Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)
p_4_2.jpgВ средите на руската политическа класа да бъдеш православен е не само модерно, но и полезно. Депутати и министри масово освещават кабинетите си. Много чиновници имат в офисите си икони. Политиците присъстват на всяко празнично богослужение.

На църква започна да ходи още първият руски президен Борис Елцин. Владимир Путин продължи тази традиция. Но за разлика от предшественика си той се старае да вярва колкото се може по-малко демонстративно. Както каза по адрес на Путин един високопоставен йерарх, на големите църковни празници президентът предпочита да „избяга” от Москва. Ако той се окаже в Москва за Рождество или за Великден, то няма как да не отиде на служба в храма „Христос Спасител”. Високопоставените чиновници стоят в специално построена за тях VIP ложа, богослужението се снима с телевизионни камери, а проповедта на патриарха често е посветена на личността на президента.

4.4444444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.44 (9 Votes)
pripiat3.jpg
Скриването на фактите около чернобилската катастрофа вкара Съветския съюз в гроба
Вечерта на 26 април 1986 г. целият западен свят говореше за мащабната атомна катастрофа в Съветския съюз. Официална Москва обаче мълчеше по повод взрива на ядрения реактор в украинския Чернобил, разположен в непосредствена близост с Беларус. На следващия ден чуждестранните медии съобщиха, че радиоактивните облаци се движат на запад, север и юг. От съветското ръководство бяха поискани обяснения, но то мълчеше. На 29 април кратко съобщение от осем реда проби информационната блокада. Във вечерните новини се съобщаваше за авария и “незначително изтичане на радиоактивни вещества” от Чернобилската АЕЦ.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
1202.jpgПравославната традиция не позволява отслужването на панихиди и паленето на свещи за починали в дните на Светлата седмица. Неизбежността на житейските обстоятелства обаче налагат понякога, макар и без обредност, да почитаме мислено паметта на хора, отишли си скоро от нас.

4.92 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (25 Votes)
l_116647.jpgВеликден е - и църквите се пълнят с хора. Някои са дошли с вяра, други по традиция, трети от любопитство. И ако този ден на Божествено възкресение има силата да привлече толкова много хора с различни възгледи за реалния свят и трансцендентното, то не е чудно, че той именно става причината и за многобройни въпроси пред всеки човек, рано или късно.

Какво всъщност празнуваме? Чие е възкресението в наричания и от секуларния свят Велик Ден? Какво е доказателството за истинността на този Християнски празник? Как да знам, че Христос наистина не само е съществувал, но е умрял за греховете на света и е възкръснал?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
6_497c.jpgМалко след осем сутринта на втория ден от Великден камбаните в Бачковския манастир бият празнично. Върволицата от хора, които часове наред са били на опашка, за да запалят свещ пред иконите, се насочва към изхода на светата обител. За повечето предстои отдавна чаканият миг, който ще им донесе изцеление на тялото и душевен мир. Само веднъж в годината чудотворната икона на света Богородица, грижливо пазена от местното братство, напуска пределите на манастира за литийно шествие. Понасят я миряните, дошли да се помолят пред лика на Божията майка - един за избавление от тежка болест, друг за помощ при решаването на проблеми, трети най-после да се сдобие с дълго чаканата рожба. През неколкостотин метра иконата се предава от ръце на ръце, за да може повече хора да се докоснат до нея.

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин