Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.2727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (11 Votes)
Jelev.jpg- Проф. Желев, като богослов вие сте известен специалист именно по Новия завет. Как оценявате издаденото от в. "Стандарт" Сборно евангелие "Страстите Христови"?


- Евангелието, което се възвестява от четиримата утвърдени автори - Матей, Марко, Лука и Йоан, е сърцевината на християнството. Защото и четиримата говорят за едно и също събитие. Именно това е дало основание на сирийския църковен автор Тациан още през 170 г. сл. Хр. да напише в Рим своя "диатесарон" - единно евангелие на базата на четирите. Сборното евангелие се ползва и днес в Църквата, макар и не точно по този начин. На Велики четвъртък, когато се четат именно текстовете за страданията на Исус Христос, чуваме почти един и същ разказ, но от четирима души. Той се допълва в подробностите и така подреденият текст дава цялостна представа за свещените събития.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
050322_damask.jpgИракските християни масово бягат в Сирия

Свободата и демокрацията в Близкия изток отдавна не са изключение. Миналия декември в Ирак се произведоха демократични избори. В Сирия обаче народът все още подвластен на една диктатура, държавата - на една партия и на надничащата зад всеки ъгъл полиция. Защо тогава иракчаните Евтисам и Емад са избягали точно в тази държава? Защо са заменили току-що извоюваната си демократична свобода срещу подтисничество и държавна опека? Въпросът, защо изборът им пада точно върху Сирия, наистина има нужда от отговор, тъй като това не са отделни случаи. От началото на войната в Ирак до сега в Сирия са избягали половин милион иракчани. Мнозина от тях са християни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
6_370c.jpgЗа нас, българите, Цариград (Истанбул) е свързан с борбата за църковна независимост, започнала още през 30-те и 40-те години на 19 век. А православният храм “Свети Стефан” край Златния рог, известен като Желязната църква, е една от светините на българския дух, която и днес е място за поклонение на всички наши сънародници. Нели Димитрова от Радио България посети Желязната църква и разговаря със семейство Антоанета и Богдан Саръоглу, които се грижат за храма, посрещат и изпращат всички посетители.“Църквата е открита през 1898 г. Оттогава не е ремонтирана, затова сега виждате - навсякъде е пълно с работници. Най-накрая ремонтът започна. Желязната конструкция може да поддаде”, разказва Богдан.

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (4 Votes)
6_27aa.jpgПрез 1979 г. в Листата за световно наследство на ЮНЕСКО под номер 42 е вписана Боянската църква - един от деветте паметника на България в нея. Православният храм е сред малкото съхранени средновековни паметници, достигнали до наши дни – свидетелство за значимия принос на българското монументално изобразително изкуство от този период в европейското културно пространство.

През 1996 г. в документалната поредица “Съкровищата на света” немската програма 3-SAT излъчва в най-гледаното време филм за Боянската църква, произведен в ZDF по поръчка на ЕС със съдействието на ЮНЕСКО. Филмът респектира с изключителната осведоменост на авторите по всички изследвания върху историята на прочутия паметник. Камерата се взира дълго в образите на ктиторите Калоян и Десислава, на царските портрети от “безценните фрески”, но за авторите най-привлекателна е сцената с 12-годишния Иисус Христос в храма, защото в тази композиция откриват прехода от Средновековието към Ренесанса.

4.125 1 1 1 1 1 Rating 4.13 (8 Votes)
476320a.jpgБиблията е най-разпространената книга на земята - тя е преведена на 2000 езика и диалекта. Превеждат я на тогавашния български език още през IХ век и светите братя Кирил и Методий. Но след това по всеизвестни исторически причини Божието слово липсва на живия български език. А той през ХIХ век вече се различава доста от този на солунските братя. Това веднага направило впечатление на протестанските мисионери, появили се тогава в нашите земи.

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник