Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Vatikana.jpgВатикана публикува дългоочакваните ръководни инструкции, които потвърждават, че активни хомосексуалисти и “поддръжници на гей–културата” не могат да станат свещеници.

Документът третира хомосексуализма като “тенденция”, а не като ориентация и казва, че онези, които са я превъзмогнали, могат да започнат обучение за ръкополагане в свещенически сан.

Документът, наречен “Инструкция”, беше официално разпространен във вторник, седмица след като близката до Ватикана италианска религиозна новинарска агенция Адиста публикува на сайта си неофициално копие.

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (7 Votes)
В. "Стандарт" в днешния си брой посвещава една страница на проблемите на Българската православна църква и на предстоящия църковно-народен събор. По информация на вестника решението за точната дата на провеждане на VI-я  църковно-народен събор ще бъде взето през тази седмица. Сред въпросите, които ще бъдат обсъждани на събора, са промени в Устава на БПЦ. Предстои да се впишат двете нови епархии - Доростолска и Плевенска, както и да се обсъдят новите начини за финансиране на епархиите, като се очаква това да бъде една от най-бурно обсъжданите теми.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
jovan.jpgПо-рано този месец македонският премиер Владо Бучковски най-сетне отговори на острото по тон писмо на Вселенския патриарх Вартоломей. В патриаршеското писание от октомври патриархът настояваше за "подходящо третиране", т. е. освобождаване на бившия владика от Македонската православна църква (МПЦ) Зоран Вранишковски, известен вече като владика Йован, сръбски екзарх в Македония. Той излежава присъда за подстрекаване към "разпалване на верска нетърпимост и омраза". Наред с обичайните любезности, писмото на Бучковски на места е саркастично особено там, където става дума за изразената загриженост на Вартоломей за "директните последици върху цялостните държавни основи, ако държавата пренебрегне каноничните правила".

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)
митрополит ГавриилЕдна от големите житейски тайни е, че за да живее човек, трябва да стане мост към доброто. От себе си към другите. И усетим ли здравина под краката си, значи вървим по мостовете на добрата воля на човека. Доброто дело е роля, бликнала от собственото сърце и изречена със собствен глас. Суфльори не трябват. Добро и благородно дело е започнало в Ловчанската епархия – строеж на катедрален храм, който ще носи името на светите братя Кирил и Методий. До две години той може да краси центъра на гр. Ловеч, стига да се намерят благородни и добри хора, които да подпомогнат неговото изграждане. Ловчанският митрополит Гавриил се е заел с това свято дело, за да превърне мечтата на хилядите миряни в реалност. Досега много хора са се отзовали и той е уверен, че те ще се множат. В интервю за радио България митрополит Гавриил разказва за проблемите около изграждането на храма.

2.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.83 (36 Votes)
320 джамии са построени през последните 15 години в България. Общият брой на мюсюлманските храмове в държавата е 1050, от които 950 са функциониращите в момента. Според бившия началник на кабинета на ексглавния мюфтия Селим Мехмед Николай Панков само през тази година са построени 15 нови джамии, предстои откриването на още 5. Според последното преброяване на населението от 2001 г. като мюсюлмани са се определили 966 978 човека. В същото проучване обаче е посочено, че реално у нас живеят 758 000 мюсюлмани. За сравнение: 23 са новоосветените църкви през 2005 година в България. Православните храмове -­ църкви, манастири и параклиси общо в страната ни са 3750. Според данните от преброяването от 2001 г. определилите се като християни са 6 552 751 човека.

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари