Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

zx450y250 2126564Преди седмица католическият свещеник Аюб Юсеф шофира към църквата си в южния египетски град Делжа, когато получава обаждане от свой приятел, който му казва да обърне. Щом пристига в града, той открива 20 изгорени къщи. Древен манастир е опустошен и разграбен. Един от енориашите – 60-годишният Исканер Тус – е убит в хаоса, пише агенция Reuters.

Сега християните в Делжа живеят като затворници по домовете си. "Никой не излиза. Изобщо. Нито да си купи храна, нито лекарства, за нищо", казва Юсеф. Въпреки мирното съжителство векове наред заедно с мюсюлманите, днес християните копти са подложени на натиск. В южната провинция Миня, където е и град Делжа, са нападнати 20 църкви, много от които са изгорени напълно. В цялата страна има случаи на нападения срещу християни и техните домове. Този вид атаки се засилват след падането на президента ислямист Мохамед Морси от власт през юли.

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (10 Votes)

Relikva40Във вчерашния брой на гръцкия вестник "Катимерини" е публикувана статия на журналиста Ставрос Цима, посветена на откриването на ценни средновековни ръкописи и други редки църковни предмети в САЩ. Според публикацията те са сред описаните артефакти, взети от българските войски по време на двете световни войни от няколко гръцки манастири в Северна Гърция, но днес са открити в сбирките на учреждения и в ръцете на частни колекционери в САЩ и Европа. Членове на гръцката диаспора в Америка възнамеряват да откупят 10-те ръкописа и да ги върнат в Гърция. Следва цялата статия в Катимерини:

Въпросът за връщането в Гърция на реликвите, откраднати от българската окупационна войска по време на двете световни войни от манастирите "Св. Йоан Предтеча" над Серес и "Св. Богородица Косиница", Драмско, които според гръцката страна незаконно се държат в музеи и учреждения в София, отново излиза на дневен ред след откриването на някои от тях в САЩ. Поне десет уникални църковни ръкописа от 10 век, от откраднатите по време на грабежа на манастира Косиница (на грц. днес официално наричан Икосифиниса - б. р.), са открити в университета в Принстън и в библиотеките на други учреждения в САЩ. Няма яснота как са се оказали там, след като доказано са били отнесени от българските окупатори.

Както е неизвестно, дали и някои други от над 900-те реликви (ръкописи, църковна утвар и др.) са се оказали в музеи, учреждения или частни колекции в Европа и САЩ. Поне при един случай, през 2002 г., по време на търг в Мюнхен беше открит синаксар, написан от монаха Ефрем през 13 век и с намесата на тогавашния културен министър Евангелос Венизелос беше откупен за гръцката държава преди да успее да премине в частни ръце.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

Meteora 1 evlahosНа сайта на НАСА е публикувана снимка на звездния дъжд на Персеидите над православните манастири в Метеора, Гърция. Авторът е иранският фотограф Babak Tafresh, който е уловил метеоритния дъжд на 7 август в южната ни съседка.  

Персеидите са богат метеорен поток, който се наблюдава всеки август при чисто небе. В страните от Западна Европа е известен като „Сълзите на св. Лаврентий“, понеже нощта на максимума на Персеидите съвпада с празника на св. Лаврентий в римокатолическия календар.

Метеора е комплекс от седем действащи манастира в централна Гърция, които са построени на върховете на остри скали, издигащи се на 400 м. височина над Тесалийската равнина. Името Метеора се свързва с основателя на манастира Голям Метеор св. Атанасий Метеорски, който именува „Метеор“ скалата, на която се качва за първи път през 1344 г.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (9 Votes)

https://dveri.bg/imagesииТуристите вече не са това, което бяха. В дигиталния свят днешните приключенци търсят разнообразие, лично преживяване и свобода сами да избират маршрутите си. Затова кметовете на София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Петрич и Сандански запретнаха ръкави да предложат нови маршрути за любопитните нашенци и чужденци. Столичната община вече направи популярен православния маршрут Софийската Света гора, който свързва два от обектите на световното културно наследство - Боянската църква и Рилския манастир с дузина манастири и параклиси около столицата. Това трасе е достъпно за софиянци с велосипеди и пешеходно. Предстои обаче създаването на още по-мащабен поклоннически път. Идеята е той да свързва Софийската Света гора с Атон, като се минава през манастири в района на Халкидика и Влатан (вероятно авторът е имал предвид манастира Влатадон в Солун - б. р.). За много вярващи ще бъде интересно да усетят как истинската Света гора, изградена между XIV и XVII в. (началото на Св. Гора е няколко века преди това! - б. р.), е пренесена по нашите земи. Защото по онова време много българи, връщайки се от поклонение в Атон, изграждат по подобие пръстена от манастири около София, включително и Рилската света обител.

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)

d0Революцията на папа Франциск е в ход. Не всички обаче са доволни. Само четири месеца след като беше интронизиран, Франциск вече призова младите католици да издигнат духовните си оръжия срещу прашасалата доктринална църква, която губи следовници и връзка с действителността. Той заяви, че жените трябва да имат по-голяма роля - не като свещеници, а място в църквата, което да потвърждава, че Дева Мария е по-важна от който и да било апостол. Той освен това обърна Ватикана с главата надолу и сигурно изуми носителите на отровно-хомофобската култура, като просто изрече думата "гей" и запита: какво от това?

Междувременно папата очарова милиони вярващи и традиционните новинарски медии, като привлече втората по големина маса от хора, събирана някога на папска литургия. Това трябва да му даде някаква увереност, когато се захване да върши онова, за което беше избран: реформа не само на нефункционалната ватиканска бюрокрация, но и на самата Църква, като използва за модел собствената си личност и лична история.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит