяващия ефект от взрива, така че да погубят възможно най-голям брой жертви. През 1925 г. от Съветския съюз е изпратен военен специалист, който да ръководи Военната организация на БКП, а средствата за издръжка и въоръжаване на терористите, както и самият експлозив идват от Комунистическия интернационал. Целта на атентаторите е не само да бъдат убити царят и държавният елит, но да бъде убит и Бог, да бъде убита вярата.

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб