Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.6296296296296 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (27 Votes)
anb_2s.jpgКоледа е. Ние всички сме християни. Или поне много искаме да сме християни и ако може това да ни послужи за пропуск, без много много уговорки лесно да преминем през света. Като членове на партията на Бога. Защото всяка вяра обещава нещо. Днешният човек е твърде различен християнин в сравнение с първата и втората генерация християни. Последният християнин се ражда християнин, той не се съпротивлява. Неговата единствена съпротива е тази на безразличието. Нелогично звучи, но колкото повече е набирало сили християнството, все по-малко и по-малко християни всъщност е имало. Сега, когато християнството е факт, не се намира човек, който да принесе някаква жертва за него. В началото, още по пътя към вярата, търсейки доказателства за християнството, е имало Авраамовци.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)
Преди тази Коледа Светият синод на Българската православна църква декларира готовност да обръща повече внимание на проблемите на младите хора. Години наред духовенството ни търпи укори, че влага повече страст в битки за имоти и власт, отколкото полага грижи за духовното здраве на нацията.

От висшия клир обясниха, че след като вече са приключили с църковния разкол, е редно да обръщат повече внимание на работата си с младите хора.
В края на зимната сесия синодът реши да отправя 2 пъти годишно послания до българския народ, в които ще се разясняват ролята и мястото на семейството в живота на православните християни, съобщиха вчера от синодалната палата.

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (18 Votes)
Отец Илия Христов, предстоятел на храм "Св. Николай" към Кладнишкия манастир, признава, че му е трудно да формулира защо предпочита да служи в църквата на църковнославянски. "То е чувство", каза той за "Сега". "Това е сакрален език, създаден специално за богослужение. Един във висша степен литургичен език. От САЩ до Чукотка в славянските източноправославни храмове се служи на църковнославянски. Говоримият език, в случая новобългарският, до голяма степен е профанен език, свързан твърде много с ежедневието. А с присъствието си в храма ние се докосваме до вечността."

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Vatikana.jpgВатикана публикува дългоочакваните ръководни инструкции, които потвърждават, че активни хомосексуалисти и “поддръжници на гей–културата” не могат да станат свещеници.

Документът третира хомосексуализма като “тенденция”, а не като ориентация и казва, че онези, които са я превъзмогнали, могат да започнат обучение за ръкополагане в свещенически сан.

Документът, наречен “Инструкция”, беше официално разпространен във вторник, седмица след като близката до Ватикана италианска религиозна новинарска агенция Адиста публикува на сайта си неофициално копие.

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (7 Votes)
В. "Стандарт" в днешния си брой посвещава една страница на проблемите на Българската православна църква и на предстоящия църковно-народен събор. По информация на вестника решението за точната дата на провеждане на VI-я  църковно-народен събор ще бъде взето през тази седмица. Сред въпросите, които ще бъдат обсъждани на събора, са промени в Устава на БПЦ. Предстои да се впишат двете нови епархии - Доростолска и Плевенска, както и да се обсъдят новите начини за финансиране на епархиите, като се очаква това да бъде една от най-бурно обсъжданите теми.

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски