Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.1875 1 1 1 1 1 Rating 4.19 (16 Votes)
Naslovna.jpgВ края на всяка година в Русия се разгаря един и същ спор – за или против “Руското Рождество”. Трябва ли Русия да празнува този светъл християнски празник отделно от целия свят, на 7 януари според стария Юлиански календар, или трябва да празнува на 25 декември – установено в християнската Църква от десетки векове. “Двери на Православието” вече публикува официалния отговор на Московска патриаршия по повод тези дискусии. Сега ще запознаем нашите читатели с някои акценти от публикациите в руските вестници, списания и интернет-форуми по този въпрос.

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (14 Votes)
4658s7609a.jpgВ последния си брой преди празниците в. Стандарт помества интервю с Тивериополски епископ Тихон, в което той говори за проблемите в епархиите на Българската православна църква зад граница, за диалога с католици и протестанти, както и за благотворителността на християнина.

4.6296296296296 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (27 Votes)
anb_2s.jpgКоледа е. Ние всички сме християни. Или поне много искаме да сме християни и ако може това да ни послужи за пропуск, без много много уговорки лесно да преминем през света. Като членове на партията на Бога. Защото всяка вяра обещава нещо. Днешният човек е твърде различен християнин в сравнение с първата и втората генерация християни. Последният християнин се ражда християнин, той не се съпротивлява. Неговата единствена съпротива е тази на безразличието. Нелогично звучи, но колкото повече е набирало сили християнството, все по-малко и по-малко християни всъщност е имало. Сега, когато християнството е факт, не се намира човек, който да принесе някаква жертва за него. В началото, още по пътя към вярата, търсейки доказателства за християнството, е имало Авраамовци.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)
Преди тази Коледа Светият синод на Българската православна църква декларира готовност да обръща повече внимание на проблемите на младите хора. Години наред духовенството ни търпи укори, че влага повече страст в битки за имоти и власт, отколкото полага грижи за духовното здраве на нацията.

От висшия клир обясниха, че след като вече са приключили с църковния разкол, е редно да обръщат повече внимание на работата си с младите хора.
В края на зимната сесия синодът реши да отправя 2 пъти годишно послания до българския народ, в които ще се разясняват ролята и мястото на семейството в живота на православните християни, съобщиха вчера от синодалната палата.

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (18 Votes)
Отец Илия Христов, предстоятел на храм "Св. Николай" към Кладнишкия манастир, признава, че му е трудно да формулира защо предпочита да служи в църквата на църковнославянски. "То е чувство", каза той за "Сега". "Това е сакрален език, създаден специално за богослужение. Един във висша степен литургичен език. От САЩ до Чукотка в славянските източноправославни храмове се служи на църковнославянски. Говоримият език, в случая новобългарският, до голяма степен е профанен език, свързан твърде много с ежедневието. А с присъствието си в храма ние се докосваме до вечността."

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора