Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
mget2_1.jpgОтричат се християнските ценности, залегнали в основите на правовата държава

Някой пита дали ни липсва радио "Тангра". По другите радиа още пускали рокгрупа "Тангра". Четем за експедиция "Антарктика-Тангра". Движение "Воини на Тангра" издава вестник. Фондация "Тангра-ТанНакРа" изследва тангризма на хазарите, преди да приемат юдаизма. В новата партия "Гвардия" изповядват  тангрианство. От офиса на "Тангра тур" можете да си купите самолетни билети. "Тангра" ООД продава климатици. Има даже гейклуб "Тангра"!
Кое доведе до възраждането на този езически култ? Големият глад за национална идеология, особено у младите.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (4 Votes)
Конфликтът, избухнал заради датските карикатури, често се представя като изражение на сблъсъка на цивилизации между либералния Запад и един отхвърлящ свободата на словото ислям. Голямо невежество и още по-голямо двуличие са необходими, за да се придържа човек към подобна теза. Свободата на словото във всички западни страни вече е ограничена от една страна от закона, а от друга - от съществуващия социален консенсус. Антисемитизмът се наказва от закона, както и посегателството срещу други общности: през 2005 г. католическата църква във  Франция успя да издейства да бъде забранена реклама, в която беше използвана  картината "Тайната вечеря", но апостолите бяха заменени от жени в оскъдно облекло. Подходът беше съвсем същият като на мюсюлманските асоциации днес.  Но кои вестници тогава публикуваха забранената реклама в името на свободата на словото?

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
l_114600.jpgПрез последните месеци у нас все по-голяма публичност добива идеята за  възстановяването на една стара военна европейска традиция - за свещеници в армията. В България тази тема е също нова, но с потенциал да стане актуална много скоро, според Младен Бочуков, национален координатор на християнското надденоминационно “Направление за работа с Въоръжените сили”.

Става дума за духовната подкрепа, от която се нуждаят нашите военни като активна част от натовските войски. Няколко хиляди са отпечатаните и дарени Нови завети и Библии, които служението  предоставя на войниците от българския контингент в Ирак.  

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)
Неотдавна касичката в параклиса на един санаториум, където болните се молят и за Божията помощ, беше разбита и парите за изписване на свети икони - взети. Това светотатство ме кара да се съглася поне сега с покрилия се с печална слава полемичен автор на ”Сблъсъкът на цивилизациите” – Самюел Хънтингтън, който в интервю за Франкфуртер алгемайне цайтунг през септември миналата година каза, че Европа е езическо християнско общество. Добро обяснение на това, защо тези езичници-християни, стъпващи в църква само на Великден или Рождество, не реагират бурно и с възмущение, когато тяхната вяра се осмива с всички средства и по всички медии и още по-лошо - сами оскверняват храмовете си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
0802_1.jpgАко понятието културно многообразие винаги е включвало някаква форма на ангажираност, днес то направо разпалва страстите. Тероризмът подстрекава действията ни и превръща различията ни в раздори преди да използва тези различия като алиби. За това няма съмнение: не е толкова лесно да възхваляваш "множествената култура", когато виждаш как белгийки са убеждавани от белгийци със северноафрикански произход да извършват самоубийствени атентати.

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен