Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

3.0588235294118 1 1 1 1 1 Rating 3.06 (17 Votes)
1_2.jpgИнтервю на Вселенския патриарх  ВАРТОЛОМЕЙ, дадено специално за Българската национална телевизия пред Горан Благоев, автор и водещ на предаването «ВЯРА И ОБЩЕСТВО»    

- Ваше светейшество, най-напред бих искал да Ви благодаря, че приехте поканата ни да дадете това интервю специално за Българската национална телевизия и предаването «Вяра и общество»...

- Бих искал да изразя радостта и благодарността си пред Българската национална телевизия, която ми дава възможност да се обърна към благочестивия и обичан от всички нас български народ. За пореден път посещавам България и това посещение за мен е източник на изключителна радост и задоволство, като се имат предвид връзките, съществуващи между вашата страна и Вселенската  патриаршия, и особено между Българската православна църква и Константинополската църква майка. Искам да изразя радостта си и от завръщането на българските медици от Либия – нещо, за което положи усилия и Вселенската патриаршия и лично аз по време на посещението ми в Либия, а и по-късно, изпращайки едно писмо от Фенер до либийските власти. Не зная  дали тези действия са допринесли, зная, че Франция допринесе извънредно много за освобождаването на българските медици, и както цяла България и българският народ се зарадваха, така и нашата радост се прибавя към вашите чувства, за да има винаги мир и съгласие, любов и благоденствие.

 

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (5 Votes)
1_1.jpgМонокаузалните тези (определящи един най-важен фактор за развитието на дадено явление), които обвързват икономиката с религията, се радват на особена притегателна сила. Те ще ни разяснят, че протестантите били особено амбициозни, а евреите сякаш създадени за търговската професия. Има ли нещо в това?

Произходът на една от най-познатите и най-спорни тези на икономическата социология лежи в дълбините на германската гориста планина Шварцвалд. Един отдавна забравен стопански историк Едуард Готхайн (Eduard Gothein) преди повече от сто години кръстоства „черната гора" надлъж и нашир и обобщава изследванията си в книга със заглавие „Икономическа история на Шварцвалд", обяснява Гералд Браунбергер, автор на FAZ.

Книгата попада в ръцете на един млад учен на име Макс Вебер и го вдъхновява за прочутия му труд „Протестантската етика и духът на капитализма", публикуван през 1905 г. В „Протестантската етика" Вебер защитава тезата, че вярата дава подтик на протестантите да работят по-здраво и дисциплинирано и така те се радват на изключителен икономически успех, от което в крайна сметка се облагодетелстват сверноевропейските държави, в които протестантството се разпространява.

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)
DSC_2795.jpgЧетейки „Дневниците” на отец Александър Шмеман, човек се замисля: а случи ли се в православието онази „промяна на атмосферата”, за която той писа преди четвърт век?

След смъртта на отец Александър Шмеман в кабинета му откриват осем тетрадки с ръкописи – личния му дневник. Приятелите и близките му ги занасят в издателството. И без съмнение са постъпили правилно. Защото се появи забележителна книга, която не се вписва в жанра религиозна литература, но се обръща към нормалния човек, който иска да вярва, който търси себе си и смисъла на своя живот.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
image001.jpgВ произходните от латинския езици християнският Бог (по подразбиране универсалният Творец на живота) обикновено се изписва с главна буква. Изрично граматическо изискване затова не съществува, но традицията се е превърнала в неписано правило. Принципната логика на главните букви в писмения език, като че ли започва точно от понятието за Бог – най-напред Христос се цени, а след Него, единственото Му творение по Негов образ и подобие – човека и накрая идват названията на населени места (т.е., названия на събирателни пунктове на хора сътворени по Негов образ и подобие, които наименоват сами местата, както и всякакви други собствени имена, отзад които са склонни да виждат присъствие на душа, напр. на любими животни).

4.2307692307692 1 1 1 1 1 Rating 4.23 (13 Votes)
1_16.jpgДва нови храма се изграждат в манастира “Свети Великомъченик Мина”. Те ще носят имената на Свети Иван Рилски и на Свети Николай. Освен това основният храм “Свети Мина” догодина ще бъде ремонтиран; ще бъдат изградени още магерница; стая за нощуване на поклонници и други помещения. Това разказа ефимерий Любен Коларски, ръководител на манастира. В светата обител обаче от години не живеят монахини. Трима свещеници, най-възрастният сред които е отец Любен, посрещат посетителите. Според ръководителя на манастира – всеки ден идват много хора, но никой не ги е броил. На храмовия празник – 11 ноември – Деня на Свети Мина, благочестиви християни чакат с часове, за да се докоснат до чудотворната икона на светеца.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики