Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
orig_142629_bg.jpgТази седмица в Националния исторически музей ще отвори врати зала №4, където за първи път ще бъдат показани златните и сребърните съкровища на македонските манастири. Това са потири, теплоти, дискоси, напрестолни и литийни кръстове, златошити църковни одежди, корони на владици и т. н. Експонатите са прибрани в София от нашата армия през 1916-1918 г., за да не станат жертва на военните действия, водещи се на територията на Македония. Но тъй като съгласно клауза 126 на Ньойския договор е трябвало да се върнат на кралска Югославия, този фонд е бил засекретен. И въпреки че въпросният договор е отдавна денонсиран, съкровищата са държани в тайна чак до 1992 г., когато НИМ постави във витрините си някои от тях. Днес посетителите на музея могат да видят фонда в цялото му великолепие и блясък.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
orig_142337_bg.jpg2006 яйца боядисаха в прочутата кухня на Бачковския манастир за Великден. Светата обител е известна с това, че не купува, а произвежда яйцата в личното си стопанство. Месец преди празника монасите ги събират, за да ги раздадат на богомолците за Възкресение. Според местната традиция всички яйца се шарят в червено, а първото се оставя пред чудотворната икона на св. Богородица в манастирската църква. От първите боядисани яйца по нареждане на игумена дядо Борис тази година бяха заделени за Патриаршията и лично за патриарх Максим. Останалите ще бъдат раздадени на миряните в празничната нощ. Социално слабите пък ще бъдат почерпени с традиционния агнешки курбан с джоджен.

4.2727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (11 Votes)
Jelev.jpg- Проф. Желев, като богослов вие сте известен специалист именно по Новия завет. Как оценявате издаденото от в. "Стандарт" Сборно евангелие "Страстите Христови"?


- Евангелието, което се възвестява от четиримата утвърдени автори - Матей, Марко, Лука и Йоан, е сърцевината на християнството. Защото и четиримата говорят за едно и също събитие. Именно това е дало основание на сирийския църковен автор Тациан още през 170 г. сл. Хр. да напише в Рим своя "диатесарон" - единно евангелие на базата на четирите. Сборното евангелие се ползва и днес в Църквата, макар и не точно по този начин. На Велики четвъртък, когато се четат именно текстовете за страданията на Исус Христос, чуваме почти един и същ разказ, но от четирима души. Той се допълва в подробностите и така подреденият текст дава цялостна представа за свещените събития.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
050322_damask.jpgИракските християни масово бягат в Сирия

Свободата и демокрацията в Близкия изток отдавна не са изключение. Миналия декември в Ирак се произведоха демократични избори. В Сирия обаче народът все още подвластен на една диктатура, държавата - на една партия и на надничащата зад всеки ъгъл полиция. Защо тогава иракчаните Евтисам и Емад са избягали точно в тази държава? Защо са заменили току-що извоюваната си демократична свобода срещу подтисничество и държавна опека? Въпросът, защо изборът им пада точно върху Сирия, наистина има нужда от отговор, тъй като това не са отделни случаи. От началото на войната в Ирак до сега в Сирия са избягали половин милион иракчани. Мнозина от тях са християни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
6_370c.jpgЗа нас, българите, Цариград (Истанбул) е свързан с борбата за църковна независимост, започнала още през 30-те и 40-те години на 19 век. А православният храм “Свети Стефан” край Златния рог, известен като Желязната църква, е една от светините на българския дух, която и днес е място за поклонение на всички наши сънародници. Нели Димитрова от Радио България посети Желязната църква и разговаря със семейство Антоанета и Богдан Саръоглу, които се грижат за храма, посрещат и изпращат всички посетители.“Църквата е открита през 1898 г. Оттогава не е ремонтирана, затова сега виждате - навсякъде е пълно с работници. Най-накрая ремонтът започна. Желязната конструкция може да поддаде”, разказва Богдан.

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж