Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

57Всяка година по руските пътища умират близо 30 000 души. В борбата срещу високите скорости пътната полиция в Русия разчита не само на строгите закони, но и на Божията помощ. Там пътните полицаи често обикалят със свещеници.

Малко преди обяд пътните полицаи Сергей и Антон от Преслав-Залески се качват в бялата овехтяла патрулка „Лада” и се отправят към град Ярославл, който се намира на около 150 км от Москва.

На задната седалка се е настанил мъж с дълги коси, облечен в сиво расо от груб лен. 40-годишният Михаил Лазарев е свещеник. С негова помощ двамата пътни полицаи се опитват да въздействат на съвестта на шофьорите, хванати в нарушение. В този регион на страната сътрудничество между полицията и Руската православна църква продължава вече седем години. Но за отец Михаил това ще бъде първата съвместна акция с патрулни полицаи. В случая той замества своя болен колега – отец Олег.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

 MG 1624Такъв надпис видях веднъж върху ламаринената ограда до един манастир.

Беше пак есен, земята беше кафява, листата на дърветата горяха в червено и жълто, а небето беше стоманено. Цветът на ламарината се сливаше с цвета на небето. И сякаш огромните черни букви, изписани върху ламаринената ограда, този надпис „Обичам те оттук до небето!”, заемащ няколко десетки метра дължина, беше отпечатан направо върху небето.

Кой беше изписал тези великански букви? Какво искаше да каже с тях? Някакъв любовен зов ли беше това? Или беше нещо още по-велико?

Така и не успях да разгадая тайната на онзи надпис. И той утихна в паметта ми, разтвори се като сол, но вкусът на солта, вкусът на загадката остана.

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

Image 2360910_126

Проф. Александър Дворкин е роден през 1955 г. в Москва. Смятан е за един от най-добрите познавачи на сектите. Създател и президент е на Асоциация за изследване на религиите и сектите. През 70-те години емигрира в САЩ, връща се преди 20-ина години. В Русия създава института “Св. Ириней Лионски”. Той беше специален гост на шестата междуправославна среща за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове, която се проведе неотдавна в манастира "Св. Георги Победоносец" в Хаджидимово.

- Проф. Дворкин, свещениците в България не са единни в мнението си за Ванга. Едни я признават, други - не. А вие?

- Напротив, доколкото знам, БПЦ е единна в позицията си за Ванга. И тя е, че тази жена всъщност е близка до магьосничеството. Знам, че и църквата "Св. Петка" не е канонична. Хората идват в “църквата на Ванга”, а не в Божи храм. Моето мнение е, че тя е шарлатанин, и не изключвам, че в някакви случаи е била вдъхновена от демонични сили. Но все пак по-голямата слава е от шарлатанство. Понякога е била обземана от бесове и тъмни сили.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (28 Votes)

На 5 октомври руският боксьор Александър Поветкин загуби от украинеца Виталий Кличко в боя за званието световен шампион в тежка категория по версията WBA. Резултатът от мача коментира председателят на Мисионерската комисия при епархиалния съвет в Москва йеромонах Димитрий (Першин).

36263 original-580x414Отпадайки в езичество, Поветкин не започна да се боксира по-добре от Кличко. Особено ако се съди по съобщенията за вчерашния мач с Кличко. Държал се е твърдо, но, уви, загубил е всички рундове, „духовете на прародителите” не са му помогнали. В началото на своя спортен път Александър Поветкин говореше за това, че преди схватките се е осенявал с кръстното знамение, но по-късно си татуира неоезически руни и сега излиза на ринга под музиката на „сварожка” (т. е. посветена на древнославянския езически бог Сварог - б. пр.) песничка.

Опасявам се, че главната грешка тук е, че победата не бива да се постига на всяка цена. За никакви спортни постижения не бива да се заплаща с душата. Не бива всяка енергия да се допуска във вътрешния свят на човека.

От друга страна, може да се предположи, че той е приел православното християнство като религия на силата и успеха. А това не е така. Всички земни победи са само страничен ефект от вътрешните трудове над себе си, възрастването в любовта и правдата, грижата за ближните, служенето на отечеството.

Християнството не гарантира кариерен ръст, но кръст е обещан на всеки. В обратната перспектива на Проповедта на планината блажени са миротворците, а не тираните, нищите духом, а не надменните, кротките и милосърдните, а не властните и жестоките.

4.92 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (25 Votes)

2013-10-05 1703За повечето хора името Черепиш се свързва най- вече с Черепишкия манастир. По-посветените стигат и малко по-далеч, асоциирайки Черепиш с безсмъртната творба на Иван Вазов „Една българка”, тъй като част от повествованието става именно край Черепишкия манастир. Но дори и в този случай водещото около Черепиш си остава светата обител. Само че забележителностите в района далеч не се изчерпват само с манастира. Той безспорно е достатъчно популярен туристически обект, но в тази история ми се иска да разкажа не за него, а за останалите забележителни неща на Черепиш.

Всяко пътешествие до Черепиш може да предложи природа, архитектура и запуснатост. А само колко внушителна е природата там! Винаги, когато сляза на гара Черепиш, се чувствам така, както първия път, когато отидох там. Никога няма да забравя колко ме впечатлиха надвисналите над шумящия Искър и схлупената гара гигантски скали, целите проядени от пещери и скални ниши. Небето беше мрачно, а това придаваше допълнителен драматизъм на и без това суровия пейзаж. Но от всичко най-въздействащи бяха многобройните големи кръстове, стърчащи по най-непристъпните чукари. Още помня как стоях в подножието на шеметните скали и не можех да откъсна поглед от кръстовете. За кой ли пореден път обхващах с поглед целия масив и не можех да си представя как изобщо е било възможно някой да достигне до тези върхове, камо ли пък носейки със себе си подобен по размери кръст, че и да успее да го закрепи там. А и защо бяха толкова много? Въпросите кой и защо беше наслагал тези кръстове по върховете скоро намериха своя отговор, и то не къде да е, а край печката в Черепишкото ханче. Малко известен факт е, че през септември 1950 г. комунистите заточват за дълги години Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” на гара Черепиш. А кръстовете по скалите са пряко свързани с този период от историята на семинарията: всеки випуск е поставял по един някъде по стръмните скали, с което да ознаменува завършването си.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики