Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
6_370c.jpgЗа нас, българите, Цариград (Истанбул) е свързан с борбата за църковна независимост, започнала още през 30-те и 40-те години на 19 век. А православният храм “Свети Стефан” край Златния рог, известен като Желязната църква, е една от светините на българския дух, която и днес е място за поклонение на всички наши сънародници. Нели Димитрова от Радио България посети Желязната църква и разговаря със семейство Антоанета и Богдан Саръоглу, които се грижат за храма, посрещат и изпращат всички посетители.“Църквата е открита през 1898 г. Оттогава не е ремонтирана, затова сега виждате - навсякъде е пълно с работници. Най-накрая ремонтът започна. Желязната конструкция може да поддаде”, разказва Богдан.

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (4 Votes)
6_27aa.jpgПрез 1979 г. в Листата за световно наследство на ЮНЕСКО под номер 42 е вписана Боянската църква - един от деветте паметника на България в нея. Православният храм е сред малкото съхранени средновековни паметници, достигнали до наши дни – свидетелство за значимия принос на българското монументално изобразително изкуство от този период в европейското културно пространство.

През 1996 г. в документалната поредица “Съкровищата на света” немската програма 3-SAT излъчва в най-гледаното време филм за Боянската църква, произведен в ZDF по поръчка на ЕС със съдействието на ЮНЕСКО. Филмът респектира с изключителната осведоменост на авторите по всички изследвания върху историята на прочутия паметник. Камерата се взира дълго в образите на ктиторите Калоян и Десислава, на царските портрети от “безценните фрески”, но за авторите най-привлекателна е сцената с 12-годишния Иисус Христос в храма, защото в тази композиция откриват прехода от Средновековието към Ренесанса.

4.125 1 1 1 1 1 Rating 4.13 (8 Votes)
476320a.jpgБиблията е най-разпространената книга на земята - тя е преведена на 2000 езика и диалекта. Превеждат я на тогавашния български език още през IХ век и светите братя Кирил и Методий. Но след това по всеизвестни исторически причини Божието слово липсва на живия български език. А той през ХIХ век вече се различава доста от този на солунските братя. Това веднага направило впечатление на протестанските мисионери, появили се тогава в нашите земи.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (10 Votes)
В навечерието на Великден много свещеници от бедните епархии в страната са останали без средства за препитание, алармира Би Ти Ви. От месеци те не са получавали заплати, не са им плащани социални и здравни осигуровки. Мизерията е принудила някои от свещениците да вземат неплатен отпуск от църквата и да си търсят друга работа, с която да изхранват семействата си. Без никакви средства за издръжка на семействата си навръх Великден са останали много свещеници от Видинската, Великотърновска, Врачанска и Ловешка епархия.

3.9090909090909 1 1 1 1 1 Rating 3.91 (22 Votes)
mget2_4.jpgШироко рекламираният филм "Животът на Исус за деца" не среща одобрението на Българската православна църква, тъй като зад него стоят евангелисти, съобщиха от Варненската и Великопреславска митрополия.

"Православната църква няма нищо общо с филма, той е дело на протестантска организация, регистрирана в България", обясни говорителят на митрополията отец Дончо Александров. Той допълни, че Българската православна църква има друга програма, с която ще бъдат отбелязани предстоящите празници по повод Възкресение и окачестви филма като опит за евангелизация на българи от страна на протестантската общност в страната.

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж