Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)
"Църквата забива първия гвоздей в робския ковчег"

  • Рилският манастир и всички подобни по това време гъмжат от дупки, ниши и скривалища за въстаниците.

  • Борбата за църковна независимост е успешна, защото атеизмът все още е само на теория.

  • Макар според Ботев свободата да не ще мотика, а Караджата, не е точно така. Има сведения, че Стефан Караджа е ходел често на църква и е подкрепял борбата за нейната независимост.

  • Независимата българска църква забива първия гвоздей в ковчега на робството.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
l_117558.jpgНа 24 май 1913 г. народът, както обикновено, приижда към нашите гимназии в Солун. Начело са дебранчаните, които живеят най-вече по горните части на града и затова са известни още под името чаушманастирци (Чауш манастир е днешният манастир Влатадон край горните стени на солунската крепост - бел. ДвериБГ). Децата носят хоругвите на св. Кирила и Методия високо над главите на този пъстър народ, дошел от Дебърско и Дебърца. Дебранчани обитаваха града на светите солунски братя от дълги десетилетия. Имаха свои български училища, своя народна църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Скъпоценностите са били крити 90 години в секретен фонд на Националния исторически музей

Свещеници от североизточна Гърция и гръцки депутати консерватори поискаха България да им върне реликви от манастирите по древните български земи в региона. Според гърците реликвите били "плячкосани" от българските военни през войните през 20-и век.

Духовници от Ксанти, Серес и Драма - митрополитите Панталеймон, Теологос и Павлос, призовали премиера Костас Караманлис чрез официалното радио на Гръцката православна църква.

В началото на март в Националния исторически музей бе отворен за първи път пред публика стоялият 90 години в тайна секретен фонд със средновековни златни и сребърни съкровища на България.

Те са били спасени по време на балканските войни и Първата световна война от екипа на проф. Богдан Филов, по онова време директор на Народния музей в София.

3.6 1 1 1 1 1 Rating 3.60 (25 Votes)
Днес е един хубав ден за нашата родина. По кината излиза „Шифърът на Леонардо”. И изобщо нямаше да пиша за него, ако по стара традиция Българската православна църква не реши да го заклейми. Чуден български (и не само – по това вече приличаме на европейците) парадокс – в който се прави реклама на продукт по начин, който само ще накара разпространителите му да си хвърлят капите от радост.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
putin07.jpgОт 7 до 14 май в Сан-Франциско (САЩ) се провежда IV Всезадграничен събор на Руската православна църква зад граница.  Той може да се превърне в исторически, тъй като на него ще се обсъжда  въпросът за обединяването  на двата клона на руското православие. Каква подготвителна работа е свършена, за да се случи това събитие, какви са проблемите и перспективите за сближаване на двете Църкви? По тези въпроси кореспондентите на руския вестник „Труд” разговарят с един от участниците в процеса на обединение – архимандрит Тихон (Шевкунов), игумен на Московския Сретенски манастир.

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики