Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
1202.jpgПравославната традиция не позволява отслужването на панихиди и паленето на свещи за починали в дните на Светлата седмица. Неизбежността на житейските обстоятелства обаче налагат понякога, макар и без обредност, да почитаме мислено паметта на хора, отишли си скоро от нас.

4.92 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (25 Votes)
l_116647.jpgВеликден е - и църквите се пълнят с хора. Някои са дошли с вяра, други по традиция, трети от любопитство. И ако този ден на Божествено възкресение има силата да привлече толкова много хора с различни възгледи за реалния свят и трансцендентното, то не е чудно, че той именно става причината и за многобройни въпроси пред всеки човек, рано или късно.

Какво всъщност празнуваме? Чие е възкресението в наричания и от секуларния свят Велик Ден? Какво е доказателството за истинността на този Християнски празник? Как да знам, че Христос наистина не само е съществувал, но е умрял за греховете на света и е възкръснал?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
6_497c.jpgМалко след осем сутринта на втория ден от Великден камбаните в Бачковския манастир бият празнично. Върволицата от хора, които часове наред са били на опашка, за да запалят свещ пред иконите, се насочва към изхода на светата обител. За повечето предстои отдавна чаканият миг, който ще им донесе изцеление на тялото и душевен мир. Само веднъж в годината чудотворната икона на света Богородица, грижливо пазена от местното братство, напуска пределите на манастира за литийно шествие. Понасят я миряните, дошли да се помолят пред лика на Божията майка - един за избавление от тежка болест, друг за помощ при решаването на проблеми, трети най-после да се сдобие с дълго чаканата рожба. През неколкостотин метра иконата се предава от ръце на ръце, за да може повече хора да се докоснат до нея.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
orig_142629_bg.jpgТази седмица в Националния исторически музей ще отвори врати зала №4, където за първи път ще бъдат показани златните и сребърните съкровища на македонските манастири. Това са потири, теплоти, дискоси, напрестолни и литийни кръстове, златошити църковни одежди, корони на владици и т. н. Експонатите са прибрани в София от нашата армия през 1916-1918 г., за да не станат жертва на военните действия, водещи се на територията на Македония. Но тъй като съгласно клауза 126 на Ньойския договор е трябвало да се върнат на кралска Югославия, този фонд е бил засекретен. И въпреки че въпросният договор е отдавна денонсиран, съкровищата са държани в тайна чак до 1992 г., когато НИМ постави във витрините си някои от тях. Днес посетителите на музея могат да видят фонда в цялото му великолепие и блясък.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
orig_142337_bg.jpg2006 яйца боядисаха в прочутата кухня на Бачковския манастир за Великден. Светата обител е известна с това, че не купува, а произвежда яйцата в личното си стопанство. Месец преди празника монасите ги събират, за да ги раздадат на богомолците за Възкресение. Според местната традиция всички яйца се шарят в червено, а първото се оставя пред чудотворната икона на св. Богородица в манастирската църква. От първите боядисани яйца по нареждане на игумена дядо Борис тази година бяха заделени за Патриаршията и лично за патриарх Максим. Останалите ще бъдат раздадени на миряните в празничната нощ. Социално слабите пък ще бъдат почерпени с традиционния агнешки курбан с джоджен.

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики