Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.7241379310345 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (29 Votes)

oo 877788Ако доскоро църковните избори се провеждаха „на тъмно”, след избора на нов патриарх това вече не е възможно

Скандалите около митрополитските избори не са от вчера. Те не са следствие нито от разкола, нито от комунистическия режим. Първите митрополитски избори след интронизацията на новия патриарх са тежко изпитание, което налага траен отпечатък върху неговия публичен образ и авторитет. Какво е общото и какво е различното в днешните спорове около избора на нов Варненски митрополит? Колко далечни могат да бъдат последиците от него?

... От историческа гледна точка споровете при изборите на митрополит трудно могат да се нарекат изключение. Още в далечната 1937 г. изборът на нов Варненски митрополит предизвиква остра полемика, обвинения в корупция и жалби, преди за такъв да бъде утвърден Йосиф. Спорове предизвикват изборите на нов Неврокопски митрополит през 1952 г. и на нов Врачански през 1974 г. Може да бъдат цитирани още множество случаи, в които подозренията за манипулация на избирателите от държавата или от други външни сили са повече от убедителни.

4.8823529411765 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (34 Votes)

21359"Отбивам се на връщане от Гърция да видя дядо Натанаил и минавам край монаси, които зидат стена в манастира в Хаджидимово. И всеки поиска благословение и ми целуна ръка. Отминах и се обърнах - сред обикновените работници, целунали ми ръка и поискали прошка, беше и дядо Натанаил. Рекох му: “Дядо владика, не ме изкушавайте”." Тази случка ми разказа преди време Ловчанският владика Гавриил и тя най-добре казва, какъв беше Неврокопският митрополит Натанаил. Този, когото вчера Господ показа, че ще вземе в царството небесно, като го прибра на същия ден, в който преди 61 години му вдъхнал живот.

Митрополит Натанаил ще остави в земния си път дирята на големия монах на нашето време (неслучайно живееше в манастира на с. Хаджидимово), отсякъл личната си воля в полза на Бог и хората - безчинно скромен, по детски всеопрощаващ, пословичен безсребреник, благ и чужд на суетата, отдаден безгранично на Бог. Той привлече в лоното на Църквата и своите по-малки братя Стефан Калайджиев, секретар в катедралата “Св. Александър Невски”, и отец Димитър от Пещера. Дядо Натанаил живееше по светогорски устав и разделяше денонощието на три части: 8 часа за молитва, 8 часа в труд и 8 часа за лични нужди, в които влизаше и сънят. Запазил съм един разговор с него, в който го питам, за какво се моли предимно на Бога. (Виж интервюто по-долу.) Повечето хора се молим за личното си спасение и това на своите близки, а дядо Натанаил се молеше за другите, “за всички човеци, независимо от кой народ са...” И тези негови молитви ще ни липсват.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (25 Votes)

zx620 2175901В неделя чухме по новините, че Главното мюфтийство е осъдило проявите на насилие и ксенофобия в последните дни у нас. И е отправило призив към изповядващите исляма – да не се поддават на провокациите и да не отвръщат на злото със зло.

А, това не беше ли от нашата религия?! „Не се противете на злото, а надвивайте злото с добро” е писал апостол Павел, мисля, че беше до коринтяните. Но къде е моята църква, за да припомни това мъдро послание на хората в една страна, доминирана от християни?!

Къде е Православната ни църква, за да научи младите, пращящи от сила здравеняци, веещи трикольори по тъмните улички, кой ни е ближен? Да научи онези, които крещят „България над всичко!” и „Вън чужденците от България!”. Те всички твърдят, че са християни, ненавиждащи исляма и борещи се срещу опита му да доминира в света. Но едва ли са имали търпението поне веднъж да прочетат Библията, в която се кълнат. Ако бяха го направили, щяха да знаят какъв отговор дава Иисус на младежа, питащ Го кой ни е ближен.

4.719298245614 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (57 Votes)

1385516 233044030192972_1794264769_nДо Негово Светейшество Патриарх Неофит

Председател на Св. Синод на БПЦ – Българска патриаршия

До членовете на Св. Синод

До предстоятеля на патриаршеската катедрала храм-паметник „Св. Александър Невски” Тивериополски епископ Тихон

Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

На 1 ноември 2013 г., в деня на всенародния празник Ден на народните будители, с който Българската православна църква исторически дълбоко е свързана, студенти и преподаватели от Софийския университет и от множество други висши училища от София и страната, както и български граждани, почетоха по своеобразен начин този най-народен празник, като в същото време изразиха своята позиция по актуални всеобществени въпроси, най-същественият от които е въпросът за липсата на морал в българската политика. Това събитие обаче бе помрачено от следните събитийни моменти, които имат пряко отношение към Българската православна църква, по-конкретно към нейното ръководство:

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (36 Votes)

430x285Родните ни училища и детски градини отново посрещат маскирани дечица, по витрините се кипрят озъбени тикви, организират се конкурси за най-сташна маска, по улиците от снощи щъкат вещички и гномчета. И ние отново с блага усмивка се радваме на традицията, която нито е християнска, нито българска. През последните години ние, българите, неведнъж показахме, че сме изгубили съпротивителните си сили като нация. Ние сечем корените си и стремглаво се сриваме в бездната на безликостта. Живеем с маски, защото нямаме лица! И все пак вярваме, че нейде все още мъждука живецът на националната ни идентичност и достойнството ни на един от най-древните народи, приел Христовата вяра. Затова, скъпи зрители и приятели на „Вяра и общество”, нека на днешния ден да дадем своя разумен отпор на „Хелоуин”.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж