Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Главният редактор на френски всекидневник, който препечата карикатурите на пророка Мохамед, беше уволнен в четвъртък, съобщиха световните агенции.
Карикатурите, които бяха за пръв път публикувани през септември в датския вестник Юландс постен и предизвикаха брожения в мюсюлманския свят, в сряда бяха препечатани във френския в. Франс Соар и още няколко европейски вестника в защита на свободата на изразяване.

Жак Льофран, главният редактор на Франс Соар, бе уволнен от собственика на вестника Реймон Лака, който е египетски магнат.

Темата е чувствителна във Франция, където живее най-голямата мюсюлманска общност в Европа, наброяваща 5 млн. души.4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
l_113077.jpgВ интервю за италианския вестник Джорнале бившият дългогодишен директор на българската секция на радио “Ватикана” архимандрит Георги Ялдъров опровергава версията на българските власти, според която на среща на Йоан-Павел Втори с бившия министър на външните работи Петър Младенов папата казал, че вярвал в невинността на българите.

“В разговор на четири очи, на който аз превеждах, Петър Младенов притисна папата до стената и разпалено се опитваше да го убеди, че българите нямат нищо общо с атентата”, твърди Ялдъров.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
0603.jpgПътят - малко кишав сняг и повече кал върху изронения от годините асфалт, сивее от другата страна на предното стъкло. През страничните се виждат метър-метър и нещо заледени стени от предколеден сняг. От него гледката съвсем не става по-бяла - опръскан е с кал, рядка и сивкава, сякаш от Предхристови времена. Кал, разпиляна от непочистеното грънчарско колело на Твореца.

4.1875 1 1 1 1 1 Rating 4.19 (16 Votes)
Naslovna.jpgВ края на всяка година в Русия се разгаря един и същ спор – за или против “Руското Рождество”. Трябва ли Русия да празнува този светъл християнски празник отделно от целия свят, на 7 януари според стария Юлиански календар, или трябва да празнува на 25 декември – установено в християнската Църква от десетки векове. “Двери на Православието” вече публикува официалния отговор на Московска патриаршия по повод тези дискусии. Сега ще запознаем нашите читатели с някои акценти от публикациите в руските вестници, списания и интернет-форуми по този въпрос.

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (14 Votes)
4658s7609a.jpgВ последния си брой преди празниците в. Стандарт помества интервю с Тивериополски епископ Тихон, в което той говори за проблемите в епархиите на Българската православна църква зад граница, за диалога с католици и протестанти, както и за благотворителността на християнина.

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари