Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)
митрополит ГавриилЕдна от големите житейски тайни е, че за да живее човек, трябва да стане мост към доброто. От себе си към другите. И усетим ли здравина под краката си, значи вървим по мостовете на добрата воля на човека. Доброто дело е роля, бликнала от собственото сърце и изречена със собствен глас. Суфльори не трябват. Добро и благородно дело е започнало в Ловчанската епархия – строеж на катедрален храм, който ще носи името на светите братя Кирил и Методий. До две години той може да краси центъра на гр. Ловеч, стига да се намерят благородни и добри хора, които да подпомогнат неговото изграждане. Ловчанският митрополит Гавриил се е заел с това свято дело, за да превърне мечтата на хилядите миряни в реалност. Досега много хора са се отзовали и той е уверен, че те ще се множат. В интервю за радио България митрополит Гавриил разказва за проблемите около изграждането на храма.

2.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.83 (36 Votes)
320 джамии са построени през последните 15 години в България. Общият брой на мюсюлманските храмове в държавата е 1050, от които 950 са функциониращите в момента. Според бившия началник на кабинета на ексглавния мюфтия Селим Мехмед Николай Панков само през тази година са построени 15 нови джамии, предстои откриването на още 5. Според последното преброяване на населението от 2001 г. като мюсюлмани са се определили 966 978 човека. В същото проучване обаче е посочено, че реално у нас живеят 758 000 мюсюлмани. За сравнение: 23 са новоосветените църкви през 2005 година в България. Православните храмове -­ църкви, манастири и параклиси общо в страната ни са 3750. Според данните от преброяването от 2001 г. определилите се като християни са 6 552 751 човека.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
Vartolomei.jpgЦариградският патриарх Вартоломей избра Истанбул за място на провеждане на събора, който трябва да реши въпроса за обявяването за вакантен на престола на Кипърската църква. Предстоятелят на Кипърската църква Хризостом вече няколко години не може да изпълнява задълженията си поради болестта на Алцхаймер.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
В началото на октомври с тържествена Света Литургия, отслужена от трима митрополити (Неврокопски Натанаил, Американски и Австралийски Йосиф) и игумена на българския манастир в Атон Амвросий, започна честването на 170-годишнината на храм “Света Троица” в южнобългарския град Банско. Той е смятан за най-големия православен храм на Балканите, построен в 1835 г. по време на петвековното турско робство. Съорганизатор на честването е Гражданско сдружение “Дядо Лазко”.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)
От София до Радуй са не повече от двадесетина километра. Само че последните четири от тях - от Банкя до селото - са черен път. Това ни е главният проблем, смята кметският наместник Росица Илкова. Решим ли го, селото ще се оживи. Тук е най-чистият въздух в целия район. Имаме всички шансове да получим европейски сертификат за екологична зона. Тогава ще помислим и за развитие на селския туризъм, добавя тя. И сега виладжиите са три пъти повече от останалите тук стотина кореняци. Но сега и местните, и пришълците са въодушевени от още една идея. В естествения за всяко малко село център за социални контакти - кръчмата-магазин, разговорите се въртят около бъдещата църква.

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.