Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (24 Votes)

7gВеликотърновският митрополит Григорий се води управител на 8 манастира в епархията си, установи проверка на „Труд”. Потърсен за коментар защо съвместява поста на епархийски архиерей и игумен, владиката хлопна телефона в мига, в който разбра, че говори с журналист.

„Епархийският съвет му е дал тези правомощия поради липса на монаси във въпросните манастири. Така митрополитът се води служебен игумен на обезлюдените свети обители”, обясниха членове на съвета. Свещеници твърдят, че според Устава на Българската православна църква, щом в един манастир няма братство и монасите са по-малко от петима, митрополитът поема ръководството. Духовниците дадоха пример с манастира в Дряново, където има само двама монаси. В „Св. прор. Илия” в Горна Оряховица след смъртта на игуменката Пелагия влиза само свещеник, за да води служби.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (25 Votes)

12- Митрополит Гавриил, навсякъде се споменава Дядо Коледа, а не наближаващият истински повод – раждането на нашия спасител Иисус.

- Коледа е народно название, свързано с езичеството, но това не означава, че хората не го чувстват като Рождество – зависи как човек духовно възприема този голям празник. Църковният, вярващият човек, усеща със сърцето си и съзнава с разума си, че това е голям празник, защото на този ден се е родил Господ Иисус Христос и търси молитвено общуване с него. За християнина тези тържествени дни са духовна тайна и радост, едно благодатно утешение, каквото носи общуването с Господа. Има, разбира се, и такива, които го свързват повече с вкусна трапеза, но като цяло народът преживява повече духовно този празник и да се надяваме тази тенденция да се задълбочава.

- Благосклонен ли бе Господ към българския народ през годината?

4.8823529411765 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (34 Votes)

430x351В България сега се завръщат нейните деца. Идват си отблизо и отдалеч, някои за пръв път през годината, други за пръв път от години насам.

Кацат, слизат от самолета те, световните пътници, преминали през летищата на Мюнхен, Париж, Лондон и Ню Йорк, оглеждат се крадешком за посрещачи, оставайки за сетен път изумени от мизерията на родното летище, излизат навън, хващат такси, разглеждат с любопитство пейзажа.

Пейзажът е български, сиромашки, няма какво да се лъжем. Очите им, свикнали със световните чудесии, се присвиват.

Но душата им е отпусната, лека. Въздъхват и изведнъж ясно си дават сметка, защо е така. Вече са си в България.

Идващата седмица е най-важната седмица за България. През идващата седмица България си поема онзи дъх, който трябва да й стигне за цяла година. Да стигне и за децата й, които отново ще я напуснат.

3.7619047619048 1 1 1 1 1 Rating 3.76 (42 Votes)

mic-copyСкандалите, които произведоха православни духовници през отиващата си година, бяха предизвестени. Още преди патриарх Максим да почине на 6 ноември 2012 г. в синода тлееше напрежение в очакване за това кой ще надвие в битката за бялото було.

Избухналите днес гей скандали и особено историята от фаталния петък, 13-и с разпространеното порно в Бачковския манастир, на което обект на френски ласки е епископ Борис, са плод на отдавна прикривани и несанкционирани отдавна сигнали за духовни “мерзости”.

Най-гръмовните публични позори произведе младият, напорист и деен, но неуважителен към старците Пловдивски митрополит Николай. В разрез с мнението на патриарх Максим и няколко духовници, сред които вече покойният дядо Натанаил, Николай даде архонтски чин на бизнесмена дарител, бивш агент на Държавна сигурност и оръжеен търговец Петър Манджуков. Николай бе причина синодът да бъде атакуван, че си сменя решенията – веднъж осъди архонтството, когато Галактион го въведе със Слави Бинев и Чомбе, а после го допусна под натиска на младия епископ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

arcibiskup-simeon-jakovlevic 330_220Какво доведе до разкола в Чешката православна църква, каква е ролята на Москва и Фенер в него и ще се намери ли изход от кризата – върху тези въпроси разсъждават руският журналист Павел Тихомиров и прот. Андрей (Кураев).

Хората, на които залага Отделът за външни междуцърковни връзки на Московската Патриаршия (ОВЦС на МП), са много удобни мишени. Срещу тях е и лесно, и удобно да се протестира, т. е. гражданите на Чешката република могат да бъдат използвани в борбата на Фенер срещу Москва, тъй като протестират с чиста съвест и с убеденост в правотата си. Част от демократичната общественост приема събитията като „поредна 1968 година”. При това на мястото на танковете и КГБ-агeнтите се поставя председателят на ОВЦС на МП митрополит Иларион (Алфеев).

Все още не е ясно, дали в Православната църква на Чешките земи и Словакия ще се проведе някакво подобие на „Киевския Eвромайдан” или константинополските „шахматисти” ще използват Eвромайдана в Киев, за да направят още по-болезнена атака срещу Московската патриаршия. Но да видим как се случиха нещата последователно.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора