Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)
1_14.jpgНа 7 септември се навършват 130 години от рождението на екзарх Стефан I - една от най-интересните и влиятелни личности у нас през първата половина на ХХ век. Обикновено, когато се говори за заслугите му като висш духовник, се изтъква, че до голяма степен благодарение на него през 1945 г. е вдигната схизмата на Българската православна църква. Схизмата е наложена от Цариградската патриаршия през 1872 г., още по време на църковно-освободителните борби на българите под османско владичество. Вдигането й позволява на БПЦ да бъде призната за автокефална, въпреки че диоцезът й се свива само в рамките на държавните граници. След този акт екзарх Стефан става първият признат от Вселенското Православие предстоятел на възстановената самостойна Българска православна църква.

3.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.93 (15 Votes)
Владимир Градев- В съвременния свят много социолози говорят за модерния индивидуализъм. Влиза ли той в противоречие с религиозността, или, казано по друг начин – ако днес отделните религии разчитат най-вече на изграждането на общност, то именно модерният индивидуализъм не е ли най-големият враг на религията?

- Зависи какво разбираме под „религиозност‛ – ако това е силен субективен опит, чрез който човек осъзнава, че е свързан с някакво друго, различно, свръхестествено равнище на реалност, то религиозното преживяване може да бъде съвсем лично. Действително, през съвременната епоха вярата в съществуването на различни равнища на реалност се изплъзва от рамките на големите религии и започва да осмисля вътрешния живот на индивида. Една от съществените черти на модерността са корозивните процеси, които обхващат традиционните религии.

3.4444444444444 1 1 1 1 1 Rating 3.44 (36 Votes)
1_11.jpgГрупа младежи са били грубо изгонени от Троянския манастир от игумена Теодосий. Причината – посетителите били в инвалидни колички, а за тях достъпът до чудотворната икона на Богородица бил забранен. Потресаващата случка се е разиграла на 19 юни, по време на младежки обмен между България и Финландия, насочен към проблемите на хората с увреждания. Разкарайте ги, те изплащат чужди грехове, отсякъл игуменът към придружителите на младежите, които до този момент не подозирали, че дискриминацията може да бъде облечена и в расо. И че е намерила убежище точно там, където болните търсят изцеление или просто упование в Бога. Чуйте разказа на двама от потърпевшите – Петър Кичански и Янина Палкова, пред Виктор Кадири и Даниела Ковачева в прикачения звуков файл в сайта на Дарик радио тук.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
1_178.jpgСтроенето и възстановяването е по-бавно от рушенето, казва местният свещеник отец Иван

Днес в Созопол за двайсет и четвърта поредна година се събират интелектуалци, артисти и музиканти във връзка с "Празниците на изкуствата Аполония.". Калдъръмените улички отново ще потънат в неповторимото настроение, което само този град може да създава. Но встрани от този светски шум ще останат две самотни и тъжни сгради - созополските църкви, които едва днес се връщат към живот.

Църквите са като хората, всяка си има собствена история. Като Старата митрополия в Несебър например или останалите разрушени несебърски църкви. Днес те са само туристически руини, които напомнят за някогашното си величие. Първо идват турците и разрушават християнските храмове по нашите земи или ги превръщат в джамии. Много години след това идват комунистите и също разрушават църквите. Или ги превръщат в музеи. Или хем ги разрушават, хем ги превръщат в музеи.

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (15 Votes)
1_164.jpgЯвно добра реколта от канабис са отгледали в района на Петрич и Сандански, след като само за ден полицията там разкри 4 тона от забранената трева. Безболезнено обаче се измъкват тези, които я отглеждат – така поне изглежда, ако съдим по случая със свещеникът Кирил Папудов от петричкото село Кладенци. При последната акция той беше заловен да отглежда канабис - за седми път. При всяко залавяне срещу Папудов се образува дознание, но след като приключат съдебните процедури, го освобождават и досега той не е лежал в затвора.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики