Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (18 Votes)
Отец Илия Христов, предстоятел на храм "Св. Николай" към Кладнишкия манастир, признава, че му е трудно да формулира защо предпочита да служи в църквата на църковнославянски. "То е чувство", каза той за "Сега". "Това е сакрален език, създаден специално за богослужение. Един във висша степен литургичен език. От САЩ до Чукотка в славянските източноправославни храмове се служи на църковнославянски. Говоримият език, в случая новобългарският, до голяма степен е профанен език, свързан твърде много с ежедневието. А с присъствието си в храма ние се докосваме до вечността."

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Vatikana.jpgВатикана публикува дългоочакваните ръководни инструкции, които потвърждават, че активни хомосексуалисти и “поддръжници на гей–културата” не могат да станат свещеници.

Документът третира хомосексуализма като “тенденция”, а не като ориентация и казва, че онези, които са я превъзмогнали, могат да започнат обучение за ръкополагане в свещенически сан.

Документът, наречен “Инструкция”, беше официално разпространен във вторник, седмица след като близката до Ватикана италианска религиозна новинарска агенция Адиста публикува на сайта си неофициално копие.

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (7 Votes)
В. "Стандарт" в днешния си брой посвещава една страница на проблемите на Българската православна църква и на предстоящия църковно-народен събор. По информация на вестника решението за точната дата на провеждане на VI-я  църковно-народен събор ще бъде взето през тази седмица. Сред въпросите, които ще бъдат обсъждани на събора, са промени в Устава на БПЦ. Предстои да се впишат двете нови епархии - Доростолска и Плевенска, както и да се обсъдят новите начини за финансиране на епархиите, като се очаква това да бъде една от най-бурно обсъжданите теми.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
jovan.jpgПо-рано този месец македонският премиер Владо Бучковски най-сетне отговори на острото по тон писмо на Вселенския патриарх Вартоломей. В патриаршеското писание от октомври патриархът настояваше за "подходящо третиране", т. е. освобождаване на бившия владика от Македонската православна църква (МПЦ) Зоран Вранишковски, известен вече като владика Йован, сръбски екзарх в Македония. Той излежава присъда за подстрекаване към "разпалване на верска нетърпимост и омраза". Наред с обичайните любезности, писмото на Бучковски на места е саркастично особено там, където става дума за изразената загриженост на Вартоломей за "директните последици върху цялостните държавни основи, ако държавата пренебрегне каноничните правила".

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)
митрополит ГавриилЕдна от големите житейски тайни е, че за да живее човек, трябва да стане мост към доброто. От себе си към другите. И усетим ли здравина под краката си, значи вървим по мостовете на добрата воля на човека. Доброто дело е роля, бликнала от собственото сърце и изречена със собствен глас. Суфльори не трябват. Добро и благородно дело е започнало в Ловчанската епархия – строеж на катедрален храм, който ще носи името на светите братя Кирил и Методий. До две години той може да краси центъра на гр. Ловеч, стига да се намерят благородни и добри хора, които да подпомогнат неговото изграждане. Ловчанският митрополит Гавриил се е заел с това свято дело, за да превърне мечтата на хилядите миряни в реалност. Досега много хора са се отзовали и той е уверен, че те ще се множат. В интервю за радио България митрополит Гавриил разказва за проблемите около изграждането на храма.

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики