Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.59375 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (32 Votes)

sergey komkov01

За читателите на Двери публикуваме отзвук от проведените вчера избори в Прешов, Словакия, за нов предстоятел на Чешко-Словашката църква. Както се очакваше, начинът на тяхното провеждане предизвика недоволство в Чехия. Статията „Фалшивите йерарси” е написана от директора на Руския център в чешкия град Мариански лазне, който представя гледната точка, различна от тази на „официалната” до този момент версия.

Приемете нашите искрени съболезнования! В Чехия вече няма православна църква!

На 11 януари се състоя заключитеният акт от комедийния фарс, разгран от няколко доморасли разколници-развратници под режисурата на московските църковни чиновници. В словашкия Прешов се състояха „изборите” на новия митрополит на Православната църква на Чешките земи и Словакия. Избори, нека кажем направо, не просто странни, но и противоречащи на всички канони на Православната църква.

Група млади заговорници събра там неголяма група верноподанни клирици, които и приеха тези незаконни решения.

4.5925925925926 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (27 Votes)

italТой е един от малкото хора, които умеят да правят добро, без за целта да изпратят sms. Без да чакат да дойде Коледа и без да питат дали за дарението си ще получат данъчни облекчения. Кой знае, може би е единствен – поне у нас. В озверялата ни и изпушила държава, която познава Златките и „Биг Брадър”, църковните скандали и изцепките на Волен. Където хора се убиват за скътани стотинки, от безпътица, от безверие. Става дума за Дядо Добри – същия, за когото не съм чула нито дума от православната ни църква, зациклила в перманентна предизборна агитация и вадене на кирливи ризи. Пред един от нейните храмове той проси всеки ден, за да дари събраните пари за укрепването му. Със сигурност ги дава не на църквата. Дава ги на Бога.

Виждах го дълги години пред „Св. Александър Невски” и го смятах за един от многото просяци, които се навъртат наоколо и се препитават със събраните от туристите пари. Едва преди няколко години стана ясно, че всяка дадена му стотинка старецът е дарявал за ремонт на храмове. Вероятно всеки, който е пускал скромната си лепта в чашката на Дядо Добри, се е почувствал като докоснат от Бога, когато е научил това. Защото е давал пари за мисия, а не просто за прехрана.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

51

Краят на годината е време на равносметка, а началото на новата година – време за нови планове, за нова надежда. Но какви планове и какви надежди може да имаме без Бога?

И какво конкретно означава да имаме надежда в Бога? Това не е ли просто изтъркан израз, клише, смисълът на което ни е ясен като мъгла? Както коледните елхи са отрупани с гирлянди и играчки, така след 1 януари и ние сме отрупани с новогодишни пожелания. И повечето от тях клишета…

Наскоро прочетох един въпрос, зададен от Бърнард Шоу в неговия характерен парадоксален стил: защо страдаме, че няма да ни има след смъртта, а не страдаме, задето не ни е имало преди да се родим?

На пръв поглед парадоксът изглежда шеговит и плитък, но колкото повече се замислих, толкова по-дълбинен и кардинален ми се стори този въпрос на големия драматург. Въпрос от огромно значение.

4.4117647058824 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (34 Votes)

orig 477356 bgСамо месец след като два манастира у нас отвориха вратите си за бежанци, седемчленно семейство от Сирия пристигна в Лопушанския манастир край с. Георги Дамяново, ден преди Новата година. Посрещна ги сърдечно игуменът епископ Сионий и йеромонах Христодул. Баба, дядо, майка, баща и трите им деца от фамилията Ферхат още не могат да се освободят от страха, който ги е завладял в родния Алепо. Оглеждат се, когато говорят за себе си, разтреперват се от камери и фотоапарати. Молят да не ги снимат. Ферхат са културни и възпитани хора, хвали новите обитатели на манастира игуменът епископ Сионий. Имат роднини в Германия и мисля, че искат да се съберат с тях. Но още нямат документи и изчакват издаването им в св. обител.

Семейството от Сирия бе изпратено при нас от Агенцията за бежанците, обяснява игуменът на св. обител. Когато дошли в България, Ферхат разказали в агенцията за какво са гонени в родината си. Чиновниците си спомнили за епископ Сионий, който преди месец заявил, че манастирите във Видинската епархия могат да приемат бежанци. Позвънили му и му съобщили за странния случай на зороастристите. Приемам семейството, бил отговорът. Така Ферхат се оказали в манастира. В Лопушанската обител сега текат строителни работи. Маха се мазилката от фасадата на църквата, за да се направи нова. Това е широк фронт за работа, когато сирийците се адаптират към новите условия на живот, може да се включат в работата, смята епископ Сионий. Ще им бъдат благодарни както те на тях сега, че са ги подслонили в трагичен момент.

4.8260869565217 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (23 Votes)

veneduhin pritchaДадоха ни се по Рождество и Нова година тихи, топли, слънчеви дни. Без сняг, без виелици, без природни стихии, каквито гледаме по телевизията в други страни. Ясно небе, слънце, пролетна топлина. Всички се питаме: защо, как, какво означава това? Дори някъде се появиха първите кокичета. Дори някъде цъфна иглика. Езичникът в нас недоумява: добра ли ще бъде годината или люта? Знак за какво е тази ласкавост и милувка на природата – знак за пореден кошмар или знак за преодоляване на кошмара на българското живеене?

Ще ни помилва ли Бог или ние ще останем все така безмълвни към Него и все така безплодни?

Ще даде ли Своето лозе на други лозари?

Удивителната притча за лозето е разказана от евангелистите Матей, Марк и Лука. Ще я преразкажа с няколко изречения. Един човек-стопанин насадил лозе и, като го предал на лозари, си отишъл за дълго време. Когато наближил гроздобер, изпратил слугите си при лозарите, за да му приберат плодовете, но лозарите ги пребили и присвоили плодовете. Стопанинът изпратил други слуги, по-много от първите, но лозарите и с тях сторили същото. Тогава господарят на лозето изпратил при лозарите своя обичан син, защото си помислил, че като го видят, ще се засрамят.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий