Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
Напрежението между мюсюлмани и християни в някои европейски страни нараства и може би единственото решение на този проблем ще е континентът да се раздели на мюсюлмански и немюсюлмански анклави. Това каза пред радио "Дойче веле" американският специалист по исляма Робърт Спенсър, председател на неправителствената организация "Джихад уоч", която следи проявите на мюсюлмански екстремизъм и фундаментализъм по света.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
След като оцеляла в две жестоки катастрофи, Румяна Христова от Килифарево е успяла да събере 18 000 лв. за ремонт на храм в Килифарево.

Жената решила, че трябва да направи този жест от благодарност към Бога за своето спасение. През 90-те години само в рамките на една година Румяна Христова преживяла две катастрофи, и то почти на едно и също място ­ близо до Килифаревския манастир. Веднъж бях в автобус, а следващия път в кола, разказа Румяна Христова. Жената получила много травми, дълго лежала по болници и претърпяла няколко тежки операции с десетки шевове.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
mget2_1.jpgОтричат се християнските ценности, залегнали в основите на правовата държава

Някой пита дали ни липсва радио "Тангра". По другите радиа още пускали рокгрупа "Тангра". Четем за експедиция "Антарктика-Тангра". Движение "Воини на Тангра" издава вестник. Фондация "Тангра-ТанНакРа" изследва тангризма на хазарите, преди да приемат юдаизма. В новата партия "Гвардия" изповядват  тангрианство. От офиса на "Тангра тур" можете да си купите самолетни билети. "Тангра" ООД продава климатици. Има даже гейклуб "Тангра"!
Кое доведе до възраждането на този езически култ? Големият глад за национална идеология, особено у младите.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (4 Votes)
Конфликтът, избухнал заради датските карикатури, често се представя като изражение на сблъсъка на цивилизации между либералния Запад и един отхвърлящ свободата на словото ислям. Голямо невежество и още по-голямо двуличие са необходими, за да се придържа човек към подобна теза. Свободата на словото във всички западни страни вече е ограничена от една страна от закона, а от друга - от съществуващия социален консенсус. Антисемитизмът се наказва от закона, както и посегателството срещу други общности: през 2005 г. католическата църква във  Франция успя да издейства да бъде забранена реклама, в която беше използвана  картината "Тайната вечеря", но апостолите бяха заменени от жени в оскъдно облекло. Подходът беше съвсем същият като на мюсюлманските асоциации днес.  Но кои вестници тогава публикуваха забранената реклама в името на свободата на словото?

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
l_114600.jpgПрез последните месеци у нас все по-голяма публичност добива идеята за  възстановяването на една стара военна европейска традиция - за свещеници в армията. В България тази тема е също нова, но с потенциал да стане актуална много скоро, според Младен Бочуков, национален координатор на християнското надденоминационно “Направление за работа с Въоръжените сили”.

Става дума за духовната подкрепа, от която се нуждаят нашите военни като активна част от натовските войски. Няколко хиляди са отпечатаните и дарени Нови завети и Библии, които служението  предоставя на войниците от българския контингент в Ирак.  

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)